Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичкаЛФК.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
403.97 Кб
Скачать

Обмежений режим рухової активності

(перший період)

Клінічна характеристика. Загальний стан хворого середньої тяжкості, після невеликої або неускладненої операції, травми, або після строго обмеженого режиму. Процеси гідратації, дегенерації стабілізуються. Можливі ранні післяопераційні, посттравматичні ускладнення (застійні явища в порожнинах, в пологих місцях, набряк травмованої області, порушення функції шлунково-кишкового тракту, сечовипускання і ін.) Іммобілізація повна.

Завдання. Поступово підвищувати психофізичний тонус. Ліквідовувати ранні і попередити пізніші ускладнення. Сприяти швидкому початку регенеративних процесів, поліпшенню функції життєво важливих органів і систем організму.

Особливості методики. Вихідне положення лежачи, за показаннями сидячи. Поступове залучення до легкого навантаження пошкодженої області (спеціальні вправи). Загальнорозвиваючі вправи в дрібних, середніх, а потім крупних групах м'язів і суглобів з поступовим зростанням навантаження до середнього. Масаж кінцівок і спини за показами. Дихання статичного і динамічного характеру, грудного діафрагмального типу (повне), глибоке, 1:2, 1:3. Окремі настільні ігри і елементи гартування (повітряні процедури).

Ощадний режим рухової активності

(другий період)

Клінічна характеристика. Загальний стан хворого задовільний. Процеси дегідратації, регенерації переважають (ніжний рубець, м'яка кісткова мозоль). Можливі пізні ускладнення операцій, травми, і вимушені гіподинамії (спайкові процеси, атрофія, пролежні, зниження функції життєво важливих органів і систем організму, тугорухливість, контрактури). Іммобілізація часткова.

Завдання. Підвищити психофізичний статус. Попередити, а за наявності, ліквідовувати пізніші ускладнення. Сприяти якнайшвидшому завершенню регенеративних процесів.

Особливості методики. Початкове положення сидячи, за свідченнями стоячи і лежачи. Полегшені спеціальні вправи можна застосовувати на фоні фізіобальне-отерапевтичних процедур і масажу (за свідченнями). Навантаження, середнє. Загальнорозвиваючі вправи у всіх мязово-суглобових групах без предметів і з предметами. Навантаження до значної. Дихання переважно динамічного характеру, повне, глибоке, 1:3,

34

1:4. Настільні ігри, елементи гартування окремими чинниками природи (повітряні і водні процедури).

Тонізуючий режим рухової активності

(третій період "а")

Клінічна характеристика. Загальний стан видужуючого хороший. Процеси дегідратації, регенерації завершуються (щільний рубець і т.ін.). Можуть мати місце залишкові явища. Неповне відновлення функції різних органів і систем організму. Недостатня адаптація до навантажень побутового характеру.

Завдання. Сприяти відновлення психофізичного тонусу, ліквідації залишкових явищ, відновленню втрачених функцій, адаптації видужуючого до навантажень побутового характеру.

Особливості методики. Початкове положення стоячи, за свідченнями сидячи і лежачи. Спеціальні вправи середньої трудності (без предметів, з предметами, на снарядах, на механо-терапевтичпих апаратах) на фоні фізіобальнеотєрапевтичних і курортних чинників. Масаж вибірковий (за показаннями). Загальнорозвиваючі вправи із значним навантаженням (у опорі, з предметами, на снарядах). Дихання динамічного характеру, повне, глибоке, 1:4, 1:5. Малорухливі ігри, елементи гартування природними чинниками природи (повітряні, водні, сонячні процедури).