Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичкаЛФК.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
403.97 Кб
Скачать

6 Організація занять по фізичній культурі в спеціальному учбовому відділенні

Згідно «Положення про лікарський контроль за особами, що займаються фізичною культурою і спортом», затвердженого наказом міністра охорони здоров'я СРСР № 986 від 4 листопада 1977 р., а також інструкції по організації і змісту роботи кафедр фізичного виховання вищих учбових закладів, студенти для проведення практичних занять розподіляються в учбові відділення: основне, спортивне і спеціальне.

У основне відділення зараховуються учні та студенти, віднесені до основної і підготовчої медичним групам. Чисельність складу учбових груп — 12-15 чоловік. У основній медичній групі займаються студенти без відхилень в стані здоров'я або з незначними відхиленнями, при достатньому фізичному розвитку. Допустиме фізичне навантаження - заняття за учбовими програмами фізичного виховання в повному об'ємі, заняття в одній із спортивних секцій, участь в змаганнях, здача залікових нормативів відповідно до вимог. У підготовчій медичній групі займаються студенти з недостатнім фізичним розвитком і слабо фізично підготовлені без відхилень або з незначними відхиленнями в стані здоров'я. Допустиме фізичне навантаження — заняття за учбовими програмами фізичного виховання за умови більш поступового освоєння комплексу рухових навиків і умінь, особливо пов'язаних з пред'явленням організму підвищених вимог, рекомендуються додаткові заняття для підвищення рівня фізичної підготовленості і відстрочення здачі деяких залікових нормативів.

У спортивне учбове відділення (учбові групи за видами спорту або системах фізичних вправ) зараховуються студенти другого і старших курсів основної медичної групи, що мають добру загальну фізичну і спортивну підготовленість і бажання поглиблено займатися одним з видів спорту, заняття з яких організовані у навчальному закладі. Чисельний склад групи визначається наказом ректора вузу за поданням кафедри з урахуванням спортивної кваліфікації, але не може перевищувати 15 чоловік.

У спеціальне учбове відділення зараховуються студенти, віднесені за даними медичного обстеження в спеціальну медичну групу. Це студенти, що мають відхилення в стані здоров'я постійного або тимчасового характеру, вимагають обмеження фізичних навантажень, допущені до виконання учбової і виробничої роботи. Чисельний склад груп 8-10 осіб, але кількість груп може визначатися адміністрацією вузу і кафедрою фізичного виховання з урахуванням матеріальних і штатних можливостей. Основним завданням спеціального учбового відділення є проведення систематичних занять по зміцненню здоров'я, ліквідації або компенсації наявних відхилень і дефектів, а також всебічний фізичний розвиток і виховання рухових навиків.

Перехід студентів з основного (спортивного) в спеціальне учбове відділення за медичним висновком може проводитися у будь-який час навчального року. Обов'язкові учбові заняття проводяться на всіх курсах (окрім випускного) в обсязі 4-й години на тиждень у формі: теоретичних,

7

практичних, контрольних, елективних (за вибором), індивідуально- групових, додаткових занять (консультацій), самостійних занять за завданням і під контролем викладача. Заняття можуть проводитися двічі по дві години в тиждень або по одній годині чотири рази в тиждень. Позаурочні заняття організовуються у формі занять в групах по інтересах, самостійних занять фізичними вправами, туризмом, масових оздоровчих і фізкультурних заходів.

Взаємозв'язок різноманітних форм учбових і позаурочних занять створює умови, що забезпечують студентам використання науково обгрунтованого об'єму рухової активності (не менше 5 годин на тиждень), необхідної для нормального функціонування організму, формування мотиваційно-ціннісного відношення до фізичної культури.

Теоретичні, практичні і контрольні учбові заняття складають основу фізичного виховання студентів, вони передбачаються в учбових планах за всіма спеціальностями і включаються в учбовий розклад вузу.

Обов'язковий теоретичний розділ учбової програми викладається студентам у формі лекцій (в окремих випадках на групових заняттях у формі бесіди) в логічній послідовності, передбаченою учбовою програмою.

Практичний розділ складається з 2-х підрозділів: методико-практичного і учбово-тренувального. У зміст підрозділів включаються системи спеціальних знань, умінь, навиків і засобів акцентованого розвитку життєвих, прикладних психофізичних якостей, передбачається формування ціннісного відношення до них.

Індивідуальні, індивідуально-групові додаткові заняття (консультації) проводяться за розкладом кафедри фізичного виховання дпя студентів, що не справляються із заліковими вимогами, а також охочих поглибити свої знання і практичні навички в питаннях фізичної культури.

Контрольні заняття забезпечують оперативну, поточну і підсумкову інформацію про ступінь засвоєння учбового матеріалу. В кінці семестру і навчального року студенти, що виконали учбову програму, здають залік з фізичної культури, що складається з теоретичного, методичного і практичного розділів. Практичні залікові вимоги і тести виконуються в учбовий час на контрольних заняттях, до яких допускаються студенти, що регулярно відвідують учбові заняття і одержують необхідну підготовку.

Терміни і порядок виконання залікових вимог і тестів визначаються учбовою частиною вузу спільно про кафедрою фізичного виховання на весь навчальний рік і доводяться до відома студентів.

Залік у студентів приймають викладачі в постійно закріплених за ними учбових групах. Відмітка про залік вноситься до відомості факультету і в залікову книжку студента.