Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичкаЛФК.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
403.97 Кб
Скачать

2. Статичні і динамічні дренажні дихальні вправи

«Дренажні положення і вправи (як статичні, так і динамічні), сприяючі виділенню вмісту бронхів і бронхоектазіє в трахею з подальшою евакуацією мокроти під час кашлю, направлені на боротьбу із застійними явищами в бронхіальній системі» (В.М. Мошков). «При бронхоектатичній хворобі або абсцесі легенів в період передопераційної підготовки поєднано використовуються спеціальні вправи і прийоми постурального дренажу (дренажу положенням)». (Б.К. Добровольсь-кий). «Перед початком занять лікувальною гімнастикою хворому на 5-10 хвилин необхідно прийняти т. з. дренажне положення. Час перебування в такому положенні треба збільшувати поступово. Якщо відокремлюваного секрету багато, а хворий достатньо звик до дренажного положення, дренування може продовжуватися до 30-40 хвилин, щоб уникнути затікання відокремлюваного секрету в здорову легеню, рекомендується закінчувати цю процедуру дренуванням здорової легені.

Права легеня. Якщо гнійна порожнина знаходиться в передньому сегменті верхньої частки легені, хворим сидячи повинен відхилитися назад, при дренуванні заднього сегменту нахил повинен бути вперед, при дренуванні верхівкового сегменту - вліво. У фазі видиху методист чинить тиск на верхню частину грудної клітки справа. Застосування вібраційного масажу і легке биття під час видиху сприяє відходженню харкотиння. При дренуванні середньої долі легені, хворий повинен лежати на спині, підтягнувши до грудей ноги і відкинувши назад голову або на животі і здоровому боці. Добрі умови для відтоку мокроти з середньої долі легені створюються в положенні хворого на лівому боці, при піднятому нижньому кінці ліжка і опущеному правому плечі. Під час виходу проводиться вібраційний масаж і биття нижньо-переднього відділу грудної клітини справа. Дренування правої нижньої долі легенів здійснюється в положенні хворого на лівому боці нижній кінець ліжка піднятий на 40 см) з притиснутою до грудей лівою рукою. При видиху методист проводить вібраційний масаж і биття в задньому відділі між лопатками.

Ліва легеня. При дренуванні переднього сегменту верхньої долі легенів, хворий повинен сісти і нахилитися назад. При локалізації абсцесу в задньому сегменті нахил повинен бути вперед, при дренуванні верхівкового сегменту - праворуч. Дренування двох нижніх сегментів лівої верхньої долі здійснюється в положенні хворого на правому боці з опущеним лівим плечем, зігнута права рука притиснута до грудей, ліва гомілка зігнута. Дренування верхнього сегменту лівої нижньої долі легенів здійснюється на ліжку, з підведеним ножним кінцем при положенні хворого на правому боці з поворотом на груди; під груди підкладена подушечка, ліва нога зігнута в колінному суглобі. Для дренування трьох нижніх сегментів лівої нижньої долі ножний кінець ліжка піднімають на 50 см. Хворий лежить на правому боці, рука притиснута до грудей. При повороті вперед відтік здійснюється із заднього сегменту. Нахил назад сприяє дренуванню переднього сегменту, а положення на боці — дренуванню бічного сегменту. В процесі

15

виконання статичних дренажних вправ хворому слід рекомендувати старанно відкашлюватися (М.І. Кузін, О.К. Шкроб, Р.Л. Капеліовіч).

Динамічні дренажні вправи. "Ефективність динамічних дренажних вправ досягається застосуванням простих гімнастичних вправ з урахуванням локалізації нагнійного процесу. При цьому важливу роль грає правильний вибір початкових положень. Деякі хворі самі знаходять найбільш зручне положення, при якому найкращим чином відбувається відтік харкотиння" (В.М. Мошков). Характер цих вправ визначається локалізацією нагнійного процесу. При виконанні вправ зона ураження має розташовуватися вище за біфуркацію трахеї. Первинне положення - нахил тулуба у напрямі локалізації патологічного осередку у бік біфуркації трахеї; кінцеве положення - нахил від біфуркації до рота. Таким чином, при вправах, що мають за мету поліпшення дренування бронхів, потрібно надавати тілу різні положення з урахуванням локалізації гнійної порожнини.