Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TMO_zavershene.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
4.43 Mб
Скачать

5.3. Опис лабораторної установки

Лабораторна установка являє собою (рис.5.2) замкнений контур, в якому по каналу 4 перерізом 100x200 мм за допомогою вентилятора 8 циркулює повітря. Частину повітря можна додавати або видаляти з контуру через вікна 1 і 3, між якими є шибер 2, яким і регулюють швидкість повітря у контурі. Перед дослідною ділянкою А та після неї встановлені термопари 5 для вимірювання температур в повітряному контурі, а наприкінці горизонтальної ділянки контуру встановлена трубка Піто ― Прандтля 6 із диференційним мікроманометром 7 для вимірювання локальної або середньої швидкості потоку.

Циліндр 10 діаметром 25 мм та висотою 100 мм виготовлений із сталевої трубки, в середину якої запресований електронагрівник 13 із рівномірним тепловиділенням, що живиться від мережі 220 В через автотрансформатор 11. Потужність нагрівника вимірюється ватметром 14.

На поверхні циліндра закріплені гарячі спаї термопар 12, які вимірюють температури пристінного прошарку на лобовій, тильній та одній з бокових сторін, вважаючи що з іншого боку маємо дзеркальне відображення цієї температури. ЕРС термопар вимірюється за допомогою цифрового вольтметра 9, та перемиканням позицій перемикача 15. Температура в приміщенні (холодних спаїв) вимірюється ртутним термометром.

5.4. Порядок виконання роботи

5.4.1. Ознайомитися з вимірювальними приладами та визначити ціну поділки шкали кожного з них.

5.4.2. Перевірити комплектність приладів та наявність з'єднань електричних мереж відповідно до схеми установки.

5.4.3. Увімкнути вентилятор та нагрівник в електромережу, встановити задані викладачем потужність нагрівника та положення шибера 2.

5.4.4. Увімкнути цифровий вольтметр 9.

5.4.5. По досягненні стаціонарного режиму тричі через рівні проміжки часу (наприклад через 5 хв) зняти покази всіх приладів (7, 14) та ЕРС термопар (9) та занести їх до дослідної частини таблиці 5.1.

Таблиця 5.1

Номер

досліду

tc,

C

tп,

C

t,

K

Q,

Вт

Qпр,

Вт

Qк,

Вт

пр

к

w,

ℓgRе

Nu

ℓgNu

n

С

Вт/(м2К)

м/с

1

2

3

5.4.6. Одержати у викладача нові значення потужності нагрівника та положення шибера, встановити їх та повторити дії за п. 5.4.5.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]