Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до вик_лаб_МTВП.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
46.43 Mб
Скачать

6. Обробка результатів вимірювань

6.1. Прямокутники записів результатів розрахунків похибок в табл. 1 та табл. 2 розбити на дві частини, провівши діагональ від правого верхнього кута до нижнього лівого. Результати розрахунків похибок прямої гілки ХП, де стоїть мітка «▼», записувати у верхніх частинах прямокутників, а для зворотного ходу – у нижній (мітка«»). По отриманим даним визначити варіацію,абсолютну, відносну та приведену похибки дифманометра по діапазону вимірювання для обох випадків.

6.2.Побудувати графіки: а) реальної статичної характеристики перетворен-ня; б) залежності відносних та приведених похибок по діапазону вимірювання.

6.3. Зробити висновки по роботі.

Контрольні питання.

1. Що таке дифманометр?

2. В чому полягає принцип дії диференціальних рідинних манометрів?

3. Які знаєте типи рідинних манометрів?

  1. Виведіть рівняння рідинного U-подібного манометра.

  2. Що таке манометр опору та де використовується?

  3. Що являє собою ПВП приладу Sitrans P DS III?

  4. Поясніть структурну схему приладу Sitrans P DS III.

Лабораторна робота № 4 - t – tf2 термометри опору. Перетворювач “ sitrans tf2 ”

1. Мета роботи

1.1. Вивчити принцип роботи та будову компактного вимірювального перетворювача Sitrans TF2 з термометром опору Pt 100 та з цифровою індикацією і уніфікованим вихідним сигналом фірми “Siemens”.

1.2. Засвоїти методику повірки вказаних приладів, визначити їх основні метрологічні характеристики.

2. Завдання на виконання роботи

2.1. Познайомитись з лабораторним стендом.

2.2. Вивчити загальну теорію термоперетворювачів опору, їх види.

2.3. Вивчити конструкцію та структурну схему вимірювального

перетворювача TF2 фірми “Siemens” з термометром опору Pt100.

2.4. Зняти реальні статичні характеристики перетворення Sitrans TF2 по

його цифровому виходу та по двопроводовій схемі передачі вимірювальної

інформації з уніфікованим вихідним сигналом по стуму.

2.5. По статичним характеристикам перетворення визначити абсолютну,

відносну та приведену похибки та побудувати графіки: а) реальної статичної ХП перетворювачів; б) залежності відносних та приведених похибок по діапазону вимірювання.

3.Загальні теоретичні відомості

3.1. Загальні теоретичні відомості про термометри опору

Вимірювання температури термометрами опору відноситься до контактних методів і грунтується на властивості провідників (металів) та напівпровідників змінювати свій електричний опір R в залежності від зміни їхньої температури (t). Резистори, які виготовлені із металу або напівпровідників (термістори) і які змінюють свій опір в залежності від їхньої температури називаються терморезисторами. В якості перетворювачів температури може використовуватись будь-який терморезистор або термістор, але в якості засобів вимірювання температури, тобто, засобів з нормованими метрологічними характеристиками (НМХ), використовують термометри опору (ТО). Термометрами опору називають терморезистори з НМХ.

Властивість терморезисторів змінювати свій опір від температури характеризується температурним коефіцієнтом опору (ТКО), який визначається як відношення приросту опору dR терморезистора до приросту температури, що привела до цієї зміни при нагрівання, та до опору провідника R. В загальному вигляді ТКО при малих приростах температури dt визначається залежністю:

= (dR / dt)ּ(1/ R) (1)

Для провідників (металів) - ТКО додатний і їхній опір зростає з

зростанням температури, а перетворювачі, які виготовлені із металевого дроту називають (в загальному) терморезисторами. У напівпровідників навпаки – ТКО від’ємний і їхній опір електричному струму падає із ростом температури, а перетворювачі, що виготовлені із напівпровідникових матеріалів, називають термісторами.

В більшості провідникових і напівпровідникових тіл залежність активного опору R від температури можна узагальнити формулою:

R = C ּ ekT, (2)

де С та k – коефіцієнти, значення яких залежить від матеріалу, з якого

виготовлений терморезистор; крім цього, С залежить від геометричних розмірів терморезистора, а коефіцієнт k для напівпровідників - залежить і від темпе-

ратури; е – основа натуральних логарифмів; Т – абсолютна температура, К.

На практиці, як правило, температуру вимірюють за шкалою Цельсія t(°C) і, використовуючи співвідношення: T(К)= t(°C) + 273.15, приведена залежність (2) активного опору від температури t(°C) приймає вигляд:

R = C ּ ek(273.15 + t) = C ּ e273.15k ּ ekt. (3)

Значення виразу: C ּ e273.15k = R0 – приймається за початковий опір тіла при

температурі 0С і відповідно: R = R0ּ ekt. (4)

Так як для провідникових термометрів коефіцієнт k не залежить від

температури, то формулу (4) можна переписати в іншому вигляді, розклавши її

в ряд Маклорена в залежності від температури:

R = R0ּ ekt = f(0) + f(0) +f(0) +f(0) +…=

= R0(1+ t + t + t+…) = R0 (1+ ּt + ּt2 + γּt+…), (5)

де f(0) та f(0), f(0), f(0),... – значення функції (3) в нулі та частинні похідні.

ТО виготовляють із чистих металів (міді, платини, нікелю, вольфраму або заліза) і вони відповідають наступним вимогам: мають монотонну без гістерезису характеристику перетворення R = f(t); мають високий питомий електричний опір, а метал ТО не вступає до взаємодії з вимірюваним середовищем; мають достатньо великий і незмінний в часі ТКО α, який прийнято визначати для ТО в інтервалі температур від 0 до 100 °C по залежності: α=(R100-R0)/(R0*100), де R0 та R100 - опір ТО при 0°C та при 100 °C відповідно, Ом. Для більшості чистих металів 4*10(1/С).

Найбільше поширені провідникові ТО, які виготовляють із чистих мідного дроту (використовуються для вимірювання температури від –50 до +180С)

або із платинового – для температур від -260 до +650С.

ТО являє собою дріт певної довжини і діаметром 0,07мм, який намоту-ється на стержень із ізоляційного матеріалу (наприклад, слюди) безіндук-тивним методом, тобто, біфілярно (в два проводи, одночасна подвійно-зуст-річна намотка) і який є чутливим елементом.Чутливий елемент ТО розмі-щують (рис.1) в корпус (кожух) із нержавіючої сталі, який має різьбове з’єднан-ня для його кріплення до металевих стінок технологічного обладнання та голов-ку, в якій розміщують клеми під’єднання зовнішніх проводів. Для вимірювання температури в системах вентиляції і в приміщеннях, виготовляють спеціальні ТО, кожух яких перфорується, для швидкого доступу повітря до ТО.

Залежність опору R=f(t) ТОвід температури називається характеристикою градуювання. Для мідних ТО ця залежність має вигляд із двох членів формули (4):

Rм = R ּ (1+t), (6), де= 4,26ּ10-31/С.

Для платинових ТО залежність опору від температури визначається трьома

членами формули (4) для температур 0С:

Rn = R0n ּ (1+ּt+ּt2), (7)

де = +3,968ּ10-3 1/С; = -5,847ּ10-7 1/С.

При вимірюванні температур < 0С – характеристика градуювання ТСП описується виразом із 4-х членів формули (4).

ТО мають при виготовленні нормоване (стандартизоване) значення R0 при

0С і зображуються як ТСМ для мідного дроту та ТСП – для платинового.

ТО із міді виготовляються із нормованим значенням опору R на 10, 50, та

100 Ом і їм присвоєні умовні позначення: 10М, 50М, 100М. Платинові ТО теж

мають нормовані значення R0n при температурі 0С і, по аналогії з мідними, в залежності від R0n мають позначення: , , 10П, 50П, 100П, 500П.

Всі типи ТО виготовляються як взаємозамінні і для цього їхні типи, основні

параметри та розміри регламентуються відповідним стандартом. Основними параметрами для забезпечення взаємозамінності ТО є допуски на відхилення їхнього опору при температурі 0С (R0) від номінального значення, що

відповідає приведеним вище значенням для кожного ряду, та допуски на

коефіцієнт W100, який визначається відношенням: R100/R0, тобто, відношенням опору ТО при температурі 100С до його опору при 0С і який залежить від чистоти дроту, із якого виготовлений ТО. Наприклад, для ТСМ 50 коефіцієнт W100 = 1,426; а для ТСП 50W100 = 1.391.

Платинові ТО випускаються першого класу (використовуються як зразкові і еталонні, наприклад, допустиме відхилення опору R0n такого ТО від номінального значення не повинно перевищувати 0,05%, а відношення опорів R100/R0 повинно дорівнювати 1,3910,0007) та другого класу (використовуються як технічні), а мідні випускаються тільки 2-го та 3-го класів і використовуються як технічні термометри з абсолютними похибками

від  0.3... 0.5С до 1...2 С.

В якості вимірювальних приладів, які використовуються у комплекті з ТО,

використовуються врівноважені і неврівноважені мости, логометри та

сучасні вимірювальні перетворювачі з уніфікованим вихідним сигналом.

Луцьке НВО "Електротермометрія" випускає мідні термометри серії ТСМ (50М), платинові - серії ТСП (50П) різних модифікацій на різні межі вимірювань та різних конструктивних особливостей. Виготовляються мідні та платинові термометри типів ТСМУ-0288(0289) та ТСПУ-0288(0289) з нормувальними перетворювачами з вихідним уніфікованим сигналом по струму 4...20 мА, а також мідні та платинові типів ТСМУ-0388 і ТСПУ0388 з гальванічною розв’язкою між джерелом живлення та виходом і мають десятирозрядний послідовний інтерфейсний вихід. ТО поставляються з комплектом монтажних частин під трубний та кабельний монтажі. Діаметр захисної гільзи всіх ТО може становити 8 і 10 мм.

НВФ «АГАТ-1» (м. Харків) випускає ТО серії ДТ1 КВАНТ із уніфікованими вихідними сигналами, які випускаються у звичайному чи вибухозахищеному, пило- і водо захищеному та вібростійкому виконаннях і які використовуються також на об’єктах ядерної енергетики. Довжина заг-либної в об’єкт частини ТО може становити: 80; 100; 120; 160; 200; 250; 320; 400; 500 і більше мм (обумовлюється замовленням). У разі потреби вітчизняні ТО теж можуть виготовлятись з цифровою індикацією (позначення - ДТЦ1) за місцем (по аналогії з TF2) або з виносним блоком цифрової індикації.

Межі основної допустимої похибки ТО можуть становити 0,25; 0,4; 0,5; 0,6 або 1%. Середнє напрацювання ТО на відмову – до 150 000год. Кліматичне виконання (по замовленню) дозволяє застосовувати їх за умови

зміни температури навколишнього середовища в межах від -40С до +125С.