Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до вик_лаб_МTВП.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
46.43 Mб
Скачать

3.4.2. Електрична схема вторинного приладу автоматичного психрометра

Психрометричний метод покладений в основу побудови ряду автоматичних приладів для вимірювання вологості повітря та газів.

Класичний спрощений варіант, що використовує в якості вторинного приладу автоматичний міст, приведений на рис. 4.

1 2

Рис.4. Схема електрична автоматичного мостового психрометра

Вимірювальна схема приладу (рис. 4) складається з двох мостів 1 і 2, для яких плечі R1 й R2 загальні. У плече одного моста включається "сухий" термометр Rtc, а в плече другого - "вологий" Rtb. Живляться мости від загального джерела живлення Uж. У вимірювальній діагоналі «аb» мосту 1 виникає різниця потенціалів Uab, що пропорційна температурі "сухого" термометра Rtc , а в діагоналі «ас» мосту 2 - Uac, що пропорційна температурі "вологого" Rtb. Через те, що температура "сухого" термометра завжди більша за температуру "вологого", то й сигнал Uab > Uac . Їх різниця ΔU= Uab - Uac подається на вхід електронного підсилювача ЕП , підсилюється та керує рухом реверсивного двигуна РД. РД переміщує повзун реохорда Rp до тих пір, доки не настане рівновага системи. Шкала вимірювального приладу градуюється у відсотках відносної вологості.

3.4.3. Структурна схема та основні технічні характеристики вимірювача-регулятора «овен мпр51 щ4»

Прилад МПР51 Щ4 (рис. 3) відноситься до сучасних вторинних

Рис. 5. Структурна схема вимірювача-регулятора «ОВЕН МПР51 Щ4»

мікропроцесорних приладів вимірювання, що використовуються для обробки сигналів сухого та зволоженого термоперетворювачів опору, з метою розрахунку вологості.

Прилад виконує наступні функції:

■ вимірює температуру в камері по трьом каналам (каналу сухого

термометра, вологого та температуру продукту; ■ вираховує два параметри

(психрометричну різницю та вологість в камері; ■виконує ПІД-регулювання по двом каналам, для підтримування двох із перерахованих п’яти параметрів в заданих межах; ■ має в своєму складі 4 реле для 2-х та 3-х позиційного регулювання системами охолодження та нагрівання; - виконує регулювання по заданій користувачем програмі; ■ забезпечує режими сигналізації про аварію або закінчення виконання програми.

Додатково прилад виконує функції регуляторів температури та вологості, які програмуються за часом виконання програми. Прилад широко використовується, наприклад, для керування температурою та вологістю при термічній обробці м’ясних продуктів в термокамерах, керування процесом сушки в спеціальних шафах (виготовлення сухого молока), керування режимами роботи по температурі та вологості в шафах, де виготовляються варені ковбаси,

тощо. Термометри опору з’єднуються з приладом за 3-х проводовою схемою.

Граничне значення основної приведеної похибки вимірювання по

температурі в діапазоні (-50….+200) С - 0,5%, а по вологості в межах (1…99%) – 5% (при температурах сухого датчика в межах +10 С …+95 С) та 4% (при температурі сухого датчика в межах +50 С ….+95 С).