Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до вик_лаб_МTВП.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
46.43 Mб
Скачать

4. Опис лабораторної установки

Лабораторна установка складається із вагоприймального пристрою з корзиною для розміщення важок та електронного блоку БКВ з цифровим індикатором. По показам цифрового індикатора судять про вагу важок, розміщених в корзині. Живлення на блок БКВ подається тумблером, розміщеним збоку блока.

Для приведення магнітопружного ваговимірювального пристрою в дію необхідно встановити тумблер „Живлення” в положення „ВКЛ” і констатувати його ввімкнення по загорянню цифрового індикатора.

Корзина, в якій зважуються важки, повинна бути при ввімкнені пустою.

Дати прогрітись пристрою протягом 10 хвилин. Після прогріву пристрій повинен показувати нулі в перших трьох розрядах цифрового індикатора.

При проведенні метрологічної атестації (повірки) пристрою, у корзину вагоприймального пристрою кладуть важки обхідної маси 2,0 кг. Класти важки в корзину необхідно плавно, поступово нарощуючи вагу до 18 кг, або навпаки, знімаючи поступово одну важку зі іншою. В період між нарощуванням ваги, чи її зменшенням, знімають покази цифрового індикатора про виміряну вагу.

Категорично забороняється кидати важки в корзину !!!

5. Методика метрологічної атестації засобів вимірювання (пристрою для вимірювання ваги).

Мета проведення метрологічних досліджень – визначити дійсні значення метрологічних характеристик пристрою для вимірювання ваги та визначити клас його точності.

Дослідження проводиться за методом вимірювання величин, відтворюваних зразковими мірами відповідного класу точності. В нашому випадку зразкова міра – це важка масою 2 кг.

Діапазон вимірювання: 0 ÷ 18 кг з дискретністю 2 кг.

5.1. Умови проведення атестації

1. Основну приведену похибку вагового пристрою визначають при нормальних умовах:

  • Температура навколишнього повітря (20+5)°С;

  • Відносна вологість від 30 до 80%;

  • Атмосферний тиск від 84 до 106 кПа;

  • Напруга живлення – 220В мережі змінного струму частотою (50+0,5)Гц.

5.2. Операції та засоби атестації.

1. Перевірення працездатності пристрою.

2. Визначення похибки пристрою в нормальних умовах.

3. Обробка результатів вимірювань.

4. Допоміжні засоби: важки Г – 1 – 1110 масою 1 кг – 20 шт.

5.3. Перевірення працездатності пристрою

Після прогрівання пристрою, покази цифрового індикатора повинні відрізнятись від нуля в четвертому (останньому) розряді і можуть бути як із знаком „+”, так і „–”.

Перевірення працездатності полягає у визначенні справності зміни показів пристрою із збільшенням вимірювального зусилля. Положити в корзину вагоприймального пристрою важку вагою 1кг та вийняти її із корзини. Зафіксувати збільшення зі знаком „+” показів цифрового індикатора та їх зменшення до нуля. Операцію провести декілька разів.

5.4. Визначення основної похибки в нормальних умовах

Визначення основної похибки проводиться в нормальних умовах в 10 точках діапазону вимірювання. Значення вибраних точок надані в таблиці 1.

В кожній точці, приведеній в таблиці 1, провести не менше 10 спостережень (5 із сторони менших значень і 5 із сторони більших).

Таблиця №1

№ п/п

Діапазон вимірювання

Значення ваги (кг)

1

Від 0 до 18 кг

0; 2,0; 4,0; 6,0; 8,0; 10,0; 12,0; 14,0; 16,0; 18,0

Спостереження з меншої сторони виконуються в напрямку від нижньої межі діапазону до верхньої (пряма гілка характеристики перетворення ↓) поступовим збільшенням зусилля на МПП. При цьому збільшують кількість важок в корзині пристрою від 0 до 9 (значення Х) та записують покази цифрового індикатора Хimin для прямого ходу, що відповідає кількості важок в корзині (загальній вазі).

Таблиця №2

n Цикл № 1 Цикл № 2 Цикл № 3 Цикл № 4 Цикл № 5

X0i

Хimin

Ximax

Хimin

Ximax

Хimin

Ximax

Хimin

Ximax

Хimin

Ximax

0

2

4

6

8

10

12

14

16

18

Спостереження з більшої сторони виконуються навпаки - в напрямку від верхньої межі до нижньої (зворотний хід), поступово зменшуючи навантаження (виймають по одній гирі із корзини), та записують значенняXimax для зворотної гілки характеристики перетворення, що відповідає кількості гир в корзині (загальній вазі). При цьому покази пристрою, що відповідають максимальному навантаженню при прямому ході, переносять у початкову точку відліку зворотного ходу. Таке навантаження та розвантаження МПП утворює цикл, кількість яких повинна дорівнювати nц = 5. Покази пристрою, що відповідають відсутності навантаження на МПП в зворотному ході, переносять у початкову точку відліку наступного циклу.

Покази для прямого ходу (↓) та зворотного ходу () по характеристиці

перетворення заносять в таблицю №2.