Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до вик_лаб_МTВП.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
46.43 Mб
Скачать

3.3.4. Цифровий реєстратор Sirec ds.

Sirec DS (рис.6,а) відносить до сучасних засобів без паперової реєстрації. Він забезпечує зберігання і відтворення інформації про стан параметрів будь-якого технологічного процесу.

Sirec DS програмується і конфігурується за допомогою вбудованої в корпус клавіатури або зовнішнього комп’ютера. Передача даних конфігурування із комп’ютера та даних реєстрації в комп’ютер здійсню-ється через 1.44-МВ-дискету (3,5´´), при цьому дані зберігаються в резидентній Flash-пам´яті реєстратора. Прилад допускає пряме його ввімкнення в локальну мережу та забезпечує всі стандарті функції комунікації через Ethernet.

Sirec DS може відтворювати на дисплеї та зберігати інформацію або по

6-ти (4-м або 2-м) аналоговим каналам (рис.6,б), або поєднувати безпосе-

реднє підключення до нього термопар, термометрів опору та аналогових сигналів (рис.6,в). При опрацьовуванні уніфікованих струмових сигналів на входах затискачів у відповідності із таблицею (рис.6,б) повинні бути встановлені високоточні опори 10 Ом (рис.6,г). Крім цього, Sirec DS забезпечує видачу до 32-х сигналів сигналізації про вихід параметрів за допустимі межі.

а) б)

в)г)

Рис.6. Загальний вигляд а), таблиця з´єднань при утворенні аналогових каналів реєстрації б), схема зовнішніх з´єднань в) та установка допоміжного опору г) для Sirec DS.

Sirec DS забезпечує відтворення інформації по 6-ти каналам у 8-ми режимах, перший із яких, наприклад, відтворює аналогові сигнали (тренди) на дисплеї з переміщенням електронного пера в часі по вертикалі та показує значення параметра на горизонтальній гістограмі (від 0 до 100%) і в цифровому вигляді. Інші режими є варіаціями розглянутого режиму: гістограми вертикально розташовані, а аналогові сигнали – вертикально і т. п. або відтворюється тільки один вид сигналу (гістограма,цифровий або аналоговий сигнал) чи їх попарна комбінація. Вибранийрежим відтворення конфігурується вбудованими клавішами.

4. Завдання та методика виконання роботи.

Завданням на роботу є перевірення перетворювачів Sitrans P серій ZD та Z та дослідження їхніх статичних характеристик перетворення (ХП), а також перевірення інформаційно-вимірювальних каналів (ІВК) :

■перетворювач Sitrans P Z» - цифровий реєстратора Sirec DS;

■перетворювач «Sitrans P ZD» - цифровий реєстратор Sirec DS.

Перевірення виконується порівнянням показань перетворювачів Sitrans P з показаннями зразкового манометра (МО). Зразкові манометри при проведенні перевірення мають відповідати наступним вимогам: їхній діапазон вимірювання тиску не повинен бути меншим від діапазону вимірювання тиску манометру, що перевіряється, а їхній клас точності має бути в 3 рази вищим, ніж клас порівнюваного приладу. Зразкові манометри повинні бути в робочому стані і мати паспорт (свідоцтва) державної повірки.

5. Порядок виконання роботи.

5.1.Ввімкнути тумблер подачі живлення “Живлення ~220В” на стенд манометрів та ввімкнути тумблери подачі живлення на вимірювальний перетворювач «Sitrans P ZD».

5.2. Подати на стенд стиснуте повітря живлення 140 кПА та ввімкнути

пневмоклапани «Sitrans P ZD» і зразкового манометра (кл. 0,4).

5.3. Зняти пряму (▼) та зворотну (▲) гілки характеристики перетворення вимірювального перетворювача «Sitrans P ZD».

5.3.1. За допомогою пневматичного вентиля, що знаходиться під зразковим манометром збільшувати тиск повітря у системі зразкового манометра та перетворювача «Sitrans P ZD» від нуля до максимального значення (120 кПа). Значення тиску на зразковому манометрі повинні відповідати оцифрованим поділкам з дискретністю 10 кПа (0,1бара).

Одночасно знімати покази з дисплея «Sitrans P ZD». Дані заносити до табл. №1 протоколу перевірення у колонку прямого (▼) ходу по характеристиці перетворення «Sitrans P ZD».

Таблиця 1

Покази манометра за

умови ходу, кгс/см2

Варіа-

ція,

кгс/см2

Похибка за умови ходу

Зразко

-вого

МО

Sitrans P ZD

Абсолютна,

кгс/см2

Відносна, %

Приведена,%

0

0,1

0,2

0,3

0,4

0,5

0,6

0,7

0,8

0,9

1,0

1,1

1,2

5.3.2. Після досягнення максимального значення тиску, повторити дії наведені в п.5.3.1 знижуючи тиск в системі до нуля; отримані дані занести в таблицю протоколу у колонку (▲) зворотного ходу по ХП.

5.4. В ввімкнути додатково живлення перетворювача «Sitrans P , вторинного приладу «ТРМ 200» та цифрового реєстратора Sirec DS.

Ввімкнути пневмоклапан «Sitrans P Z».

Таблиця 2

Покази манометрів за умови ходу, бар

Коригована

ХП каналу

Варіа-ція, бар

Похибка за умови ходу

Ди-сп-лей P ZD

Канал P ZD -Sirec DS

Schreiber 1

P ZD -

Sirec DS, бар

Абсолютна, бар

Відносна, %

Приве-

дена, %

0

0,1

0,2

0,3

0,4

0,5

0,6

0,7

0,8

0,9

1,0

1,1

1,2

Таблиця 3

Покази манометра за умови ходу, бар

Коригована харак-теристика

Варіа-ція, бар

Похибка за умови ходу

Ди-сп-лей P ZD

Канал P Z - Sirec DS

Schreiber 2

Sitrans

P Z -

Sirec DS

Абсолютна, бар

Відносна, %

Приве

дена, %

0

0,1

0,2

0,3

0,4

0,5

0,6

0,7

0,8

0,9

1,0

1,1

1,2

5.5. Зняти пряму (▼) та зворотну (▲)гілки характеристики перетворення інформаційно-вимірювальних каналів (ІВК): ■ перетворювач «Sitrans P Z» - цифровий реєстратор Sirec DS; ■ перетворювач «Sitrans P ZD» - цифровий реєстратора Sirec DS. Інформацію ІВК «Sitrans P ZD» - цифровий реєстратор Sirec DS знімати з цифрового індикатора останнього «Schreiber, а іншого ІВК – з індикатора «Schreiber 2».

5.5.1. Прямокутники записів результатів вимірювання та розрахунків варіації в табл. 2 та табл. 3 розбити на дві частини, провівши діагональ від правого верхнього кута до нижнього лівого. Результати вимірювань (покази манометра) для прямого «▼» ходу по ХП записувати у верхніх частинах прямокутників, а для зворотного (▲)ходу (для варіації) – у нижній. Змінювати тиск у відповідності із пунктом 5.3.1 та одночасно знімати покази по цифровим індикаторам з екрану реєстратора Sirec DS, що відображають передану дистанційно інформацію про тиски по двом каналам від Sitrans P ZD та Z. Результати досліджень заносити у табл. 2 та табл. 3 у відповідні комірки колонки (▼) прямого ходу по ХП у верхніх їх частинах.

5.5.2. Після досягнення максимального значення тиску, повторити дії, що наведені в п. 5.5.1, знижуючи тиск в системі до нуля. Отримані дані занести в табл. 2 та табл. 3 протоколу у колонки () зворотного ходу у верхніх їх частинах.

5.6. Вимкнути задіяні пневмоклапани та живлення приладів і стенду.