Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

4.4 Санітарно – побутові приміщення

В складі цеху запроектовані необхідні санітарно - побутові приміщення. Кількість їх визначається згідно розрахунку чисельності працюючих.

Загальна площа санітарно – побутових приміщень складає – 216 м2

Основні приміщення: гардеробні, душові пристрої, туалети, кабінет начальника цеху, сан пост, цехова контора, ремонтно-механічна майстерня, цехова комора, приміщення для роздачі робочого одягу.

Розрахунок санітарно – побутових приміщень проводився на основі норм проектування виходячи з чисельності працюючих у найбільшій зміні в пік сезону.

Розрахунок чисельності працюючих робітників за добу додається в розділі 4.1.

Чисельність у найбільш завантажений період при виробництві н/ф «Пюре з гарбуза » - 20 людей/зміну, з яких 80 % жінок (16 жінок) і 20 % чоловіків (4 чоловіки).

5. Охорона праці і навколишнього середовища

5.1 Організація служби охорони праці на пат « Білоцерківському консервному заводі »

Служба охорони праці створюється на підприємствах, установах та організаціях із числом працюючих 50 чоловік і більше. Оскільки на ПАТ « Білоцерківському консервному заводі » працює 59 чоловік, то створення служби охорони праці є обов’язковим. В організаціях з меншою кількістю працюючих цю службу може представляти інженер. За важливістю діяльності та оплатою праці вони прирівнюються до працівників провідних відділів та служб підприємства або установи. Підпорядковується служба охорони праці безпосередньо керівнику підприємства (власнику).

На консервному підприємстві на ПАТ « Білоцерківському консервному заводі » розроблене та затверджене положення про проведення навчання і перевірки знань з охорони праці, створена постійно діюча комісія з перевірки знань з охорони праці. Члени комісії пройшли навчання в установленому законодавством порядку і мають відповідні посвідчення.

Аналіз умов праці на ПАТ « Білоцерківському консервному заводі »

Планування території відповідає діючим нормам (санітарним нормам проектування промислових підприємств СН-245-71, протипожежним нормам проектування будівель СНІП П-ІІ-28). До будівель заводу забезпечено можливість під'їзду транспорту, для безпечного переміщення по території передбачено асфальтні тротуарні стежки для мінімізації перетинання людських потоків з транспортним. Вільна від забудов територія озеленена деревами і кущами.

Згідно з санітарними вимогами для кожного робочого місця нормуються:

  1. повітря робочої зони ;

  2. мікроклімат ;

  3. загазованість ;

  4. запиленість ;

  5. шум ;

  6. вібрація ;

  7. освітленість ;

  8. випромінювання ;

  9. забезпечення санітарно-побутовими приміщеннями.

Вибір технології

Для виявлення наявності шкідливих і небезпечних чинників виробництва треба проаналізувати роботу обладнання на прикладі роботи цеху лінії виробництва пюре моркви . Для забезпечення виробництва консервів дитячого харчування «Пюре з моркви » запропоновано обладнання, яке зменшує шкідливі і небезпечні чинники для працюючих людей. Для миття моркви запропоновано вентиляторна і барабанна мийні машини, які забезпечують мінімальні волого виділення і шум. Для бланшування подрібненої маси застосували шнековий бланшувач, який обладнаний термоізоляційним кожухом, що забезпечує мінімальне тепловиділення у цех.

Мікроклімат

Мікроклімат у приміщенні цеху дитячого харчування нормується згідно ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень».

В закритому виробничому приміщенні контрольованими показниками повинні бути:

Таблиця 5.1

Допустимі рівні контрольованих показників

Контрольовані показники

Оптимальні

Допустимі

Температура повітря

19-200С

18- 25 0С

Відносна вологість повітря

40-60 %

55-75 %

Швидкість руху повітря

0,1 м/с

0,3 м/с

Температура повітря поза постійними робочими місцями

13-200С

15-250С

Параметри мікроклімату в виробничих неопалювальних приміщеннях не нормуються.

Загазованість та запиленість в цеху дитячого харчування відсутні згідно норм ДСН 3.3.6.042-99.

Шум

Шумом можна вважати звуки, які негативно впливають на організм людини, заважають його роботі і відпочинку. Шум в виробничому приміщенні фруктового цеху негативно впливає на працівників: послаблює увагу, посилює втому, сповільнює реакцію на небезпеку. Внаслідок цього знижується працездатність і підвищується ймовірність нещасних випадків.

Допустимий рівень шуму на робочих місцях консервного виробництва не повинен перевищувати 80 дБ в частотах 8 - 63,5.Але в даному випадку не використовується таке обладнання, шум від якого перевищує нормативні дані, тому працівники можуть спокійно працювати без захисного інвентарю.

Допустимі норми шуму для промислових підприємств, де є обладнання, що створює шум, згідно з ДСН 3.3.6.037-99 ”Санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку” наведенні у таблиці 5.2.

Таблиця 5.2.