Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

7.2 Порядок здійснення радіометричного лабораторного контролю сировини та готової продукції на консервному заводі

ТОВ «Продсервіс ІР»

Радіометричний контроль на підприємстві виконує об’єктова лабораторії, яка організована на базі існуючої виробничої лабораторії.

Радіометричний контроль проходить за такими стадіями:

  • відбір проб;

  • приготування препаратів із відібраних проб;

  • вимірювання активності препаратів;

  • розрахунки питомої, об’ємної активності досліджуваних проб;

  • аналіз результатів досліджень.

Ступінь радіоактивного забруднення продуктів харчування, води, визначається через питому (об’ємну, поверхневу) активність продуктів ядерного розладу і вимірюється в бекерелях (Кюрі) на кілограм, літр, кубічний метр.

Ступінь забруднення гамма-випромінювань по бета-альфа - випромінювачах визначають порівнянням заміряних величин з припустимими рівнями.

На підприємстві постійно проводять контроль сировини, котра приходить на виробництво (по партіях) та готової продукції, котра відпускається покупцю (по партіях).

Відбір проб

Для радіометричних дослідів відбирають проби забруднених об’єктів (харчової сировини, продуктів харчування, води) в місцях найбільшого забруднення, які виявляють за допомогою рентгенометрів.Пробу необхідно пронумерувати, вказати вид, місце відбору, дату і час забруднення та відбору проби, прізвище того, хто взяв пробу, тобто заповнити таку форму.

Форма акта відбору проби харчових продуктів

  1. Дата 02.08.2010

  2. Назва населеного пункту м.Канів Черкаської обл..

  3. Ким взята проба лаборант Громов

  4. Місце (установа), де взята проба лабораторія заводу

  5. Хто був присутній під час відбору проби зав.лабораторією Іванова

  6. Звідки і коли були одержані продукти м. Херсон 01.08.2010 р.

  7. Номер і дата документа, за яким одержані продукти №5 від. 01.08.2010

  8. Загальна кількість місць та маса (об’єм) партії продуктів, з яких відібрано пробу 3 місця, 100 кг

  9. Завод – виготовлювач Агрофірма

  10. Дата виготовлення -

  11. Дата доставлення продуктів 01.08.2010 р.

  12. Яким транспортом - автомобільним

  13. Маршрут прямування м.Херсон – м. Канів

  14. Опис відібраних проб:

назва продукту яблука

номер продукту № 2

маса продукту 5 кг

якою печаткою запечатана проба ______________________________

  1. Вид тари (матеріал тари, місткість тари) ящики дерев’яні масою 12 кг

  2. Покази дозиметричних дослідів партії:

__________________________вибірково одиниці товарного пакування

__________________________вибірково одиниці пакування продуктів

Покази приладів _________Належність приладу ___________________

Номер первинного свідоцтва ____________________________________

Для лабораторних дослідів проби відбирають за вимогами державних стандартів на відповідні продукти та регламентованою масою зразка.

Проби для дослідів з плодоовочевої продукції відбираються із різних шарів контейнерів та пакувальної тари.

На консервному заводі ТОВ «Продсервіс ІР» для визначення радіологічного забруднення використовують гамма-радіометр РУГ-91.

Для визначення беруть 500 г досліджуваної проби ( або 0,5 дм3) поміщають в спеціальну кювету, встановлюють в радіометр і визначають забрудненість радіонуклідами Сs137 та Sr90. Перед дослідом перевіряють значення фону.

У відповідності до “Основних санітарних правил роботи з радіоактивними речовинами та іншими іонізуючими випромінюваннями” ОСП-78/80 всі роботи з радіоактивними речовинами поділяються на три класи залежно від груп радіо токсичності радіоактивних речовин та їх активності на робочому місці. За класом робіт визначають вимоги до обладнання приміщень в яких проводять роботи з радіоактивними речовинами у відкритому вигляді.

Залежно від характеру роботи, потужності і типу підприємства, передбачається три категорії об’єктових лабораторій. Лабораторії організовуються на базі існуючих виробничих лабораторій підприємства. На них покладаються завдання проведення лабораторного контролю за зараженням

харчових продуктів радіоактивними, отруйними речовинами та бактеріологічними засобами. Лабораторії підпорядковуються начальникам цивільної оборони об’єктів.

Об’єктова лабораторія першої категорії (головна) має в своєму складі три відділення: радіологічне, хімічне та бактеріологічне.

Друга категорія має два відділення: радіологічне і хімічне. Третя категорія – одне радіологічне відділення.

Завдання радіометричної лабораторії полягає в визначенні ступеня радіоактивного забруднення продуктів харчування, сировини, води, готової продукції та контроль і реєстрація опромінення працівників лабораторії.

Приміщення лабораторії призначене для проведення робіт з радіоактивними речовинами, до початку експлуатації якої, приймає комісія у складі представника підприємства, СЕС, технічної інспекції, профспілки, органів внутрішніх справ. На основі акта місцеві органи СЕС видають санітарний паспорт, що дає лабораторії право на одержання, зберігання і використання радіоізотопів.

Радіометричні лабораторії обладнують, як лабораторії третього класу, і до їх розміщення особливих вимог не ставлять. Приміщення радіометричної лабораторії повинні міститись неподалік від обслуговуючих об’єктів, бажано на першому поверсі окремо, та на віддаленні від житлових будинків. На вході в приміщення має бути знак радіаційної безпеки і напис “Обережно – радіоактивність”.

Для виключення можливості поширення радіоактивних забруднень необхідно відокремити зону де ведеться робота з найбільш активними

матеріалами, від зони, де розташована кімната для вимірювань. Крім цього, у лабораторії передбачається приміщення для миття посуду, душова кімната, місце для зберігання спецодягу і гардероб.

Підлога, поверхні робочих столів і витяжних шаф мають бути покриті гладким щільним матеріалом, що легко дезактивується.

Стіни, стелі та двері також мають бути гладкими, пофарбовані кисло стійкою олійною фарбою.

Всі кути приміщень заокруглюються, в приміщеннях не повинно бути виступів на стінах, карнизів, інших прикрас.

Комунально-енергетичні мережі виконуються вмонтованими, каналізація повинна мати відстійники.

Система загальної припливно-витяжної вентиляції повинна забезпечувати не менше п’ятикратного обліку повітря за годину. Вентиляцію слід вмикати до входу в лабораторію, а повітря перед викидом в атмосферу має проходити через спеціальні фільтри.

Рівні освітлення мають бути більшими за мінімальні, установлені для лабораторій. Мають бути присутні пристрої аварійного освітлення.

Зайве обладнання, інвентар не повинні бути в лабораторії навіть тимчасово.

Повинна бути гаряча та холодна вода. Водопровідні крани повинні бути з ліктьовим чи педальним керуванням, а конструкція раковин такою, щоб не розбризкувалась вода.

Висновки: отже, з метою одержання даних для оцінки працездатності персоналу, визначення обсягу медичної допомоги і санітарної обробки техніки та обладнання, знезараження продуктів харчування, води і об’єкта в цілому на підприємствах організовують і проводять дозиметричний, хімічний і бактеріологічний контроль. Лабораторний контроль зараженості бактеріологічними засобами сировини і харчових продуктів здійснюють об’єктові лабораторії під керівництвом санітарних епідеміологічних станцій.

Дозиметричний контроль включає контроль опромінення та радіо активного зараження. Вимірювання дози опромінення проводять за допомогою дозиметрів ДКП-50-А, ДК-02 із розрахунку один – два дозиметри на 20 чоловік. Індивідуальний контроль проводять з метою одержання даних про дози опромінення кожної людини, що здійснюється за допомогою індивідуальних вимірювачів дози типу ІД-11.

На консервному заводі ТОВ «Продсервіс ІР» постійно проводять контроль сировини, котра приходить на виробництво (по партіях) та готової продукції, котра відпускається покупцю (по партіях).

Для лабораторних дослідів проби відбирають за вимогами державних стандартів на відповідні продукти та регламентованою масою зразка.

На підприємстві для визначення радіологічного забруднення пропоную використовувати гамма-радіометр РУГ-91.