Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

7. Цивільна оборна Організація і здійснення дозиметричного контролю на тов «Продсервіс ір» в умовах радіоактивного забруднення

ТОВ «Продсервіс ІР» знаходиться в селі Михайлівна – Рубежівка Києво – Святошинського району за адресою: вул.. Шкільна, 30. Рік забудови – 2009.

Дане підприємство є новим, запуск виробництва був здійснений у вересні 2009 року. Цех розміщений в орендованому приміщенні. Власником якого є ТОВ «Агровіта - ІР». Загальна площа орендованої ділянки – 1633, 9 м2.

Загальна кількість виробничого персоналу - 39 чол.

Основні напрямки діяльності заводу – виробництво фруктових напівфабрикатів, до асортименту яких входять пюре яблучне, пюре морквяне, підварки, пектинова паста.

7.1 Організація та здійснення контролю опромінення виробничого персоналу, реєстрація результатів контролю на тов «Продсервіс ір»

Для усунення небезпеки опромінення населення підвищеними дозами радіації у разі радіоактивного забруднення, потрібно проводити широкі заходи з організації дозиметричного контролю на території України і насамперед у районах, що прилягають до аварійної зони Чорнобильської АЕС.

Особлива увага до проведення дозиметричного контролю приділяється на підприємствах харчової та переробної промисловості.

У разі зараження навколишнього середовища радіоактивними речовинами,

ураженню піддається незалежний виробничий персонал, території, споруди і приміщення об’єкта, транспорт, обладнання, напівпродукти, вода та готова продукція на підприємстві.

З метою одержання даних для оцінки працездатності персоналу, визначення обсягу медичної допомоги і санітарної обробки техніки та обладнання, знезараження продуктів харчування, води і об’єкта в цілому на підприємствах організовують і проводять дозиметричний контроль.

Дозиметричний контроль організовують начальники штабів і служб цивільної оборони об’єкта та командири формувань цивільної оборони.

Завдання дозиметричного контролю полягає у виявленні і кількісній оцінці параметрів радіаційної обстановки, та розробці режимів поведінки населення у цих умовах.

Дозиметричний контроль включає контроль опромінення та радіо активного зараження. Контроль опромінення проводять з метою своєчасного одержання даних про дози опромінення людей та тварин. За його даними встановлюють факт зовнішнього опромінення, роблять висновки про працездатність людей та їх радіаційне ураження для визначення необхідності лікування в медичних закладах.

Контроль опромінення поділяють на груповий та індивідуальний. Груповий контроль людей з метою визначення їх працездатності проводять командир (начальник) в підрозділах, змінах.

Вимірювання дози опромінення проводять за допомогою дозиметрів ДКП-50-А, ДК-02 із розрахунку один – два дозиметри на 20 чоловік. Груповий контроль проводять також розрахунковим методом, який полягає у визначенні дози опромінення за середніми рівнями радіації з урахуванням тривалості зовнішнього гамма-опромінення та захисту людей.

Рівні радіації в населених пунктах вимірюються через однакові проміжки часу. Перша проба з моменту зараження через пів години чи годину, друга проба через 1-2 години, далі через 3-4 години.

Вимірювання виконують за допомогою рентгенометрів (вимір потужності дози) ДП-5В, ІМД-1Р, СПР-68-01.

Розрахунок виконують за формулою:

Д = Дсер.*t/Кпогл.,

де Д – доза опромінення;

Дсер. – середній рівень радіації;

t – тривалість опромінення;

Кпогл. – коефіцієнт послаблення гамма-випромінювання.

Індивідуальний контроль проводять з метою одержання даних про дози опромінення кожної людини, необхідних для певної діагностики радіаційних уражень.

Цей контроль здійснюється за допомогою індивідуальних вимірювачів дози типу ІД-11.

Контроль опромінення людей які перебувають на забрудненій місцевості, ведеться безперервно, а облік доз опромінення, особливо. Дози записують послідовно, та вираховують сумарну дозу.

Сцинтиляційний геологорозвідувальний прилад СРП-68-01 використовується для пошуку джерел іонізуючих гамма-випромінювань, вимірюванню потужності дози, та також для радіометричних дослідів продуктів харчування за гамма-випромінюванням.

Діапазон вимірювання складає від 0 до 3000 мкР/год.

Після обстеження приміщень, обладнання і тари, обстежують продукти які знаходяться в негерметичній тарі та зараховують їх до однієї з трьох груп:

Перша – незаражені продукти. Це сировина і готова продукція, які містяться в герметичній тарі, котра повністю захищає від зараження радіонуклідами. Після знезараження тари такі продукти використовуються без обмежень.

Друга – заражені продукти або з підозрою на зараженість. Це сировина в мішках з тканини або погано накрита покривалами, напівфабрикати, які містяться в негерметичному обладнанні, в складах, в цехах. При наявності зараженого рівня вище припустимого, продукти знезаражують до допустимого рівня, а в документах на ці продукти роблять позначку “Д-РР” [11].

Третя – продукти зараженні радіоактивними речовинами вище припустимого рівня, краплинно рідкими фосфорорганічними речовинами та іпритом. Такі продукти та сировина непридатні до технологічної переробки та споживання.

Документи дозиметричного контролю

Журнал

Контролю опромінення за ______місяць 20__року

Завод ЗАТ «Агроекопродукт»

Назва штабу, підприємства, цеху, зміни, команди, групи ЦО

№ пор.

Прізвище та ініціали

Посада

Дата початку опромі-нення

Доза опромінення в радах (підсумково за даними вимірювання)

Сумврна доза поромі-нення

Примітки

02.04

03.

04

05.04

07.04

18.04

28.04

перші 4 доби

міс-яць

1

Попова І.Ю.

нач. цеху

02.04

5

-

10

-

20

-

15

20

2

Петрін Ю.Б.

водій

02.04

2

-

8

-

-

12

8

12

(Лицьовий бік)

1а. Картка обліку дох опромінення

Прізвище Петренко

Ім’я Олександр

По батькові Павлович

(Зворотний бік)

Дата (термін опромінення)

Доза, рад

Підпис начальника (командира)

12.04 – 18.04 20 _____

20

Мороз

18.04 – 30.04 20 _____

3

Мороз