Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OSVITI_I_NAUKI_UKRAYiNI.docx
Скачиваний:
254
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
202.17 Кб
Скачать

21. Дайте рекомендації вибору раціонального способу теплової обробки і підбору соусів до страв з круп, бобових і макаронних виробів.

Натуральні макаронні вироби (з італ. разіа) добре поєднуються із соусами на основі томатів і олії маслинової. Довгу пасту краще подавати з не дуже рідкими чи густими соусами. Так, до довгої пасти добре підходять соуси з маслиновою олією або маслом вершковим, вершками, яйцями, натертим сиром і подрібненою зеленню. При цьому всі інгредієнти (овочі, м'ясо, риба тощо), що додаються в соус, мають бути подрібненими. Коротка паста добре поєднується майже з будь-яким соусом і крупне нарізаними овочами, м'ясом або рибою.

Соус із петрушки. Часник, зелень петрушки розтерти в блендері зі сметаною. Шалот нарізати дрібними кубиками й обсмажити на маслі вершковому, залити вином і довести до кипіння, підлити відвар, вершки й уварити на одну третину, додати сіль, перець. У цибулево-вершкову суміш додати крем із петрушки, сметани, часнику та подрібнити у блендері.

Соус класичний "Альфреда". У вершки, що киплять, додати сир "Пармезан", масло вершкове, сіль, перець.

Соус горіхово-вершковий. Масло вершкове, нарізане невеликими шматочками, у кілька прийомів увести в прогріті вершки при постійному помішуванні. Додати подрібнені волоські горіхи, сіль, перець, мускатний горіх.

Соус грибний. Обсмажити гриби на олії маслиновій, додати вершки, соєвий соус і прокип'ятити З хв.

Соус із лимонної меліси з креветками. Обчищені креветки (краби) нарізати й прогріти з маслом вершковим і подрібненою зеленню меліси, додати сметану. Заправити сіллю, перцем, лимонним соком.

Соус класичний "Болоньєзе ". Обсмажити цибулю, моркву й селеру, додати м'ясний фарш і також обсмажити. Влити червоне вино і довести до кипіння. Додати помідори із соком, сіль, перець, мускатний горіх і тушкувати одну годину. Потім додати вершки і прогріти.

22. Охарактеризуйте вимоги до якості різних видів кулінарної продукції з круп, бобових і макаронних виробів, умови і терміни зберігання і реалізації їх. Фактори, що впливають на якість. Шляхи усунення різних видів дефектів.

Вимоги до якості страв із бобових

Бобові зберегли свою форму. Смак і запах відповідають смаку і за­паху бобових, з яких приготовлена страва. Зерна добре зварені, по­вністю набухли. Строк реалізації — 3 год.

Вимоги до якості страв з макаронних виробів

Відварні макаронні вироби легко відокремлюються один від одно­го, зберігають форму, запечені можуть бути з’єднані між собою. Колір відварних макаронів — білий, запечених - золотистий. Смак і запах — властиві макаронним виробам.

Страви з макаронних виробів реалізують протягом 2 год. після їх приготування.

Заходи запобігання дефектів:

- дотримання умов проведення технологічного процесу

- дотримання параметрів теплової обробки; використання стандартизованої сировини

- дотримання умов зберігання

-використання крупяної сировини з новими технологічними властивостями

- використання крупяної сировини підвищеної харчової цінності з + сухого молока, яєчного білку, вітамінних та мін речовин

- замочування бобових

- подрібнення відварених бобових здійснюється за температури вище 70 град С, введення до страви інгредієнтів, що передбачені рецептурою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]