Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OSVITI_I_NAUKI_UKRAYiNI.docx
Скачиваний:
254
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
202.17 Кб
Скачать

40. Проаналізуйте технологічний процес виробництва кулінарної продукції із смаженого м'яса і м'ясопродуктів.

Для приготування смажених страв використовують ті частини м’я­са, які містять незначну кількість нестійкої сполучної тканини і вели­ку кількість м’ясного соку, з яловичини — вирізку, товстий і тонкий краї, верхню і внутрішню частини задньої ноги, з баранини, телятини, козлятини — усі частини туші, крім шийної, а зі свинини — шийну.

Під час смаження цих частин колаген встигає перейти у глютин, завдяки чому тканини м’яса розм’якшуються.

М’ясо смажать великими шматками, порційними (натуральними і запанірованими) і дрібними.

Щоб м’ясо не втратило приємного смаку й аромату, його смажать безпосередньо перед подаванням.

Для смаження використовують сковороди чавунні, листи, електро- сковороди.

Під час смаження на поверхні утворюється підсмажена рум’яна кірочка завдяки меланоїдиновим утворенням і зсіданню білків, в якій концентруються органічні сполуки (екстрактивні речовини), що на­дають м’ясу особливого смаку й аромату.

СМАЖЕНІ СТРАВИ З М’ЯСА ВЕЛИКИМИ ШМАТКАМИ

Для смаження м’яса великими шматками його нарізають масою 1 —1,5 кг. Шматки повинні мати приблизно однакову товщину.М’ясо лопаткової частини згортають рулетом і перев’язують. Тазо­стегнові частини розрізають шарами на 2—3 шматки.

Грудинку свинини, баранини смажать з реберними кістками.

Перед смаженням з внутрішнього боку вздовж ребер підрізують плівки, щоб краще було видаляти кістки після смаження.

Підготовлені шматки м’яса посипають сіллю і перцем, укладають на розігрітий лист або сковороду з жиром так, щоб шматки не стикались один з одним, обсмажують на плиті або жаровій шафі при температурі 200—250°С. При щільному укладанні шматків м’яса значно знижується температура жиру, сповільнюєтьсяугворення кірочки і сік витікає. Дос­мажують м’ясо у жаровій шафі при температурі 160— 170°С, періодично перевертаючи і поливаючи жиром і соком, що виділяється.

Залежно від розмірів шматків і виду м’яса процес смаження триває від 40 хв. до 1 год. 40 хв.

Готове м’ясо перед подаванням розрізають упоперек волокон на порційні шматочки по 1—3 шт. на порцію, заливають м’ясним соком і прогрівають.

Готовність м’яса визначають кухарською голкою. В готове м’ясо вона входить легко, при цьому виділяється безбарвний сік.

Яловичина смажена великими шматками (ростбіф)М’ясо смажене шпигованеГрудинка фаршированаПорося смаженеСМАЖЕНІ СТРАВИ З М’ЯСА ПОРЦІЙНИМИ НАТУРАЛЬНИМИ ШМАТКАМИ

Порційні шматки м’яса смажать основним способом (жиру беруть 5—10% маси м’яса) на сковородах, листах або електросковородах. Підготовлені порційні шматки посипають сіллю і перцем, кладуть на розігрітий до 180°С лист або сковороду з жиром і смажать до утворення рум’яної кірочки. Втрати під час смаження м’яса натурального порц­ійними шматками становлять 37%. Подають зі смаженою картоплею або складним гарніром, поливають м’ясо м’ясним соком або маслом, оформляють гілочками зелені й овочами.

Біфштекс натуральнийБіфштекс з яйцемБіфштекс з цибулеюФілеФіле з соусомФіле з грибамиФіле з помідорамиЛангетАнтрекотЕскалоп

Котлети натуральніШашлик по-карськомуСМАЖЕНІ СТРАВИ З М’ЯСА ПОРЦІЙНИМИ ЗАПАНІРОВАНИМИ ШМАТКАМИ

Запаніровані м’ясні напівфабрикати порційними шматками обсма­жують основним способом на добре розігрітій сковороді з жиром до утворення рум’яної кірочки і доводять до готовності у жаровій шафі.

М ’ясо слід смажити доти, доки на поверхні його не утворяться про­зорі бульбашки. Перед подаванням смажені запаніровані вироби по­ливають розтопленим вершковим маслом, оформляють гілочками зе­лені й овочами.

Котлети відбивніРомштексШніцельБитки но-київськомуМ’ясо хрусткеМозок смаженийПечінка смажена з жиром або цибулеюСТРАВИ З М’ЯСА, СМАЖЕНОГО МАЛИМИ ШМАТКАМИ

Для смаження м’яса малими шматками використовують вирізку, товстий і тонкий краї, внутрішню і верхню частини задньої ноги яло­вичини, корейку або окіст, лопатку, грудинку свинини, баранини або телятини. На розігріту сковороду м’ясо укладають одним шаром для того, щоб воно швидше підсмажилось і менше втрачався міжм’язовий сік.

Бефстроганов Піджарка Шашлик по-кавказькому Шашлик зі свинини Шашлик з яловичини

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]