Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OSVITI_I_NAUKI_UKRAYiNI.docx
Скачиваний:
254
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
202.17 Кб
Скачать

28. Наведіть класифікацію кулінарної продукції з м'яса і м'ясопродуктів за сукупними ознаками.

1) За способом теплової обробки ( тушковані; відварні-основним способом, припущені, на пару; запечені, смажені-осн способом, на грилі, у фритюрі)

2) За видом н/ф ( великим шматком; порційні- натуральні, паніровані;дрібно шматкові, січені- котлетна маса, натуральна січена)

3) За наявності додаткових компонентів ( без них, з овочами, з крупами, з соусом)

4) Вид сировини ( яловичина, телятина; свинина, поросятина; баранина, козлятина; м'ясо диких тварин, субпродукти, ковбасні вироби)

29. Охарактеризуйте технологічний процес обробки м'яса великої рогатої худоби.

М'ясо- Приймання- Дефростація- Зрізання клейм та забруднених місць- Обмивання, обсушування- Розділ на пів туші, четвертини- Розділ на відруби- Обвалювання- Жилкування- Зачистка- Великошматк. н/ф

Розподіл яловичої пів туші на чверті здійснюється за останнім ребром та між 13 та 14 хребтовими позвонками. Здійснюється відокремлення вирізки це перший великошматковий н/ф, вагою 1-1,5 кг. І чверть це лопатка, що склад з плечової, заплечової та під лопатки. ІІ- шийна частина; ІІІ- спинна частина або товстий край; ІV- пружок; V- грудинка; VІ- тазостегнова ( внутрішня, бокова, зовнішня, верхня. Поперекова- Пахвина.

30. Охарактеризуйте технологічний процес обробки м'яса баранини та яловичини.

Перед розбиранням телятини і свинини них відокремлююь вирізку, а в баранячій туші- нирки. Свинячі, баранячі туші розрубують упоперек на 2 частини: передню і задню. Лінія розрубування проходить по контуру тазостегнової частини, тазовій кістці, між крижовим і поперековим хребцями. Розбирання баранячої туші: Лопатка- Шийна частина- Корейка- Грудинка- Тазостегнова частина.

31. Охарактеризуйте технологічний процес обробки м'яса диких тварин.

Обробка кроликів.

М'ясо кроликів ніжне, дрібноволокнисте, з невеликим вмістом сполучної тканини. В ньому міститься 65,3 % води, 20,7 — білків, 12 — жиру, 1,1 — мінеральних, 3,5 % — екстрактивних речовин. Енергетична цінність 100 г м'яса 833 кДж.

За вгодованістю тушки кроликів поділяють на І і II категорії. Кролики І ка -те горі ї мають добре розвинені м'язи, відкладення жиру на чубку і у вигляді товстих смугу паховій порожнині; нирки вкриті жиром наполовину; остисті відрост­ки спинних хребців не виступають. Тушки кроликів ІІ категорії мають задовіль­но розвинені м'язи, сліди жиру на чубку і незначне відкладення його біля нирок.

На підприємства масового харчування тушки кроликів надходять охолодже­ними і замороженими, без шкіри, голови, передніх ніг, нутрощів (за винятком нирок). Дуже рідко вони надходять з печінкою, легенями, серцем (лівер). Тушки мають бути без крові, синяків, залишків шкіри.

Тушки кроликів, які мають темний колір м'яса, двічі заморожувалися і за вгодованістю нижче II категорії, не використовуються для приготування страв. Заморожені тушки кроликів розморожуються на повітрі. Потім видаляють лівер, зрізують клеймо, промивають і використовують цілими або розбирають: відок­ремлюють лопатки, відрубують передню і поперекову частини, окісточки. Окісточки, лопатки і слинна частина містять невелику кількість сполучної тканини, тому їх смажать, грудну частину — тушкують.

Обробка м'яса диких тварин.

 На підприємства масового харчування надходять туші диких тварин (оленя, лося, дикої кози, кабана, ведмедя, зайців). У м'ясі диких тварин багато грубої сполучної тканини, воно має специфічний запах, тому його треба попередньо маринувати, а потім використовувати для приготування смажених і тушкованих страв. Щоб м'ясо дикої кози, лося, оленя було сокови­тим, його після маринування шпигують охолодженими брусочками сала шпик.

Туші диких тварин розбирають так само, як і домашніх: оленя, лося — як туші великої рогатої худоби, дикої кози — як баранячу, кабана й ведмедя — як свинячу.

Тушки зайців надходять без шкурок, випотрошеними, але часто з лівером, їх розморожують на повітрі, видаляють лівер, відрубують лапки і шийний хребець біля місця зрізу. Тушки розрубують на дві частини по останньому поперековому хребцю. Задню частину використовують для смаження, передню — для тушкуван­ня, м'якоть усієї тушки — для виготовлення січених виробів. Тушки зайця вимо­чують в 0,5-1 % розчині оцту, щоб зник специфічний запах. Перед маринуванням тушки рекомендується вимочувати у воді 3-5 год. при температурі 10 °С для зник­нення гіркості і їх знекровлювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]