Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готова печать.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
147.36 Кб
Скачать

Технологічна частина роботи

РОЗДІЛ 2. Характеристика кінцевої продукції – пробіотику Колібактерину

Колібактерин є самим першим вітчизняним бактерійних препаратів. Він містить антагоністично активний штам непатогенної кишкової палички М-17. Деякі фахівці вважають, що даний штам, виділений вже багато років тому, в даний час дещо втратив антагоністичну активність та здатність приживлятися в кишечнику. Колібактерин застосовується в основному при хронічних захворюваннях товстої кишки у літніх людей, у яких мікрофлора даного відділу кишечника заселена переважно кишковими паличками, а також при дисбактеріозах, обумовлених присутністю гемолізуючих форм кишкової палички 12.

Колібактерин застосовують перорально для лікування ряду кишкових захворювань:

1) хронічних колітів різної етіології, в тому числі після дизентерійному;

2) неспецифічних виразкових колітів;

3) дисбактеріозів, що виникли в результаті застосування антибіотиків і сульфаніламідних препаратів. Крім того, препарат застосовується для санації реконвалесцентів при кишкових інфекціях.

Колібактерин сухий являє собою мікробну масу живих бактерій кишкової палички штаму M17, висушених в середовищі культивування з додаванням сахарозо-желатинової захисної суміші (середовища). Препарат має вигляд дрібнокристалічної або пористої маси жовтого кольору, що має специфічний запах і смак 12.

Терапевтичний ефект колібактерину визначають живі бактерії кишкової палички М17, що мають антагоністичну активність по відношенню до патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, і, тим самим, нормалізують мікрофлору кишечника 12.

Показання до застосування: Колібактерин сухий застосовують у комплексному лікуванні затяжної і хронічної дизентерії, хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту (неспецифічних і специфічних хронічних колітах і ентероколітах з вираженими дисбіотичними порушеннями), при дисбактеріозах різної етіології, доліковуванні реконвалесцентів після гострих кишкових інфекцій.

Фармакологічна дія: пригнічує багато хвороботворні бактерії, які викликають кишкові захворювання, і відновлює нормальну мікрофлору кишечника.

Спосіб застосування та дози: застосовують, в суміші з водою (50-100 мл), з натуральними соками, відварами овочів і фруктів, з компотами та ін. рідкими продуктами, за 30 хв до або через 1.5 години після їжі. Дорослим при гострій діареї призначають по 10-15 доз (20-30 мл) кожні 3 год протягом 1-2 днів, потім по 5-10 доз (10-20 мл) 3 рази на день протягом 3-5 днів; при хронічній діареї, дисбактеріозі, коліті після опромінення, хронічному ентероколіті, дисфункції кишечника (метеоризм, кишкова коліка), хронічному гепатиті - по 5 доз (10 мл) 3 рази на день протягом 1-3 міс; при порушенні обміну речовин, зниженому імунітеті, а також для зменшення побічної дії антибіотиків та ін ЛЗ - по 5 доз (10 мл) 2-3 рази на день протягом 1-3 міс; для профілактики в осередках інфекції, а також на початкових стадіях захворювань, при стресовій ситуації, перебування в екстремальних умовах - по 5 доз (10 мл) 3 рази на день протягом всього інкубаційного періоду і 2-3 дні після його закінчення. При необхідності можливе збільшення дозування препарату. Дітям до 1 року призначають по 1-1.5 дози (від декількох крапель до 2.5 мл) 2-3 рази на день до одужання; від 1 року до 3 років - 1/4 дорослої норми, дітям від 6 до 10 років - 1/2 дорослою норми; із 11 років - дози для дорослих. У разі наявності у пацієнта вираженої алергії прийом препарату слід починати з 1-1.5 дози 1 раз на день і при відсутності алергічних реакцій поступово збільшувати дозу. У дуже рідкісних випадках застосування у перші дні може підсилити газоутворення і зумовлені цим кишкові болі. У цьому випадку препарат рекомендується вводити за допомогою мікроклізми, тобто почати з відновлення мікрофлори в товстому кишечнику, а через 1-2 тижні приступити до перорального прийому, починаючи з 1-1.5 дози 1 раз на день з подальшим поступовим її збільшенням 12.

Форма випуску: випускають: 1) суху речовину в ампулах по 2-3 дози – в упаковці 10 ампул; 2) таблетки – 20 шт. у флаконі.

Умови зберігання: зберігати в сухому, темному місці, при температурі не вище +6 °C. Розведений препарат зберігати не дозволяється. Термін придатності – 12 місяців.

Склад: препарат являє собою суспензію живих бактерій кишкової палички.

Побічні дії не встановлені.

Протипоказання: препарат не призначають у період лікування антибіотиками 13.

РОЗДІЛ 3. Обґрунтування вибору технологічної схеми

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]