Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готова печать.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
147.36 Кб
Скачать

Методи визначення

Специфічна активність препарату визначається за кількістю життєздатних клітин колі бактерій в одній дозі препарату та активністю кислотоутворення.

В одній дозі препарату має міститися не менш як 109 життєздатних клітин колі бактерій. Показник активності кислото утворення Колібактерину, виражений у градусах Тернера (оТ), має становити не менш як 90 22.

Активність кислоутворення визначають титрометричним методом. добові культури колібактурій,центрифугують та за оптичним стандартом мутності готують суспензію 1 млрд/см3 у фізіологічному розчині. По 1 см3 такої суспензії вносять у пробірки з 9 см3 поживного середовища та культивують за температури 37оС в аеробних умовах упродовж 24-48 год. З кожної пробірки відбирають по 5 см3 суспензії та титрують розчином 0,1 н гідроксиду натрію за наявності індикатора фенолфталеїну до появи слабо-рожевого кольору. Показник активності кислото утворення Колібактерину, виражений у градусах Тернера визначають за формулою

оТ=АK20

де оТ – об’єм 0,1 н лугу на титрування 100 см3 досліджуваного зразка, см3; А – об’єм 0,1 н лугу на титрування 5 см3 суспензії, см3; К – коефіцієнт, що визначається при титруванні 0,1 н розчину лугу 0,1 н бурштиновою кислотою 22.

Антагоністична активність. Антимікробну дію досліджуваного пробіотичних культур визначають кількома методами, наприклад антагонізму, різновидом якого є метод агарових блоків.

Штами пробіотичних мікроорганізмів засівають «газоном» у товщі агаризованого середовища МРС. Для цього 1 см3 мікробної суспензії переносять у стерильну чашку Петрі, вносять 15-20 см3 розплавленого агаризованого середовища, охолодженого до температури (451) оС, ретельно перемішують і залишають чашки на холодній горизонтальній поверхні до затвердіння сеедовища 22.

Для визначення антагоністичної активності про біотичних мікроорганізмів використовують також метод перпендикулярних штрихів. На дно чашки з агаризованим середовищем МРС петлею вносять штрих колі бактерій. Посіви інкубують за температури 37 оС упродовж 72 год. До культури, що виросла, підсівають тест-культури, попередньо вирощені у м'ясо-пептонному бульйоні або іншому придатному поживному середовищі впродовж 18 год 22.

Адгезивна активність визначають за допомогою різних методів: мікробіологічних, світлової та електронної мікроскопії, біофізичних і математичних.

Найпростішим є метод дослідження взаємодії мікроорганізмів з небіологічними (абіотичними) матеріалами – вуглеводнями та різними твердими поверхнями. Під час вивчення адгезії слід ураховувати показник гідрофобності клітин – важливий фізико-хімічний параметр, що характеризує співвідношення гідрофобних і гідрофільних компонентів у поверхневих шарах клітинної стінки 22.

Дослідження адгезивності мікроорганізмів передбачає два методи – експресивний та розгорнутий, кожен з яких використовують під ча вирішення конкретних завдань 22.

Експрес-метод призначений для швидкого та одночасного визначення адгезивних властивостей великої кількості штамів мікроорганізмів. Для цього використовують 0,1М фосфатний буфер в ізотонічному розчині хлориду натрію (рН 7,2 – 7,3). Мікроорганізми вирощують на рідкому середовищі упродовж двох діб за температури 37 оС 22.

Розгорнутий (пробірковий) метод призначений для встановлення залежності процесу адгезії від властивостей клітин мікро- і макроорганізму та інших факторів 22.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]