Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма з педпрактики світова.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
406.53 Кб
Скачать

V. Підведення підсумків уроку і осмислення домашнього завдання.

Повторити вивчений матеріал з теми: «Літературна казка», підготуватися до тематичної атестації.

Вимоги до сучасного уроку світової літератури

  • Зміст творів, які вивчаються, пов'язувати з життям. Сучасний урок світової літератури - це урок, який пронизаний від початку до кінця сучасністю.

  • Створювати проблемні ситуації. Це урок думки і почуття, високої духовної насолоди і праці.

  • Поєднувати слово і наочність, використовувати сучасні ТЗН.

  • Поєднувати навчання з вихованням. Учні мусять відчувати радість, біль, тривогу письменника і прагнути висловити свої думки, переживання у зв'язку з прочитаним.

  • Пробуджувати інтерес до навчального матеріалу, формувати пізнавальну потребу.

  • Враховувати психологічні та індивідуальні особливості учнів.

  • Активізувати попередні знання для реалізації принципу доступності.

  • Формувати вміння і навички учнів шляхом застосування їхніх знань на практиці.

  • Дотримуватися правил шкільної гігієни і режиму дня учнів (регулювати обсяг домашнього завдання, виходячи із встановлених нормативів).

Користування планом-конспектом під час уроку

Досвід показує, що студенти, особливо на перших уроках, не вміють користуватися конспектом уроку. Одні, вивчивши фактичний матеріал напам’ять, його забувають, інші тримаються за нього, як за рятівний круг на воді. Конспектом слід користуватися, поклавши його розкритим на столі, у руках його тримати не слід. До конспекту слід записати план викладу нового матеріалу, щоб зручніше було слідкувати за етапами уроку. Коли студент не користується конспектом, він може пропустити щось важливе з того матеріалу, який має подати на уроці. Коли ж студент не відривається від конспекту, він почуває себе скутим і не вміє мобілізувати уваги учнів.

Починати урок потрібно, стоячи біля столу. Ходити в цей час не слід, опитувати теж краще стоячи. Ні в якому разі не можна сидіти, коли викладаєш новий матеріал: тут потрібна відповідна жестикуляція, необхідно демонструвати наочні посібники, спостерігати за учнями (як вони слухають і сприймають матеріал), говорити треба голосно, щоб усі чули, чітко, виразно, не поспішаючи. Треба стежити за правильною вимовою слів.

При використанні наочних посібників слід керуватися такими порадами:

- Брати таку наочність, яка потрібна для унаочнення навчального матеріалу.

- Розміщувати в класі її слід так, щоб вона не відвертала уваги учнів, але щоб її гарно було видно учням.

- Користуватися слід тільки у разі потреби.

    1. Аналіз уроку світової літератури

Аналіз уроку - важлива ланка підготовки студентів у період педагогічної практики. Він має на меті: поглибити знання з методики; розвивати дослідницькі, конструктивно-планувальні, комунікативно-навчальні, організаційні професійні вміння майбутнього вчителя; сприяти формуванню індивідуального стилю педагогічної діяльності.

М.І. Махмутов у книзі «Сучасний урок» називає три основних види аналізу уроку: повний, стислий, аспектний.

За повного аналізу урок розглядають у єдності та взаємозв'язку його цілей, змісту, методів, форм організації навчання, тобто аналізу підлягають усі аспекти уроку: дидактичний, змістовий, психологічний, виховний, методичний, організаційний.

Такий вид аналізу включає в себе:

  1. Аналіз постановки мети та організації дій учня щодо прийняття мети.

  2. Аналіз етапів організації навчально-пізнавальної діяльності учнів з позицій успішного досягнення поставленої мети:

  • зміст кожного етапу уроку (відповідність до програми, гли­бина, науковість, зв'язок з сучасністю, життєвим досвідом школярів, використання міжпредметних зв'язків, виділення основного, головного у змісті);

  • методи і прийоми навчання (оптимальність вибору методів, активізація пізнавальної діяльності школярів, розвиток самостійності, творчого мислення, формування позитивного ставлення до навчання, індивідуальний підхід, здійснення зворотного зв'язку, оцінка діяльності учнів).

3. Аналіз діяльності вчителя:

  • знання фактичного матеріалу;

  • вміння володіти класом; організовувати його для роботи,

підвищувати активність школярів, формувати пізнавальний

інтерес, увагу;

  • ставлення до окремих учнів з урахуванням їх особливостей і класу;

  • стиль, тон, такт;

  • спостережливість, винахідливість;

  • зовнішній вигляд, культура мовлення, міміка, поза, жести­куляція.

4. Діяльність учнів на уроці:

  • дії учнів щодо досягнення мети;

  • ставлення до вчителя;

  • пізнавальний інтерес, рівень працездатності;

  • вміння виділяти провідні Ідеї, аналізувати, оцінювати підсумки своєї діяльності та однокласників, розвиток мовлення;

  • культура розумової праці;

  • поведінка, дисципліна, чим пояснюється.

5. Аналіз організаційного аспекту: обстановки, обладнання, виконання санітарно-гігієнічного режиму, культури запису на дошці, раціональність використання часу.

6. Результати уроку. Висновки і пропозиції: чи досягнута мета та чи оптимальними шляхами йшов процес її досягнення.

Стислий аналіз проводиться з метою загальної оцінки науково-теоретичного та методичного рівнів заняття. Аналіз відображає основні дидактичні категорії (чи досягнута мета, чи розв'язані поставлені завдання).

Аспектний аналіз проводиться з метою широкого розгляду яко­гось боку уроку (аналізується один з його аспектів: дидактичний, психологічний, виховний, методичний, організаційний, з погляду педагогічного спілку­вання) для виявлення недоліків або встановлення ефек­тивності певних прийомів діяльності вчителя (частіше такий ана­ліз проводиться при вивченні передового досвіду). Інколи здійснюються такі різновиди аспектного аналізу уроку, як фізіолого-гігієнічний, порівняльний. Різновидом аспектного аналізу уроку є й так званий цільовий аналіз, спрямований на з'ясування рівня майстерності вчителя у застосуванні окремих форм, засобів і методів навчання, авторських методик, певних технологій навчання. До аспект­ного аналізу належить і вибірковий аналіз діяльності окремих учнів (груп учнів) на уроці.

У процесі аналізу важливо не просто фіксувати ті чи інші фак­ти, але й виявляти причини, витоки позитивного й негативного (як цього досяг учитель, які причини того чи іншого результату, чому це сталося?).

Схема аналізу уроку світової літератури