Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма з педпрактики світова.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
406.53 Кб
Скачать

1. Поточне оцінювання.

Поточне оцінювання здійснюється під час повсякденної навчальної діяльності учнів, що дає можливість учителю виявляти, як здійснюється процес опанування нових знань, умінь, навичок, які зустрічаються труднощі. У відповідності до одержаних результатів учитель або впевнено йде далі, або вносить певні ко­рективи, тобто основною функцією поточного оцінювання є за­безпечення зворотного зв'язку в навчанні. Проте в «Критеріях оцінювання навчальних досягнень учнів...» відзначено, що поточне оцінювання на кожному уроці у тради­ційному розумінні (виставляння оцінок у класному журналі) не є обов'язковим, хоча й може здійснюватися за бажанням учителя, чи з урахуванням особливостей того чи іншого предмета. При цьому поточне оцінювання має виконувати заохочуваль­ну, стимулюючу та діагностично-корегуючу функції.

Поточна оцінка виставляється до класного журналу в колонку з надписом, що засвідчує дату проведення заняття, коли здійснюється оцінювання учня.

Вимоги до оцінювання навчальних досягнень учнів:

  • об'єктивність;

  • індивідуальний характер оцінювання;

  • гласність контролю;

  • всебічність;

  • диференційованість;

  • різноманітність форм, методів контролю (спостереження за навчальною роботою учнів, усне опитування, письмовий контроль, комбіноване опитування, тестовий контроль тощо);

  • етичність ставлення до школяра, повага до нього;

  • підготовка школярів до здійснення контролю і самоконтролю знань.

2. Тематичне оцінювання.

Тематичне оцінювання пов'язане з виявленням рівня навчальних досягнень учнів у засвоєнні певного літературного розділу, теми (частини теми, сукупності тем). У документі про критерії оцінювання навчальних досягнень відзначено, що результати вивчення теми (розділу) визначаються вчителем на основі вимог навчальної програми і мають бути відомі учням від самого початку її опрацювання, слугуючи орієн­тиром у процесі роботи над темою, тобто учні мають бути озна­йомлені з тривалістю вивчення теми (кількість занять), кількістю і тематикою обов'язкових робіт і термінами їх проведення.

Тематичну оцінку (запис у журналі - Тематична) виставляють на підставі поточних оцінок з урахуванням контрольних робіт, не відводячи на це окремого уроку. Тематичний бал не підлягає коригуванню (повторне тематичне оцінювання не проводиться і оцінка за повторне тематичне оцінювання не виставляється). Якщо учень був відсутній на уроках протягом вивчення теми у колонку з надписом «Тематична» виставляється н/а (не атестований).

3. Інші види контролю.

Контрольний твір, кількість яких визначається за класами: 5-8 класи – один на семестр (крім першого семестру у 5 класі); 9-11 класи – два контрольних твори на семестр (один класний і один домашній). Оцінку за контрольний твір, який є середнім арифметичним балів за зміст і грамотність, виставляють в колонці з датою написання роботи, надпис у журнальній колонці «Твір» не робиться. У 9-11 класах оцінка за контрольний домашній твір виставляється у колонці після проведення уроку, на якому було задано написання домашнього твору і проведено інструктаж щодо його виконання. На сторінці журналу вгорі робиться запис «Домашній твір».

Вивчення вірша напам’ять (їх кількість та обсяг передбачено чинними програмами). Бал за читання напам’ять поетичних або прозових творів (запис у журналі – Напам’ять) виставляють у сусідній колонці з датою проведення уроку і враховують як поточну до найближчої тематичної.

Ведення зошита для навчальних класних і домашніх робіт із світової літератури перевіряють раз на місяць у кожному класі. Бал за зошит виставляють в окремій колонці (запис у журналі - Зошит) і враховують як поточну до найближчої тематичної. Виставляючи оцінку (від 1 до 12 балів) за ведення зошита із світової літератури, слід враховувати такі критерії:

  • наявність різних видів роботи;

  • грамотність (якість виконання робіт);

  • охайність;

  • дотримання вимог орфографічного режиму.

Виставляючи оцінку за ведення зошита з літератури, учитель обов’язково перевіряє кілька робіт з метою виставлення аргументованої, об’єктивної оцінки, але кількість цих робіт визначає на власний розсуд (не менше двох на місяць).