Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма з педпрактики світова.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
406.53 Кб
Скачать

І. Загальні відомості про урок, його типи, структуру і зміст.

Назва предмета, клас, школа, прізвище, ім'я і по батькові вчителя, дата проведення.

Тема уроку.

Тип уроку, його місце серед інших уроків цієї ж теми.

Структура уроку, послідовність його етапів і тривалість їх, логічний зв'язок між ними ( чи відповідає структура уроку дидактичній меті, логіці навчального процесу, чи випливає наступний етап з попереднього, чи раціонально розподілено час між ними ).

Зміст уроку: науковість, оптимальність (чи відповідає тип і структура уроку його змісту, завданням і цілям, а також логіці навчального процесу).

II. Аналіз змісту етапів уроку.

1. Повідомлення теми, мети, мотивація навчальної діяльності учнів.

Підготовка до уроку, обстановка у класі (чистота, порядок, готовність до роботи тощо); обладнання уроку, організація класу (чи перевіряються відсутні, як організована робота асистентів та ін.); постановка цілей і завдань уроку.

2. Актуалізація опорних знань, умінь і навичок.

Як відтворювалися знання, чи застосовувалися вони в новій ситуації, які поняття поглибили на уроці, які навички актуалізували, як опитувалися учні, чи активно працювали, чи залучалися до виправлення помилок, неточностей, які методичні прийоми застосовувалися, який дидактичний матеріал використовувався, наскільки об'єктивно виставлялися оцінки, як перший етап пов'язувався з наступним і т. п.

3. Сприймання і усвідомлення нових знань.

Чи були поставлені перед учнями основні завдання вивчення теми, як здійснювалася мотивація навчання, чи викликався інтерес до теми, чи забезпечувалася реалізація принципів науковості, систематичності, наступності, доступності, проблемності; чи всі питання добре висвітлені в поясненні вчителя, які методи і прийоми застосовувалися і як вони поєднувалися, чи створювалася проблемна ситуація, як вона розв'язувалася, чи встановлювалися міжпредметні зв'язки, чи зрозуміли новий матеріал учні, як пов'язаний другий етап уроку з третім і т. д.

4. Узагальнення і систематизація набутих знань учнів.

Чи вдало дібрані завдання, чи логічною була їх послідовність, чи сприяли вони здійсненню освітньої, виховної і розвиваючої мети в єдності, чи забезпечувалася самостійність учнів при їх виконанні, чи проводилася робота над помилками, чи організовувався самоконтроль за якістю виконання вправ, чи підводилися підсумки їх виконання, чи поєднувалася колективна робота з індивідуальною, чи диференціювалися завдання для різних за рівнем підготовки учнів, як встановлювався зв'язок з наступним етапом уроку, як були використані виховні можливості дидактичного матеріалу, які прийоми виховного впливу застосовувалися.

5. Підведення підсумків уроку і мотивація домашнього завдання.

Який обсяг і характер домашнього завдання, чи зможуть школярі його виконати за відведений час, чи передбачив учитель способи підвищення інтересу учнів до виконання домашнього завдання, як провів інструктаж, як повідомив вимоги до оформлення домашньої роботи, чи диференціювалося завдання, чи записане воно на дошці, чи перевірялась уважність учнів під час запису.

ПРИМІТКА. Послідовність етапів може змінюватися залежно від дидактичної мети, характеру навчального матеріалу тощо або ж окремі з них можуть скорочуватися за рахунок інших чи випадати зовсім (наприклад, актуалізація опорних знань і т. п.).

ІІІ. Результативність уроку.

Наскільки успішно розв'язані на уроці освітні, виховні і розвиваючі цілі; якість знань (свідомість, глибина, міцність, дійовість), уміння застосувати їх на практиці; які практичні вміння й навички вироблені на уроці, які елементи уроку мали найбільший виховний вплив на учнів.

Поведінка вчителя на уроці: педагогічний такт і культура мовлення, вміння науково організувати працю на уроці, ставлення до учнів; чи раціонально використовує час, чи володіє класом, чи підвищує активність учнів, чи викликає інтерес до предмета, чи володіє емоційністю викладу, чи користується авторитетом тощо.

Поведінка учнів на уроці: ступінь активності і дисциплінованості, культура мовлення. Ступінь загального розвитку, ставлення до вчителя і один до одного, наявність інтересу до навчального предмета тощо.

ІV. Висновки і пропозиції.

Які конкретно висновки і пропозиції можна зробити до аналізованого уроку? (Яка загальна оцінка уроку, що цінного з цього уроку можна рекомендувати вчителям для впровадження в практику, як позбутися наявних недоліків і закріпити досягнуті успіхи на наступних уроках, як удосконалювати процес навчання на уроці, поліпшувати якість уроку.

Хто з молодих учителів не мріяв здійснити відкриття в методиці, причому таке, яке призвело б до повного перевороту в світовому шкільництві! Та мріяти добре на студентській лаві, доки полігон для омріяних експериментів (школа) бовваніє десь на горизонті... Коли ж студент-практикант чи молодий учитель потрапляє до шкільних стін, на нього виливається така злива несподіваних випробувань, така кількість нежданих тестів на моральну, психологічну і навіть фізичну витривалість, що мрії про методичні відкриття якось непомітно випаровуються... А шкода. Для того, хто зберіг вірність методичним фантазіям, подаємо ті показники, які пильний директор школи приєднає до всіх названих вище критеріїв оцінки ефективності традиційного уроку.

Показниками результативності інноваційного уроку:

  • ступінь оригінальності й новизни методики (технології) уроку;

  • ступінь поєднання традиційних та інноваційних методик (методів, форм) навчання;

  • можливість для відтворення інновації іншими вчителями;

  • можливість застосування засобів контролю, що дають змогу ви­ явити ефективність педагогічної інновації.