Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Stilistika_prakt_zan_2013_1.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
420.86 Кб
Скачать

Практичне заняття № 4 – 5

Тема: Система стилів сучасної української мови

План

І. Змістовий компонент (теоретичний блок)

  1. Науковий стиль, його підстилі, мовленнєві характеристики наукового стилю.

  2. Публіцистичний стиль. Підстилі. Найсуттєвіші стилетвірні особливості публіцистичного стилу.

  3. Художній стиль – “складний сплав, у якому відображається все багатство національної мови”. Підстилі художнього стилю.

4. Розмовно-побутовий стиль. Епістолярний підстиль. Конструктивно-генеративна стратегія та прагматична роль автора (особи-суб’єкта) як особливість епістолярного підстилю (за Л.Мацько). Усна і писемна форма розмовного стилю. Діалогічне й монологічне мовлення.

5. Взаємозв’язок і взаємодія стилів.

Основні лінгвостилістичні поняття

Офіційно-діловий стиль, розмовно-побутовий стиль, конфесійний стиль, підстилі, мовні і мовленнєві засоби, взаємодія стилів, діалог, діалогічність, комунікація, адресат, адресант.

ІІ. Діяльнісно-вправнісний компонент (практичний блок)

1. «Самостійна робота з науковою літературою»

Уважно опрацюйте запропоновану літературу й охарактеризуйте художній, публіцистичний, науковий, розмовно-побутовий стилі за планом: визначення стилю, сфера використання, призначення, основні ознаки, мовні засоби (фонетичні, граматичні, лексичні, фразеологічні, пунктуаційні), підстилі.

2. «Засідання науково-дослідної лабораторії»

Уважно опрацюйте навчальний посібник Семеног О.М. Культура наукової мови. – К.-Глухів:РРВ ГДПУ, 2008. – С.58-86 (перевидання 2010 р.  С.11-68) і підготуйте лінгвістичні повідомлення дидактичного характеру на запропоновані нижче теми. Передбачте запитання для аудиторії, вправи творчого характеру. Накресліть план проведення засідання лабораторії з урахуванням змісту повідомлень, акцентуйте увагу на тому, що справді знадобиться студентам групи в майбутній професійній діяльності:

- Становлення і розвиток наукового стилю;

- Підстилі наукового стилю, їх жанри;

- Мовні особливості жанрів наукового стилю;

- Науковий текст як результат дослідження, культура читання наукового тексту;

- Форми роботи з текстами наукового стилю: конспектування, анотування, реферування.

3. «Працюємо з науковим стилем»

3.1. До поданих термінів доберіть синоніми − українські відповідники-дублети. Дослідіть стилістичні особливості запозиченої та питомої лексики.

Амбіція, ексцес, опортуніст, спорадичний, пауперизація, перманентний, концепт, дефініція, сенсей, сентенція, латеральний, консорціум, етимон.

3.2. За посібником Семеног О.М. Культура наукової мови. – К.-Глухів:РРВ ГДПУ, 2008. – С.79-85 (перевидання 2010 р.  С.78-80) з´ясуйте, що називається анотацією, запропонуйте схему написання анотації як жанру наукового стилю. Напишіть анотацію на посібник Семчук Д. Вивчення практичної стилістики та культури мовлення. 10-11 класи. К.: Редакція загальнопедагогічних газет, 2003. 128 с. Продемонструйте посібник в аудиторії, посилаючись на анотацію до нього.

4«Вивчаємо тексти різних стилів і підстилів»

4.1. Доберіть зразки стилів:

- наукового ( студенти за списком);

- публіцистичного ( студенти за списком);

- художнього ( студенти за списком);

- розмовно-побутового ( студенти за списком).

4.2.Доберіть зразки підстилів:

- наукового ( студенти за списком);

- публіцистичного ( студенти за списком);

- художнього ( студенти за списком);

- розмовно-побутового ( студенти за списком).

Охарактеризуйте відмінність кожного підстилю, що належить до одного стилю.

5. «Лінгвістичний аналіз тексту»

Уважно прочитайте листи І.Франка до його коханих жінок. Відстежте мовно-стилістичні особливості текстів:

- фонетичні: асонанс, алітерація, стилістична тавтологія (увиразнювальний повтор), плеоназм, синтаксичний паралелізм тощо( студенти за списком);

- лексичні: омоніми, синоніми, антоніми, пароніми, багатозначні слова, діалектизми, архаїзми, історизми, авторські неологізми, генетиви (сталі сполуки, фраземи) ( студенти за списком);

- морфологічні: стилістичні функції частин мови (процесуальність, статичність текстів), стилістика категорії роду, числа, відмінкових закінчень; конкретні, абстрактні лексеми, загальні і власні назви, ступені порівняння; стилістичні можливості категорії часу; стилістичні функції службових частин мови, вигуків ( студенти за списком);

- синтаксичні: стилістика речень за метою висловлювання, інтонацією, будовою ( студенти за списком);

- пунктуаційні: стилістичні функції розділових знаків – ( студенти за списком). Мовленнєві одиниці якого рівня (рівнів) надають листам емоційності, експресивності? (У процесі підготовки скористайтеся підручником зі стилістики за ред. П.Дудика).

А) «…Ольдзю-Ольдзю, люба моя, єдина … Я хотів би тільки одного – умерти при тобі, стискаючи твої руки, глядячи на твоє лице! Більшого щастя не треба мені, та й годі його надіятись!» (З листа до О.Рошкевич від 4 серпня 1878 р.)

Б) «Любов же недурно назвали путами! Ніщо того й відпиратися, тільки треба о то дбати, щоб ті пута не стали твердими серівцевими шнурами, що проїдають тіло, а тільки приємним, хоть і сильним вузлом, що вяже двох людей, щоб вкупі надати їм більше сили до спільної праці» (З листа до О.Рошкевич від 14 серпня 1878 р.).

В) «Дорога, назавжди втрачена! Чим більше я намагаюся не думати про тебе, тим більше розятрюю рану мого серця. Проклята фантазія, котра, мов цвях, вбилася мені в душу. Звідки це бажання, коли з твого боку я бачу тільки насміхи, коли сильний голос обовязку кличе мене в інший бік? Чого ти хочеш від мене, тінь зваблива, ілюзіє сновидна? Адже тепер мені не можна прагнути твого кохання, не можна думати про тебе. Адже кохання, надія, щастя чекають на мене в іншому місці, і я добре знаю, що з тобою не знайшов би ані кохання, ані щастя. Чому ж свердлиш мій мозок, маро сновидна?» (З листа до Юзефи Дзвонковської, кінець 1883 р.).

Г) «…любов? Хіба ж вона дається знанням? Хіба вона не так, як той дух, що віє, куди хоче? Хіба ж вона … не виростає з тихої симпатії, з уподобання частіше навіть, ніж з рівності думок і переконань? Знання, взаємне поважання, схожість думок і переконань дають їй тривку і здорову підставу, дають їй поле для розвитку і зросту…

…Я, звісно, бажав би бачити в Вас помічницю і товаришку в моїх … працях літературних…» (З листа до О.Хоружинської від 4 вересня 1885 р.).

5.«Я так думаю»

Перечитайте твір М.Куліша «Мина Мазайло». З’ясуйте авторську специфіку стилю п’єси. Чи погоджуєтесь Ви з тим, що твір є зразком взаємодії декількох стилів? Доведіть думку. Висловіть свої міркування щодо жанру п’єси, оскільки М.Куліш визначає її як комедію і «філологічний водевіль», Л.Курбас – як «романтичну комедію», О.Слоньовська – як трагікомедію. Що, на Ваш погляд, найбільше впливає на визначення жанру твору? Поясніть взаємозв’язок між стилем і жанром.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]