Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
змістовний модуль 1.doc
Скачиваний:
358
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
472.58 Кб
Скачать

VIII. Хвороби шкіри.

План

  1. Гнійні захворювання шкіри: фолікуліт, фурункул, карбункул: їх етіологія, симптоми, лікування.

  2. Дерматит: класифікація, етіологія, патогенез, симптоми, лікувально-профілактичні заходи.

  3. Екзема: види, етіологія, патогенез, перебіг, симптоми лікування та профілактика.

  1. Гнійні захворювання шкіри: фолікуліт, фурункул, карбункул: їх етіопатогенез, симптоми, лікування та профілактика. Піодермія.

Фолікуліт — запалення волосяного фолікула. Викликається переважно бактеріями роду стафілокок. Викликається золотистим, рідше білим стафілококом. у патогенезі важлива роль належить мікротравмам, забрудненням шкіри, а також зниження резистентності організму, зумовленої різними екзогенними (мацерація, забруднення, переохолодження) і ендогенними (анемія, захворювання печінки, неповноцінне харчування та ін), з подальшим інфікуванням шкіри. Зустрічається у собак, коней, великої рогатої худоби в різних ділянках тіла.

Клінічні ознаки.Проявляється обмеженим припуханням та почервонінням, формується пустула напівкруглої, або капсулоподної форми, що містить невелику кількість жовтувато-білого гною, формується протягом 4-7 діб. Згодом пустула розривається з різних причин і гнійний ексудат виділяється назовні. Висихаючи разом із роговим шаром епідермісу, він утворює кірки, що відпадає у міру розвитку нового епідермісу.

Фурункул (лат. furunculus), чиряк - гостре гнійно-некротичне запалення волосяного мішечка і навколишньої сполучної тканини, викликуване гнійними бактеріями, головним чином золотистим стафілококом. Бувають поодинокі, коли фурункули розміщенні групами говорять про фурункульоз.

Клінічні ознаки.Шкіра в ураженій ділянці стає набряклою і напруженою, виникає некроз волосяного мішка і оточуючих тканин з утворенням «стрижень фурункула». Волос в цій ділянці буває скуйовдженим, а інколи склеєне серозно-гнійним ексудатом. В подальшому шкіра на верхівкою фурункула проривається та виділяється гній з домішками крові. Через 3-5 діб «стрижень фурункула» відділяється на поверхню, а на його місці поступово утворюється кратероподібна виразка, що рубцюється за 3-4 доби. В період гострого перебігу у тварини виникає гіпертермія, втрачається апетит, може виникнути сепсис.

Карбункул (лат. Carbunculus), буквально «вуглевик» - гостре гнійно-некротичне запалення шкіри та підшкірної клітковини навколо групи волосяних мішечків і сальних залоз, що має тенденцію до швидкого поширення.

Клінічні ознаки.На перших стадіях карбункул не відрізняється від фурункулу. В подальшому у тварини піднімається температура тіла до 40-41ºС, тахікардія та тахіпноє. Під впливом гною епідерміс проривається і на поверхню виділяється густий гнійний ексудат сірого кольору, іноді з зеленкуватим ексудатом. Потім вогнища зливаються, утворюється дефект шкіри з виділенням великої кількості гнійного ексудату.

Лікування.Усувають причини та сприяючі фактори. Надають тварині спокій і забезпечують повноцінною годівлею. В ділянці ураження вистригають шерсть, миють водою з милом, висушують і обробляють 5%-ним спиртовим розчином йоду, 1%-ним спиртовим розчином бриліантової зелені, або аерозолем «Чемі-спрей», з метою знешкодження патогенної мікрофлори на поверхні шкіри.

При фолікуліті обережно видаляють гній, не порушуючи цілісності молодого епітелію, після цього обробляють 1%-ним спиртовим розчином бриліантової зелені чи метиленової синьки.

Застосовують зігріваючи спиртові компреси, опромінення інфрачервоними промінями, новокаїнові блокади з антибіотиками. При необхідності проводять оперативне втручання, роблять лінійний, або хрестоподібний розріз, видаляють гній та «стрижень фурункула». Шкіру обробляють антисептичними мазями – «Левоміколь», «Левосин», 10%-ва іхтіолова мазь, лінімент Вишневського тощо. При потребі застосовують антибіотики., вітаміни, аутогемотерапію, засоби детоксикації.