Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_z_istoriyi.docx
Скачиваний:
1242
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
226.1 Кб
Скачать

80.Становище України в останні роки сталінського керівництва (1945-1953рр.).

Історичний розвиток України в 1945-1953 рр. відбувався в умовах посилення сталінського тоталітарного режиму. Утвердився режим одноосібної влади Сталіна, культ його особи досяг апогею. Україна не мала ніяких прав на здійснення самостійної політики і незалежно від того, хто стояв на чолі владних структур України, усі вони слухняно проводили політику центру, а будь-які спроби відійти від цього курсу закінчувалися перестановкою кадрів або репресіями. Всі негаразди в державі тоталітарний режим списував на так званих "ворогів народу", і в ті часи будь-яка людина могла потрапити під цю категорію громадян за надуманими обвинуваченнями, а це в свою чергу виливалося у масові репресії проти українського народу, у знищення великої кількості невинних людей.

Ідеологічний наступ тоталітарного режиму на інтелігенцію (в тому числі і українську) у післявоєнний період одержав назву “жданівщина”. Саме А.Жданову – секретарю ЦК ВКП(б) з ідеології Сталін доручив відновлення ідеологічної чистоти у суспільстві.

Відразу після звільнення Західної України від німецько-фашистських загарбників СРСР продовжує на цих територіях радянізацію, яка була перервана війною. Радянізація супроводжувалась репресіями проти місцевого населення, жертвою репресій стала і Українська греко-католицька церква (УГКЦ). Церкву було примушено до “саморозпуску”.

1946 – прийняття Верховною Радою УРСР Закону про четвертий п’ятирічний план – план відбудови і розвитку народного господарства УРСР з 1946 по 1950 рр. План (як і у всьому СРСР) передбачав поновлення довоєнної моделі розвитку народного господарства з її традиційною орієнтацією на важку промисловість. На відміну від держав Західної Європи план абсолютно виключав ринкові елементи (приватну власність, конкуренцію, інтеграцію з розвинутими країнами). Натомість утверджувалася командно-адміністративна економіка, яка існувала у всьому СРСР. В результаті були відновлені, і навіть перевішені на 15%, основні галузі важкої та добувної промисловості. Але легка та харчова промисловість у 1950 р. складали тільки 80% від рівня 1940 року, тобто не були повністю відбудовані. Попри істотні недоліки радянської економічної моделі, відбудова народного господарства (яке було значно зруйновано війною) за такий короткий строк і спираючись тільки на власні резерви, це вражаюче досягнення сталінського режиму.

Політика радянської влади щодо українського села:

- перекачка коштів з с/г на промисловість (ціни на с/г продукцію значно менші, ніж на промислову)

- низькі капіталовкладення у с/г (7 %)

- високі податки на присадибні господарства колгоспників

- зберігалася система обмеження колгоспників в правах (система трудоднів, відсутність паспортів у колгоспників).

Ситуацію у сільському господарстві значно ускладнив голод 1946-1947 рр., який охопив значні райони УРСР. Обставини голоду: посуха та неврожай 1946 року, політика держави відносно сільського господарства, коли під виглядом хлібозаготівель держава проводила фактично повну реквізицію продовольчих ресурсів села, і тим самим прирікала селянство на голод.

Політика держави відносно селянства також супроводжувалася посиленням репресій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]