Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_z_istoriyi.docx
Скачиваний:
1242
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
226.1 Кб
Скачать

84) Тенденції та основні події політичного розвитку України 1991-2007рр.

Суспільно-політичний розвиток вже незалежної України відбувався непросто й суперечливо. 24 серпня 1991 р. позачергова сесія Верховної Ради України приймає "Акт проголошення незалежності України". Восени 1991 р. розпочинається розбудова незалежної української держави. Уже у вересні - грудні 1991 р. приймаються закони : про громадянство України, про державний кордон України, про прикордонні війська України, про прокуратуру, про Збройні сили України, про Національну гвардію України та інші. У цілому суспільно-політичне становище України у 1992 - 2004 роках складне, перш за все, з-за тяжкого стану економіки, що не раз призводило до глибоких політичних криз. Дуже сильна політична криза виникла влітку 1993 р., в умовах катастрофічного занепаду економіки, гіперінфляції, різкого погіршення життєвого рівня населення. Усе це сприяло зростанню невдоволення діяльністю Верховної Ради й Президента. Почалися страйки шахтарів та ін. із вимогами їх, переобрання. Під таким тиском Верховна Рада 17 червня 1993 р. ухвалює рішення 26 вересня 1993 р. провести Всеукраїнський референдум про довіру Президентові і Верховній Раді, але восени 1993 р., щоб не розпалювати пристрасті, приймається нове рішення - навесні 1994 р. провести дострокові вибори Верховної Ради й Президента.

85. Соціально-економічні проблеми України сьогодні. Шляхи вирішення

Зі здобуттям незалежності уряди (В. Масола, Є. Марчука, П. Лазаренка, В. Пустовойтенка) не змогли радикально поліпшити загально економічну ситуацію. З 1999 р. по 2001 р. уряд очолював В. Ющенко. В основу його діяльності була покладена стратегія перетворень, економічного та соціального розвитку на 2000 - 2004 роки".

Стрижнева позиція цієї програми - виведення економіки України на траєкторію сталого розвитку, тісного поєднання політики структурних змін та  економічного зростання з активною і сильною соціальною політикою. Відповідно до цієї програми уряд В. Ющенка розробив програму діяльності "Реформи заради добробуту", що принесла реальні здобутки.

  • ВВП зріс на 5,8%,

  • обсяг промислової продукції зріс на 12,9%,

  • товарів народного вжитку - на 24,5%,

  • обсяг сільськогосподарського виробництва зріс на 9,2%,

  • реальний наявний грошовий дохід населення перевищував минулорічний на 6,3%, експорт та імпорт відповідно збільшився на 18,8% і 18,2%.

  • У 2000 р. указом Президента почалася приватизація землі.

Але це зростання не супроводжувалося відчутними якісними перетвореннями економіки, позитивними структурними змінами, подоланням нагромаджених за останні роки деформацій, і в соціальній сфері також. Який негативно визначився на ті роки. Ще не було накопичено необхідного потенціалу економічного зростання, не зміцнена достатньо фінансова система держави, аграрний сектор перебував у критичному стані. Низькою була рентабельність промисловості. На 42% знизилась продуктивність праці: у промисловості - на 21%; у сільському господарстві більше як у 2 рази. Скорочувалася питома вага галузей, що виробляють продукцію інвестиційного призначення (машинобудування, будівельні матеріали). Зростала частка паливно-енергетичної, металургійної, хімічної галузей, найбільш енергоємних та шкідливих екологічно. Тривалий спад виробництва унеможливлював досягнення відчутних зрушень у соціальній політиці.

2002 р. у зв'язку зі створенням парламентської більшості, новим прем'єр-міністром коаліційного уряду було обрано В. Януковича. В цілому соціально-економічна ситуація в Україні на сьогодні залишається непростою, хоча позитивні зрушення стають більш виразними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]