Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomichna_istoria_Ukrainy_i_svitu (2).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.12 Mб
Скачать

14"8 525

421

Києві було засновано шовкову мануфактуру купця Сморо- діна, в Ніжині — дві шовкові мануфактури купців Іванова й Алісова. З 70-х років на Топальській мануфактурі вико- ристовували найману працю.

Виникнення великих розвинених мануфактур було тісно пов'язано з воєнними і господарськими завданнями Росій- ської держави, з фінансовою допомогою, яку вона надавала промисловості. Царський уряд підтримував підприємницькі намагання. Держава надавала безпроцентні грошові пози- ки, підтверджувала монопольні права власників мануфак- тур на скуповування вовни і овечих шкур, дозволяла мати власні вівчарні, завозити з-за кордону напівфабрикати (пря- дену і сучену вовну). Держава була великим споживачем товарів мануфактурної промисловості, вона часто зобов'я- зувала власників мануфактур постачати своїми товарами державні відомства. Створювались обов'язкові відносини між мануфактурами та державою, які уряд контролював.

У західних і правобережних українських землях великі мануфактури з'явилися в другій половині XVIII ст. В 70-х роках вони виникли в текстильній промисловості. Відома суконна мануфактура графа Потоцького в м. Тульчині на Брацлавщині, на якій працювали як кріпаки, так і вільно- наймані робітники, всього понад 20 чоловік. Вона мала 95 верстатів, виробляла 5 тис. аршинів сукна на рік.

У місті Корці на Волині на суконній мануфактурі Чор- торийського працювало майже 140 робітників. Тут вироб- ляли 10 тис. аршинів сукна щорічно. На полотняній ману- фактурі в Немирові було зайнято майже 300 робітників.

У Галичині в 60—70-х роках діяла суконна мануфакту- ра в Заліщиках у королівському маєтку, на якій працюва- ли селяни-кріпаки та 18 сукнярів-німців. Існувала полот- няна мануфактура в місті Мукачеве в Закарпатті. Спроби швейцарських власників заснувати бавовняно-прядильну, а пізніше і шовкову фабрику в Бродах зазнали невдачі.

У кінці XVIII ст. в Правобережному Поліссі виникли великі металургійні мануфактури — Високопіщанська,

422

Кропивнянська, Чижівська, Городеська, в Закарпатті — у селах Кобилецька Поляна і Тур'я-Ромети.

У 1778 p. у Винниках під Львовом була заснована дер- жавна тютюнова мануфактура, де працювало близько 800 найманих робітників. Виникли фаянсова мануфактура у Глинську (біля Львова), два лікеро-горілчаних заводи у Львові з 10—20 найманими робітниками. Великим соле- видобувним підприємством була солеварня у селі Стара Сіль у Прикарпатті.

Із загарбанням західних земель України Австрією по- чалася монополізація державою окремих галузей промис- ловості. Так, у 1774 p. була створена "Австрійська держав- на соляна монополія". Поширилася тютюнова монополія. Вирощувати, переробляти і торгувати тютюном мала право лише держава. Значними були позиції держави у залізодо- бувній промисловості.

Отже, протягом XVI—XVIII ст. в українській промисло- вості відбулися великі прогресивні перетворення. На зміну цеховому виробництву прийшла мануфактура. У XVIII ст. розпочався період розквіту мануфактурного виробництва. На відміну від Західної Європи, де існувала одна форма мануфактур — на основі вільнонайманої праці, в Україні в умовах панування панщинно-кріпосницької системи госпо- дарства працювали мануфактури, що грунтувалися не лише на вільнонайманій, а й на кріпосницькій праці (вотчинні, посесійні, казенні). Кріпосна мануфактура була специфіч- ною формою товарного виробництва, що здійснювалося на феодальній основі. Викликана до життя розвитком товар- но-грошових відносин, вона сприяла розкладу феодалізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]