Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семинары ДПЗК.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
572.93 Кб
Скачать

Змістовий модуль № 4: Основи державного (конституційного) права країн Америки

Тема № 18: Основи державного (конституційного) права сша

Семінарське заняття:

Основи державного (конституційного) права Сполучних Штатів Америки

Навчальна мета заняття: охарактеризувати конституцію США, визначити її особливості, проаналізувати систему вищих органів влади США, розкрити порядок їх формування, повноваження, порядок взаємодії. Дослідити державний устрій країни, а також основи правового статусу особи у США.

Час проведення – 2 год.

Навчальні питання:

  1. Загальна характеристика Конституції США 1787 р.

  2. Конституційний статус вищих органів державної влади США.

  3. Державний устрій США.

  4. Основи правового статусу особи у США.

Методичні вказівки

Аналізуючи зміст та сутності основного джерела державного права - Конституції США 1787 р., курсант повинен знати, що побудована вона за принципом поділу влади, що в США конституційно не проголошена рівність у правах чоловіка і жінки, не закріплені соціально-економічні права працюючих і т.д.

При розгляді питань про центральні органи державної влади й управління в США потрібно мати на увазі, що виконавча влада на чолі з президентом фактично виступає домінуючим елементом в американській державно-правовій системі. Водночас, необхідно виходити з того, що Конгрес США, на відміну від парламенту в деяких європейських державах - це досить сильний і самостійний орган. Особливу увагу варто звернути на характер взаємовідносин між центральними органами влади, що побудовані по системі „стримань і противаг”. Необхідно ретельно проаналізувати цю систему, установити сильні й слабкі сторони її функціонування. Важливо засвоїти і знати повноваження Конгресу США, Президента республіки і Верховного суду.

Аналіз державного устрою припускає виявлення причин утворення федерації США, визначення правового положення штатів й федерального округу Колумбія, їх взаємовідносин із Союзом. Необхідно також виявити тенденції в розвитку американської федерації. При розгляді даного питання, необхідно врахувати той факт, що в США не існує єдиної системи місцевих органів влади, оскільки кожний штат вправі вирішувати це питання за своїм розсудом відповідно до встановленої ним же адміністративно-територіальної системи. Пануючою є концепція самоврядування, що ґрунтується на визнанні самостійності обраних населенням органів управління в межах своєї компетенції. Графства – це основні адміністративно-територіальні одиниці, на які діляться штати (крім Род-айленда і Коннектікута). У країні нараховується більше трьох тисяч графств, але їхні розміри і чисельність населення різноманітні (від 6-7 мільйонів до 1 тисячі жителів у графстві). Системи самоврядування в графствах визначаються конституціями і законами штатів.

Розглядаючи останнє питання теми слід виходити з того, що американська правова доктрина базується на концепції природного походження прав і свобод людини. Даний принцип став своєрідною національною ідеєю, під гаслом якої була завойована незалежність і створена держава. Ідея невідчужуваності прав людини, котрі мають бути гарантовані державою, є основною як в Декларації незалежності США, так і в конституціях штатів.

Питання цільових виступів курсантів:

1. «Кишенькове» вето Президента США.

2. Порядок усунення Президента США в порядку імпічменту.

Теми рефератів:

1. Засади конституційного ладу США.

2. Партійна система США.

Література:

Базова:

  1. Георгіца А.З. Конституційне право зарубіжних країн: підручник / А. З. Георгіца. – Тернопіль: Астон, 2003.

  2. Державне право зарубіжних країн. Особлива частина: навч.посіб. / [Л.Д.Варунц, А.В.Войціховський, Т.І Гудзь та ін.]; за заг. ред В.О.Серьогіна; МВС України, Харк. Нац. Ун-т внутр. справ.-Х.: ХНУВС, 2011. – 292 с.

  3. Конституционное право зарубежных стран: учебник / под общ. ред. М.В.Баглая, Ю.И. Лейбо, Л.М. Энтина. – М.: Издат. гр. НОРМА–ИНФРА-М, 2004.

  4. Конституційне право зарубіжних країн: навч. посіб. / за заг. ред. В.О. Ріяки. – К.: Юрінком Інтер, 2002.

  5. Конституції зарубіжних країн: навчальний посібник / авт.-упоряд. В.О.Серьогін, [Ю.М. Коломієць, О.В. Марцеляк та ін.]; за заг. ред. к.ю.н., доц. В.О.Серьогіна. – Харків, Видавництво «ФІНН», 2009. – 664 с.

  6. Страшун Б.А. Конституционное (государственное) право зарубежных стран: учебник: в 4-х т. Том 4. Часть Особенная: Страны Америки и Азии / отв. ред. Б.А.Страшун. – М.: НОРМА, 2001.

  7. Чиркин В.Е. Конституционное право зарубежных стран: учебник / В.Е.Чиркин. – М.: Юристъ, 2003.

  8. Якушев А.В. Конституционное право зарубежных стран: конспект лекций / А.В.Якушев. – М.: Приор-издат, 2004.

Допоміжна:

  1. Боботов С.В., Жигачёв И.Ю. Введение в правовую систему США / С.В.Боботов, И.Ю. Жигачёв. – М.: Знание, 1997.

  2. Жуган И.Б. Лоббизм на современном этапе в США. Правовые основы и анализ эффективности современного законодательства / И.Б. Жуган // Государственная власть и местное самоуправление. – 2005. – № 4. – С. 27-30.

  3. Иванова В.С. Институт импичмента и правовой статус президента США / В.С.Иванова // Конституционное и муниципальное право. – 2004. – № 1. – С. 42-44.

  4. Лобов М. Верховный суд США и проблема разделения властей: пределы правового подхода / М. Лобов // Конституционное право: восточноевропейское обозрение. – 2004. – № 2 (47). – С. 79-89.

  5. Самуйлов С. О президентской власти в США / С.О.Самуйлов // США: экономика, политика, идеология. – 1990. – № 9.