Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семинары ДПЗК.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
572.93 Кб
Скачать

Модуль № 2

Змістовий модуль № 2: Основи державного (конституційного) права європейських країн

Тема № 9: Основи державного (конституційного) права Великобританії

Семінарське заняття:

Основи державного (конституційного) права Великобританії

Навчальна мета заняття: охарактеризувати конституцію Великобританії, визначити її особливості, проаналізувати систему вищих органів влади Великобританії, розкрити порядок їх формування, повноваження, порядок взаємодії. Дослідити державний устрій країни, а також основи правового статусу особи у Великобританії.

Час проведення – 2 год.

Навчальні питання:

  1. Загальна характеристика Конституції Великобританії.

  2. Конституційний статус вищих органів державної влади Великобританії.

  3. Державний устрій Великобританії.

  4. Основи правового статусу особи у Великобританії.

Методичні вказівки

Вивчення конституційного права Великої Британії має велике значення, тому що це одна з „класичних” моделей західної демократії з високорозвиненими правовими інститутами. Необхідно виявити характерні риси й особливості Конституції Великої Британії, проаналізувати їх джерела. Курсант повинен мати чітке уявлення про взаємовідносини виконавчої, законодавчої і судової влади, а також розуміти і правильно оцінювати причини збереження монархії.

Приступаючи до аналізу другого питання теми, необхідно звернути увагу на особливості англійської форми правління, так званої „вестмінстерської системи”. Характеристику конституційно-правового статусу вищих органів державної влади Великої Британії слід розпочати з монарха, адже попри відсутність реальної можливості впливати на політику держави, він залишає за собою статус суверена і формальні прерогативи. Необхідно акцентувати увагу на провідній ролі парламенту, розкриваючи його функції й повноваження, звернувши при цьому увагу на взаємовідносини законодавчої і виконавчої влади. Потрібно знати засоби контролю парламенту за діяльністю уряду, виявити сутність системи „стримувань і противаг” у парламентарних державах, й зокрема у Великій Британії. Дослідження правового статусу виконавчої влади варто почати із з’ясування понять „уряд”, „кабінет”, „тіньовий кабінет”.

Розглядаючи третє питання, необхідно з’ясувати адміністративно-територіальний поділ Великої Британії. Слід мати на увазі, що Велика Британія є відносно децентралізованою унітарною державою з широко розвиненим місцевим самоврядуванням. Так, вся її територія розділена на графства (Англія, Уельс, Північна Ірландія) і територіальні одиниці місцевого управління (Шотландія). Графства складаються з адміністративних округів, а Великий Лондон з міських районів і Сіті. У сільській місцевості і невеличких містах Англії низовою адміністративно-територіальною одиницею є прихід. Територія Уельсу складається з графств і міст графств. У сільській місцевості графства поділяються на общини. У Шотландії утворено територіальні одиниці місцевого управління, у тому числі три острівні території. Низовою адміністративно-територіальною одиницею є община. Територія Північної Ірландії складається з графств, які, у свою чергу, поділяються на округи. На всіх рівнях адміністративно-територіального поділу Об’єднаного Королівства місцева влада представлена органами місцевого самоврядування. Переважно самоврядування в адміністративно-територіальних одиницях здійснюється радами, що обираються населенням (за винятком графства Північна Ірландія, “столичних графств” Англії і Великого Лондона). Варто розкрити порядок формування і склад органів місцевої влади.

Розгляд четвертого питання слід розпочати з висвітлення принципів правового статусу особи у Великій Британії, акцентувавши увагу на багатий досвід цієї країни у даній сфері. Слід мати на увазі, що Велика Британія є членом Європейського Союзу та Ради Європи, а тому стандарти зазначених організацій у сфері прав людини є обов’язковими для цієї країни.

Питання цільових виступів курсантів:

1. Особливості реалізації принципу поділу влад у Великій Британії.

2. Партійна система Великої Британії.

Теми рефератів:

1. Засади конституційного ладу Великої Британії.

2. Правовий статус монарха у Великій Британії.

3. Особливості територіальної організації влади в Англії, Шотландії, Уельсі та Північній Ірландії.

Література:

Базова:

  1. Георгіца А.З. Конституційне право зарубіжних країн: підручник / А. З. Георгіца. – Тернопіль: Астон, 2003.

  2. Державне право зарубіжних країн. Особлива частина: навч.посіб. / [Л.Д.Варунц, А.В.Войціховський, Т.І Гудзь та ін.]; за заг. ред В.О.Серьогіна; МВС України, Харк. Нац. Ун-т внутр. справ.-Х.: ХНУВС, 2011. -292 с.

  3. Ковачев Д.А. Конституционное право государств Европы: учеб. пос. / отв. ред. Д.А. Ковачев. – М.: Волтерс Клувер, 2005.

  4. Конституции государств Европейского Союза / под общей ред. Л.А. Окунькова. – М.: ИНФРА-М–НОРМА, 1997.

  5. Конституційне право зарубіжних країн: навч. посіб. / за заг. ред. В.О. Ріяки. – К.: Юрінком Інтер, 2002.

  6. Конституції зарубіжних країн: навчальний посібник / авт.-упоряд. В.О.Серьогін, [Ю.М. Коломієць, О.В. Марцеляк та ін.]; за заг. ред. к.ю.н., доц. В.О.Серьогіна. – Харків, Видавництво «ФІНН», 2009. – 664 с.

  7. Чиркин В.Е. Конституционное право зарубежных стран: учебник / В.Е.Чиркин. – М.: Юристъ, 2003.

  8. Якушев А.В. Конституционное право зарубежных стран: конспект лекций / А.В.Якушев. – М.: Приор-издат, 2004.

Допоміжна:

  1. Боботов СВ. Законодательный процесс в Великобритании // Журнал Российского права. – 1998. – № 415. – С. 223-234.

  2. Бульба О. Деякі аспекти реалізації принципу поділу влади в державах Центральної та Східної Європи. // Право України. - 2008. – № 4. – С. 151-155.

  3. Великобритания: политика, экономика, история. – СПб., 1995.

  4. Лапшина И.Е. Полномочия органов местного самоуправления в Великобритании и их взаимоотношения с центральной властью / И.Е.Лапшина // Государственная власть и местное самоуправление. - 2006. - № 10. - С. 39-48.

  5. Эллиотт М. Великобритания: суверенитет парламента под угрозой / М.Эллиотт // Сравнительное конституционное обозрение. – 2006. – № 1 (54). – С. 15-20.