Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕЗИ ЛЕКЦІЙ_2012.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

П л а н

1. Система і класифікації прав і свобод людини. Класифікація громадянських і політичних прав.

2. Нормативно-правове закріплення громадянських (особистих) прав і свобод людини і громадянина в Україні: види, сутність, механізм забезпечення.

3. Нормативно-правове закріплення політичних прав і свободи громадян України: види, сутність, механізм забезпечення.

4. Українська судова практика стосовно захисту громадянських (особистих) і політичних прав і свобод людини і громадянина.

Основні поняття: права першого покоління; громадянські (особисті) права і свободи людини; людська гідність; невід’ємні права; толерантність; право на життя; евтаназія; особиста недоторканність; право на приватне життя (приватність); свобода пересування; свобода думки і совісті; свобода слова; політичні права і свободи; право на участь в управлінні справами держави і суспільства; право на звернення (право петиції); свобода зборів та асоціацій; мітинги; демонстрації; політична партія.

Тема 3. Загальні та юридичні гарантії захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні (2 год.)

Мета семінарського заняття:

  • освітня: поглиблення у курсантів і студентів знань про гарантії прав і свобод людини, їх систему та конституційне закріплення;

  • розвиваюча: формування системи знань про загальні та юридичні гарантії прав людини, їх конституційне та правове закріплення в Україні. Ознайомлення із судовою практикою захисту прав людини в Україні;

  • виховна: подолання правового нігілізму у студентів і курсантів щодо незалежності судової влади в Україні, закріплення переконань про її об’єктивність і неупередженість щодо захисту прав людини.

Міжпредметні зв’язки: теорія держави та права, державне право зарубіжних країн, історія держави та права зарубіжних країн, галузеві юридичні науки.

Актуалізація опорних знань: згадати з курсу конституційного права визначення терміну „гарантії прав людини”, сутність соціальних функцій судової влади.

ТЗН: комп'ютерна презентація; схеми, таблиці.

П л а н

1. Система гарантій реалізації прав і свобод людини і громадянина в Україні: поняття і види гарантій, характеристика загальних і юридичних гарантій.

2. Захист прав людини і громадянина в Україні в судовому порядку.

3. Механізм захисту соціально-економічних прав людини і громадянина в Україні.

Основні поняття: гарантії прав людини; юридичні гарантії; загальні гарантії; процесуальні гарантії прав і свобод людини в кримінальному (цивільному) судочинстві; надмірне адміністрування; принцип законності управління; принцип рівності перед законом; принцип охорони довір’я; принцип розслідування; принцип відповідності; заборона на застосування формалізму; заборона на безглузде застосування права; право на правосуддя.

Тема 4. Міжнародна система захисту прав і свобод людини (2 год.)

Мета семінарського заняття:

освітня: поглиблення у студентів і курсантів знань про сутність і зміст механізмів захисту прав і свобод людини у зарубіжних країнах;

  • розвиваюча: формування відношення до прав людини, як до вищої соціальної цінності;

  • виховна: формування у курсантів і студентів міжнародних стандартів дотримання прав і свобод людини.

Міжпредметні зв’язки: міжнародне право, право Європейського Союзу, державне право зарубіжних країн, історія держави та права зарубіжних країн.

Актуалізація опорних знань: згадати з курсу теорії держави та права визначення терміну „механізм”.

ТЗН: комп'ютерна презентація; схеми, таблиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]