Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕЗИ ЛЕКЦІЙ_2012.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Передмова

Навчальна програма розроблена на основі Конституції України, Законів України "Про освіту", "Про вищу освіту", іншого законодавства про права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод, основні обов’язки громадянина, з урахуванням загальновизнаних міжнародних документів про права і свободи людини, положень і висновків новітньої юридичної та історико-правової науки. Права людини – основоположна гуманітарна дисципліна, яка обов’язково вивчається в європейських країнах. Така навчальна дисципліна з 2001 року вивчається і в Луганському державному університеті внутрішніх справ ("Права людини та їх забезпечення за умов суспільних змін")1.

"Права людини та їх забезпечення за умов суспільних змін" є обов’язковим предметом навчальних планів у вищих юридичних учбових закладах, як для денної, так і для заочної форми навчання. Враховуючи специфіку навчання в Луганському державному університеті внутрішніх справ, програма базується на положеннях і висновках законів України "Про міліцію", "Про прокуратуру України", "Про звернення громадян", "Про оперативно-розшукову діяльність", рішеннях і висновках Конституційного Суду України, постановах Кабінету Міністрів України, виступах Президента України, що стосуються забезпечення та дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, виконання Комплексної цільової програми боротьби із злочинністю.

Програма побудована за логікою виникнення, розвитку і закріплення прав і свобод людини, формулювання основних прав, свобод та обов’язків людини і громадянина у Конституції України. Теми містять поєднання матеріалу за принципом співвідношення історії держави та права, теорії і соціальної практики дотримання прав людини, а також системного та логічно-структурного принципів, послідовність і паралелізм при розташуванні навчального матеріалу. Програма розрахована на 54 години, з яких 26 – аудиторних. Розподіл учбового часу за окремими темами і видами занять вказаний в тематичному плані.

Підсумком вивчення дисципліни "Права людини та їх забезпечення за умов суспільних змін" повинно бути засвоєння знань про: основні положення загальної теорії і практики прав, свобод і обов’язків людини; систему і зміст основних прав, свобод та обов’язків людини і громадянина в Україні; класифікації основних прав і свобод людини; історичні концепції становлення і розвитку прав і свобод у конституційному законодавстві України; конституційне закріплення і гарантування прав і свобод людини у законодавстві зарубіжних країн; нормативне закріплення прав і свобод людини в загальновизнаних міжнародних документах; інституціональні та юридичні механізми захисту прав людини і громадянина в Україні.

Окрім вище перелічених знань курсанти і студенти повинні опанувати вміння: орієнтуватися в основних класифікаціях прав людини, їх доктринальним та позитивістським формулюванням; володіти фактичним матеріалом і вміти визначати сутність того чи іншого права/свободи, його роль для розвитку особистості, держави і права; аналізувати джерела прав і свобод людини і громадянина; знати національні та міжнародні механізми захисту прав людини; використовувати засіб аргументованої характеристики джерел прав і свобод людини і громадянина; аналізувати практику забезпечення прав і свобод людини і громадянина органами влади Української держави; знати, уміти аналізувати й використовувати судову практику; розуміти зв'язок національних і міжнародних інститутів захисту прав людини; застосовувати історико-правовий, національний і міжнародний досвід при оцінюванні стану визнання, забезпечення і гарантування основних прав і свобод людини і громадянина; робити вірні прогнози щодо перспектив забезпечення прав і свобод людини в сучасному соціально-політичному житті України; бачити зв'язок правоохоронної діяльності з дотриманням прав і свобод людини і громадянина.

Програма курсу вимагає постійного оновлення міжпредметних зв'язків з великим колом навчальних дисциплін гуманітарної та соціально-економічної підготовки, дисциплін фундаментальної та професійно-практичної підготовки, зокрема, з теорією держави і права, Конституційним та адміністративним правом України, державним правом зарубіжних країн, міжнародним правом, правом Європейського Союзу та ін.

Формою підсумкового контролю є залік. Вивчення дисципліни "Права людини та їх забезпечення за умов суспільних змін" є необхідною складовою загально юридичної освіти курсантів і студентів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]