Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕЗИ ЛЕКЦІЙ_2012.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

П л а н

1. Традиційні і не традиційні інститути захисту прав людини у зарубіжних країнах.

2. Міжнародний механізм захисту прав людини. Повноваження універсальних і регіональних організацій у галузі прав людини.

3. Європейська конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та її контрольний механізм.

4. Порядок звернення до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі.

Основні поняття: міжнародна правозахисна організація; регіональне співробітництво в галузі прав людини; Конвенція; Пакт; Хартія; Декларація; Комісія з прав людини; Європейський суд; міжнародна правосуб’єктність індивіда; процедура та механізм розглядання індивідуальних скарг.

Тема 5. Конституційні обов’язки людини і громадянина в Україні (2 год.)

Мета семінарського заняття:

освітня: поглиблення у курсантів і студентів знань про сутність і зміст обов’язків людини і громадянина, їх єдності з правами і свободами;

  • розвиваюча: формування відношення до конституційних обов’язків як складової основних прав людини;

  • виховна: формування у курсантів і студентів розуміння цілісності прав, свобод і обов’язків, необхідності суворго дотримання до їх виконання.

Міжпредметні зв’язки: міжнародне право, право Європейського Союзу, державне право зарубіжних країн, історія держави та права зарубіжних країн.

Актуалізація опорних знань: згадати з курсу теорії держави та права визначення терміну „механізм”.

ТЗН: комп'ютерна презентація; схеми, таблиці.

П л а н

  1. Поняття основних обов’язків та їх взаємозв’язок з основними правами і свободами громадян України.

  2. Типологія і види основних обов’язків і їх конституційне закріплення в Україні.

  3. Гарантії виконання основних обов’язків.

Основні поняття: обов’язок людини; обов’язок громадянина; конституційний обов’язок; обов’язок сплачувати податки і збори; обов’язок не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині; обов’язок захищати Вітчизну; обов’язок шанувати державні символи України; військовий обов’язок; обов’язок батьків; обов’язок дітей; гарантії виконання основних обов’язків.

Індивідуальні завдання

  1. Вивчити питання: "Основні етапи становлення і розвитку інституту прав і свобод людини", "Етапи розвитку теорії прав і свобод людини".

  2. Ознайомитися з джерелами основних прав людини в Україні, зробити аналіз їх основних положень та співставити з міжнародними документами, що складають сучасний Білль про права людини.

  3. З’ясувати сутність системи основних прав і свобод людини та громадянина, її властивості та складові.

  4. З’ясувати сутність класифікації основних прав людини та здійснити розподіл відповідних прав і свобод, закріплених у Конституції України.

  5. Розглянути наступні питання: "Носії основних прав", "Адресати основних прав", "Обмеження основних прав і свобод", "Посягання на основні права".

  6. На конкретних прикладах здійснити перевірку факту посягання на основні права. Обрати рівень справи, визначити рівень посягання, обґрунтувати докази щодо факту посягання; встановити законність суспільного інтересу, необхідність і розмірність посягання.

  7. Вивчити питання теми "Права людини і громадянина у правовій і соціальній державі": "Поняття й основні ознаки правової держави", "Правові підстави діяльності міліції щодо забезпечення прав людини в умовах демократичного режиму", "Соціальний контроль за діяльністю міліції".

  8. Розглянути питання що стосуються сутності громадянських і політичних прав, їх системи і змісту. Порівняти конституційне закріплення цих прав в Україні та в зарубіжних країнах.

  9. Проаналізувати зміст громадянських і політичних прав (прав першого покоління): "Громадянські права, що забезпечують саме існування людини", "Громадянські права, що забезпечують таємницю індивідуального приватного життя особи", "Громадянські свободи", "Право на участь в управлінні справами держави і суспільства".

  10. Ознайомитися із законодавством України, що закріплює права і свободи у сфері особистого життя особи та у сфері суспільно-політичного життя.

  11. Проаналізувати зміст соціально-економічних прав (прав другого покоління): "Економічні права", "Соціальні права", "Права і свободи у сфері культури".

  12. Ознайомитися із законодавством України, що закріплює права і свободи у сфері соціально-економічних та соціально-культурних відносин.

  13. Розглянути питання теми: "Система гарантій забезпечення основних прав і свобод людини і громадянина в Україні": "Механізм реалізації прав людини (основні поняття)", "Гарантії реалізації прав, свобод та обов’язків людини і громадянина: поняття, класифікація і система", "Зміст конституційних гарантій та їх нормативне закріплення".

  14. Вивчити питання теми: "Досвід функціонування механізмів захисту прав і свобод людини у зарубіжних країнах": "Міжнародний механізм захисту прав людини. Повноваження універсальних і регіональних організацій у галузі прав людини", "Традиційні і нетрадиційні інститути захисту прав людини в зарубіжних країнах", "Порядок звернення до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі".

  15. Ознайомитися зі змістом Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (1950) та протоколів до неї.

  16. Ознайомитися з практикою звернень до Європейського суду з прав людини. Зробіть аналіз рішень Європейського суду з прав людини щодо скарг громадян проти України.

  17. Вивчити питання, що стосуються конституційних обов’язків. Встановіть зв’язок між правами та обов’язками.

  18. Здійсніть типологію основних обов’язків та з’ясуйте зміст конституційних обов’язків в Україні. Спробуйте відшукати гарантії виконання обов’язків.

  19. Вивчити питання теми: "Конституційно-правовий статус іноземців, біженців та осіб без громадянства в Україні": "Особливості правового статусу іноземців та осіб без громадянства в Україні", "Правовий статус біженців в Україні і його особливості".

  20. Ознайомитися зі змістом законодавства України ("Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" в ред. від 22 вересня 2011 р., "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту" в ред. Закону № 3671-V від 8 липня 2011 року), іншими законами, що визначають правове положення іноземців та осіб без громадянства в Україні.

Підготувати творчі завдання з окремих основних прав людини і громадянина в Україні:

1. Конституційне право на свободу та особисту недоторканність і його регулювання чинним законодавством України.

2. Конституційне право на свободу совісті і релігійних переконань, його регулювання чинним законодавством України.

3. Конституційні стандарти права громадян України брати участь в управлінні справами суспільства і держави.

4. Обмеження громадянських (особистих) прав і свобод людини і громадянина в Україні: конституційний стандарт і вітчизняна практика.

5. Право на приватність: національний та міжнародний стандарт.

6. Система соціальних прав громадян України: дотримання стандартів окремих категорій осіб (працівники правоохоронних органів, військовослужбовці).

7. Конституційні стандарти у сфері культури та їх втілення у чинному законодавстві України.

8. Гарантії забезпечення прав громадян України на об’єднання в політичні партії, асоціації та інші громадські об’єднання.

9. Проблеми дискримінації та нерівності в Україні.

10. Конституційне закріплення права на свободу пересування та вільний вибір місця проживання.

11. Свобода мирних зібрань: законодавче регулювання і практика реалізації.

12. Механізм захисту прав громадян у сфері виконавчої влади.

13. Механізм захисту прав громадян у сфері кримінального судочинства.

14. Конституційний стандарт свободи вираження поглядів і його втілення у чинному законодавстві України.

15. Міжнародні механізми захисту прав людини та їх взаємозв’язок із внутрішньодержавними механізмами правозахисної системи України.

16. Права біженців і шукачів притулку: міжнародний досвід і українська реальність.

17. Участь України у міжнародних договорах з прав людини.

18. Інститут омбудсмена у юридичному та інституціональному блоці правозахисної системи України.

19. Конституційні стандарти права на справедливий суд.

20. Дотримання прав національних меншин в Україні.

21. Колективні права та їх дотримання в Україні.

22. Свобода як найвища соціальна цінність.

23. Прав людини на життя.

Розробити схему з наступних питань дисципліни:

  1. "Носії та адресати основних прав людини в Україні".

  2. "Джерела основних прав людини в Україні: система та ієрархічність".

  3. "Загальні і юридичні гарантії прав людини".

  4. "Міжнародний механізм захисту прав людини".

  5. "Структура Європейського суду з прав людини".

  6. "Контрольний механізм Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод".

  7. "Права людини за існуючими класифікаційними підставами".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]