Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EuropeRecomm.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
2.63 Mб
Скачать

9.4 Прийнятний контроль і метасистема

Шкали, описані в розділах 4 і 5, є прикладом набору категорій, релевантних, проте спрощених, взятих із більш зрозумілих дескриптивних схем розділів 4 і 5. Не передбачається, що будь-хто зможе на практиці використовувати yd шкали на всіх рівнях. Експерти вважають складним опрацювати велику кількість категорій і, до того ж, повний діапазон представлених рівнів може не співвідноситись з певним контекстом. Набір шкал, скоріше, може розглядатись як довідковий матеріал.

Який би підхід не було прийнято, будь-яка практична система контролю потребує обмеження кількості можливих категорій до прийнятного рівня. Розумні межі - це 4 або 5 категорій, їх збільшення починає спричиняти розумове перевантаження, а 7 категорій - це психологічно найвища межа. Тому слід робити вибір варіантів. Стосовно усного контролю: якщо інтерактивні стратегії розглядаються як якісний аспект комунікації, релевантний для усного контролю, тоді ілюстративні шкали містять 12 якісних категорій, релевантних усному контролю:

Стратегії реплікування

Стратегії співпраці

Запит про роз'яснення

Швидкість

Гнучкість

Зв'язність

Розкриття теми

Точність

Соціолінгвістична компетенція

Загальний діапазон

Лексичний діапазон

Граматична правильність

Лексичний контроль

Фонологічий контроль

Очевидно, що хоча дескриптори багатьох із цих параметрів можуть бути включені до загального контрольного листа, 12-ти категорій цілком достатньо для оцінювання будь-якої діяльності. Внаслідок цього для кожного практичного підходу може бути вибірково укладений подібний перелік категорій. Параметри можуть комбінуватись, перейменовуватись і скорочуватись до меншого набору критеріїв контролю, відповідно до потреб конкретних учнів, вимог конкретного контрольного завдання і стилю конкретної педагогічної культури. Відібрані остаточні критерії мають бути однаково виважені, а деякі інші чинники, що розглядаються як принципово важливі для виконання конкретного завдання, мають бути виваженими ще ретельніше.

Наступні чотири приклади показують способи, якими це може бути зроблено. Перші три приклади є короткими ілюстраціями способу застосування категорій як критеріїв тесту в чинних підходах до контролю. Четвертий приклад показує, як дескриптори у шкалах Рекомендацій були поєднані і реформульовані з метою отримання сітки оцінювання для певної мети у певній ситуації.

Приклад 1

Cambridge Certificate in Advanced English (CAE), Документ 5: Критерії Оцінювання (1991)

Критерії тесту

Ілюстративні шкали

Інші категорії

Швидкість

Швидкість

Правильність та діапазон

Загальний діапазон Лексичний діапазон Граматична правильність Лексичний контроль

Вимова

Фонологічний контроль

Досягнення цілей завдання

Зв'язність Соціолінгвістична відповідність

Успішність завдання Потреба у підтримці співрозмовника

Інтерактивне спілкування

Стратегії дотримання черги (реплікуваня по черзі) Стратегії співпраці Розгортання теми

Обсяг та невимушеність реплікування

Примітка щодо інших категорій: В ілюстративних шкалах положення про успішність виконання завдання знаходяться у відповідності до виду конкретної діяльності під заголовком Комунікативна діяльність (Види КД). Обсяг та невимушеність реплікування включено до категорії "Швидкість "цих шкал. Спроба написати і градуювати дескриптори графи "Потреба у підтримці співрозмовника " для включення до ілюстративного набору шкал була безуспішною.

Приклад 2

International Certificate Conference (ICC): Certificate in English for Business Purposes, Test 2: Ділове спілкування (1987)

Критерії тесту

Ілюстративні шкали

Інші категорії

Шкала 1 (нема назви)

Соціолінгвістична відповідність Граматична правильність Лексичний контроль

Успішність завдання

Шкала 2 (Використання мовних характеристик для ініціювання та підтримання розмови)

Стратегії дотримання черги реплікування Стратегії співпраці Соціолінгвістична відповідність

Приклад 3

Євроцентри - Оцінювання інтеракції в малих групах (RADIO) (1987)

Критерії тесту

Ілюстративні шкали

Інші категорії

Діапазон

Загальний діапазон Лексичний діапазон

Правильність

Граматична правильність Лексичний контроль Соціолінгвістична відповідність

Манера говорити

Швидкість Фонологічний контроль

Інтеракція

Стратегії дотримання черги реплікування Стратегії співпраці

Приклад 4

Swiss National Research Council: Контроль виконання завдань за відеофрагментами

Контекст: Ілюстративні дескриптори були шкаловані в дослідницькому проекті у Швейцарії, як пояснюється в Додатку А. По завершенні дослідного проекту вчителі, які брали в ньому участь, були запрошені на конференцію, щоб представити свої результати і почати у Швейцарії експеримент з використанням Європейського Мовного Портфеля. На конференції були, зокрема, два предмети обговорення: (а) необхідність узгодити поточний контроль і контрольні листи для самооцінювання із загальними рекомендаціями та (б) способи, якими дескриптори, шкаловані у проекті, могли б по-різному застосовуватись у процесі контролю. Як частина цього процесу обговорення, відеозаписи відповідей деяких учнів при перегляді були оцінені за сіткою, наведеною у Табл. 3 розділу 3. Вона представляє вибірку з ілюстративних дескрипторів в об'єднаній, відредагованій формі.

Критерії тесту

Ілюстративні шкали

Інші категорії

Діапазон

Загальний діапазон Лексичний діапазон

Правильність

Граматична правильність Лексичний контроль

Швидкість

Швидкість

Інтеракція

Глобальна Інтеракція Дотримання черги (реплікування) Співпраця

Зв'язність

Зв'язність

Різні системи з різними учнями в різних контекстах спрощують, відбирають і комбінують характеристики різними способами для різних видів контролю. Дійсно, хоча й будучи занадто довгим, список із 12 категорій не може. мабуть, влаштовувати усі варіанти, які обирають люди, і має. бути розширений для більшої ясності.

Користувачі Рекомендацій можуть, за бажанням, розглянути і, відповідно, встановити:

• спосіб, у який теоретичні категорії спрощуються для практичних підходів у їхній системі;

• ступінь, до якого головні чинники, використані як критерії оцінювання у їхній системі, можуть бути розміщені в ряду категорій, описаних у розділі 5 - зразки шкал для них подаються в Додатку - та отримають подальшу локальну розробку з урахуванням специфічних галузей застосування.

. З м і с т .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]