Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LAB_TO2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
2.62 Mб
Скачать

4 Контрольні запитання

    1. Як працює операція по бітного додавання?

    2. Як працює операція по бітного множення?

    3. Операція доповнення унарна чи бінарна?

Лабораторна робота № 21

Тема: Складання програм з використанням форматованого файлового вводу-виводу

Мета роботи: Навчитись працювати з файлами на зовнішніх носіях, оволодіти основами відкриття файлів в текстовому та двійковому режимах, організувати форматний ввід-вивід інформації на зовнішні носії.

1 Короткі теоретичні відомості

Типи дискових файлів. В С є два типи потоків: текстові і двійкові. Потік будь-якого з цих типів необхідно асоціювати з файлом. Текстові потоки асоціюються з текстовими файлами. Текстовий файл складається з текстових рядків. Кожний рядок закінчується символом кінця рядка.

Двійкові потоки асоціюються з двійковими файлами. Всі дані зчитуються і записуються в незмінному вигляді без розподілення на рядки і символів кінця рядка. Нульовий символ (\0) і символ кінця рядка (\n). не мають ніякого змістовного значення і зберігаються як будь-який інший файл даних.

Імена файлів на диску. Кожний файл на диску має ім’я. Ім’я файлу використовується для доступу до нього і до його даних. В програмах імена файлів представлені у вигляді символьних рядків, як текстові дані.

Кожна операційна система має свої вимоги до імені файлу. Від конкретної операційної системи залежать символи, які дозволені в імені файлу і які не дозволені. При написанні програми необхідно знати вимоги до імен файлів в операційній системі, для якої пишеться програма.

Ім’я файлу може також містити шлях до цього файлу. Шлях вказує диск і каталог, де міститься файл. Якщо ім’я файлу вказано без шляху, то файл повинен бути розміщений в тому каталозі, який операційна система в даний момент рахує робочим. Приклад повного імені файлу

C:\data\list.txt.

Це ім’я відноситься до файлу list.txt, який знаходиться в папці data на диску C:. Оскільки в мові С обернена похила коса риска має службове навантаження, то в імені файлу замість одної косої риски використовується дві. Це означає, що вищенаведене ім’я файлу на мові С матиме вигляд:

C:\\data\\list.txt.

Процес відкриття файлів. Для роботи з файлами їх необхідно відкрити. При цьому файловий потік потік зв’язується зі вказівником на структуру складного типу FILE, який визначений в бібліотечному файлі <stdio.h>. При відкритті файлу, повертається вказівник на потік, тобто на об’єкт типу FILE.

Відкриттям файлу називається процес, в ході якого створюється потік вводу або виводу, який асоціюється з конкретним файлом на диску. При відкритті файлу, він стає доступним для читання, тобто передачі даних з файлу в програму і для писання.

Для відкриття файлу використовується бібліотечна функція fopen(), прототип якої знаходиться в бібліотечному файлі stdio.h і має вигляд:

FILE *fopen(const char *filename, const char *mode);

Функція повертає вказівник типу FILE * — вказівник на структуру, описану в файлі stdio.h. Елементи структури FILE використовуються програмою для різних операцій з файлами. При відкритті файлу треба описати вказівник на структуру FILE. Синтаксис опису:

FILE *fp; /*Опис вказівника на структуру типу FILE*/

Функції fopen() повертає вказівник (fp) на структуру FILE, який використовується в операціях з файлами. Якщо функція не могла відкрити файл, вона повертає нульовий вказівник NULL. Це може відбутися через збій в пристроях вводу-виводу.

Аргумент filename — це символьний рядок, який містить шлях до файлу, що відкривається. Цей рядок може бути літералом, тобто послідовністю символів в подвійних лапках, або вказівником на рядкову змінну.

Аргумент mode вказує режим відкриття файлу, тобто, чи є файл двійковий або текстовий, відкривається файл для читання даних чи запису інформації на нього, або для обох цих операцій одночасно. Нижче наведено режими відкриття файлів в текстовому режимі функцією fopen() і їх пояснення.

Режим

Пояснення

r

Відкриття файлу для читання, якщо файл не існує, функція повертає значення NULL

w

Відкриття файлу для запису, якщо файл не існує, він створюється. Якщо файл існує, він знищується без попередження,

a

Відкриття файлу для додавання даних в кінець, якщо файл не існує, він створюється. Якщо файл існує, нові дані дописуються в кінець.

r+

Відкриття файлу для читання і запису, якщо файл не існує, він створюється. Якщо файл існує, нові дані записуються спочатку, знищуючи наявну інформацію.

w+

Відкриття файлу для читання і запису, якщо файл не існує, він створюється. Якщо файл існує, він очищається і нові дані записуються в чистий файл.

a+

Відкриття файлу для читання і добавлення даних, якщо файл не існує, він створюється. Якщо файл існує, нові дані записуються в кінець.

Щоб відкрити файл в двійковому режимі до аргументу mode треба додати букву b. Якщо аргумент mode рівний “a”, то файл відкривається для додавання даних в текстовому режимі, а якщо “ab”, то файл відкривається в двійковому режимі.

Форматований ввід. Форматований ввід виконується бібліотечною функцією fscanf(). Аналогічно до виводу.scanf(). з тією різницею, що ввід проводиться з заданого файлового потоку, а не з стандартного stdin. Прототип цієї функції знаходиться в бібліотеці stdio.h. і має вид

int fscanf(FILE *fp, char *fmt, ...);

Першим аргументом є вказівник структурного типу FILE, повернутий з fopen() . Для зчитування даних з конкретного файлу треба передати в функцію вказівник, який повертає функція fopen() при відкритті файлу.

Другий аргумент - це рядок формату char *fmt. (Рядок формату - це такий самий рядок, що і в функції scanf(). (це то, що береться в подвійні лапки)).

Третій аргумент це багато крапок, що в прототипі означає змінний список аргументів, в які треба помістити введені дані.

Приклад читання форматованих даних з файлу "C:\\lk\\list.txt":

/* Читанняформатованих даних з допомогою функції fscanf(). */

#include <stdlib.h>

#include <stdio.h>

main(){

int f1, f2, f3, f4, f5;

FILE *fp;

fp = fopen("C:\\lk\\list.txt", "r"); /*Відкриття файлу в режимі читання*/

/*Читання з файлу, перший */

fscanf(fp, "%d\n%d\n%d\n%d\n%d\n", &f1, &f2, &f3, &f4, &f5);

printf("The values are %d, %d, %d, %d, %d \n.",f1, f2, f3, f4, f5);

fclose(fp); /* Закриття файлу fp*/}

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]