Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LAB_TO2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
2.62 Mб
Скачать

Void func( ) /*нічого не повертає*/

  • ім’я функції; Це звичайний ідентифікатор, воно має бути унікальне, тобто не співпадати ні з одним іменем змінної чи функції. Бажано давати ім’я таке, щоб воно відповідало виконуваній задачі.

  • список параметрів, – це величини, які передаються у функцію. Елементи списку розділяються комами. Для кожного параметра вказується тип й ім'я.

Після заголовку йде тіло функції, яке містить виконувані оператори. Тіло повинно починатися з відкриваючої фігурної душки і закінчуватися закриваючою фігурною душкою. Якщо тип повертаючого значення - не void, то в тілі повинен бути хоч би один оператор return для повернення значення відповідного типу.

Приклад опису

float cube(float x);

Приклад визначення

float cube(float x)

{ float x_cube;

x_cube=x*x*x;

return x_cube}

Виклик функції. Для того, щоб виконувалися оператори, записані в тілі функції, функцію необхідно викликати. При виклику вказуються: ім'я функції й фактичні параметри. Фактичні параметри заміняють формальні параметри при виконанні операторів тіла функції. Фактичні й формальні параметри повинні співпадати по кількості й типу.

Параметри функції.В багатьох функцій є аргументи-значення, які передаються в функцію при її виклику. Функції має бути відомий тип даних кожного аргументу. Інформація про типи приводиться в заголовку функції в виді списку параметрів. Для кожного аргументу список параметрів має відповідний пункт, який складається з типу даних і імені параметру. Якщо параметрів декілька, то вони відділяються комами.

Приклад заголовка функції void. func(int x, float y, char z). Список параметрів складається з описів int x, float y, char z , які декларують, що функція приймає три аргументи відповідних типів, представлені параметрами x, y, z.

Якщо функція не приймає аргументів, то список параметрів складається з одного слова Void, наприклад

int func(Void)

В кінці заголовка функції не ставиться ; , інакше буде помилка.

2 Варіанти індивідуальних завдань

  1. Написати функцію, яка обчислює об’єм циліндра. Параметрами функції є радіус і висота циліндра. Використовуючи написану функцію, обчислити і вивести на екран об’єми двох циліндрів з радіусами основи 10 і 20, та висотами – 15 і 100 відповідно. Вхідні дані ввести з клавіатури, результат вивести на екран.

  2. Написати функцію, яка підносить до -ї степені ціле число. Використовуючи написану функцію, обчислити і вивести на екран число 2 в 10-ій степені.

  3. Написати функцію, яка обчислює відсоток від числа. Параметрами функції є задане число і відсоток. Використовуючи написану функцію, обчислити і вивести на екран 10% від числа 89, 23% від 789 і 45% від 789.

  4. Написати функцію, яка підносить до -ї степені дійсне число. Використовуючи написану функцію, обчислити і вивести на екран число 4 в 5-ій степені.

  5. Написати функцію, яка виводить на екран число 1, якщо задане ціле число додатне, і число 2, якщо задане число від’ємне 3, якщо число рівне 0. Використовуючи написану функцію, вивести на екран значення 5-ти заданих чисел, введених з клавіатури.

  6. Написати функцію, яка підносить число до 3-ї степені. Використовуючи написану функцію, обчислити і вивести на екран суму кубів двох чисел, введених з клавіатури.

  7. Написати функцію, яка обчислює площу бічної поверхні циліндра. Параметрами функції є радіус і висота циліндра. Використовуючи написану функцію, обчислити і вивести на екран площу повної поверхні циліндрів, радіуси основи яких рівні 19 і 45, а висоти – 3 і 8 відповідно. Радіуси і висоти ввести з клавіатури.

  8. Написати функцію, яка обчислює площу повної поверхні циліндра. Параметрами функції є радіус і висота циліндра. Використовуючи написану функцію, обчислити і вивести на екран площу бічної поверхні циліндра , де радіус основи рівний 12, а висота – 13. Радіус і висоту ввести з клавіатури.

  9. Написати функцію, яка виводить на екран число 0, якщо задане число додатне, і число 1, якщо задане число від’ємне. Використовуючи написану функцію, вивести на екран значення для заданих чисел -100 і 56.

  10. Написати функцію, яка обчислює відсоток від дійсного числа. Використовуючи написану функцію, обчислити і вивести на екран 19% від числа 899 і 45% від 789.

  11. Написати функцію, яка підносить до -ї степені дійсне число. Використовуючи написану функцію, обчислити і вивести на екран суму квадрату числа 39 і кубу числа 51.

  12. Написати функцію, яка підносить ціле число до 3-ї степені. Використовуючи написану функцію, обчислити і вивести на екран суму кубів двох чисел, введених з клавіатури.

  13. Написати функцію, яка обчислює площу повної поверхні циліндра. Параметрами функції є радіус і висота циліндра. Використовуючи написану функцію, обчислити і вивести на екран площу повної поверхні циліндрів, радіуси основи яких рівні 19 і 45, а висоти – 3 і 8 відповідно. Радіуси і висоти ввести з клавіатури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]