Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_VGK_ZFakultet.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Відомість

простроченої заборгованості за рахунками з постачальниками і покупцями

за період, що ревізується, з 1 січня до 31 грудня 2009 р.

п/п

Постачальник (покупець) та його адреса

Дата виник­нення заборго­ваності

Зміст операції

Сума забор­гова­ності

Строк позовної давності

Дата закінчення строку позовної давності

Дата, на яку рахується заборгова­ність

Причини пропуску строку позовної давності

Особи, відповідальні за пропуск позовної давності

1.

Яготинський цук­ровий комбінат, 251001, Яготин Київської області,вул. Полтавська, 18

10.02.

2007 рік

Виявлено невідповід­ність стандартної ваги згідно з маркуванням

2000

3 роки

10.02.2009 р.

15.10.2009 р.

Несвоєчас­но складений акт про нестачу цукру

Комерційний директор Павленко В.І.

2.

Київський моторе­монтний завод, 255001, Київ, вул. Полтавська, 25

20.01.

2009 рік

Виявлений заводський брак у пос­тавлених мотоциклах

1500

6 місяців

20.07.2009 р.

01.10.2009 р.

Відсутній комерцій­ний акт, складений за участю постачаль­ника

Завідуючий товарним відділом Яворський В.І.

Поточну заборгованість покупців і замовників, ревізія перевіряє безпосередньо в установах банку, застосовуючи документальні методичні прийоми. Роздільно перевіряється розрахунково-платіжні документи, строк оплати яких не наступив, покладених банком у картотеку прострочених платежів або зовсім вилучених з оплати внаслідок відмови платників від оплати. Дослідження цих документів дозволяє ревізії виявити недовантаження товарно-матеріальних цінностей або продукції, яка не відповідає встановленим стандартам за якістю, а також завищення цін, неправильне застосування відповідних надбавок.

Розрахунки з постачальниками безпосередньо пов’язані з надходженням товарно-матеріальних цінностей, тому одночасно перевіряють записи за дебетом рахунку 63 “Розрахунки з постачальниками і підрядниками” в розрізі постачальників, порівнюють їх з виписками банку та записами за кредитом рахунка 311 “Поточні рахунки в національній валюті”. Записи в журналі 3 за кредитом рахунка 63 “Розрахунки з постачальниками і підрядниками” в розрізі постачальників порівнюють з сумою оприбуткування матеріальних цінностей згідно з документами.

У всіх випадках під час ревізії розрахунків із постачальниками і покупцями обов’язково перевіряється дотримання типової кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку, що дозволяє виявити не тільки помилки у відображенні розрахункових операцій в обліку, але і виявити факти навмисного спотворення облікових даних з метою приховування зловживань.

4.Контроль розрахунків із різними дебіторами і кредиторами

Одночасно з організацією інвентаризації дебіторської і кредиторської заборгованості ревізор перевіряє реальність, достовірність і законність розрахункових операцій та правильність їх відображення на відповідних рахунках і субрахунках бухгалтерського обліку. На початку перевірки потрібно вивчити динаміку зміни і величини залишків заборгованості за окремими місяцями на підставі балансу, облікових реєстрів аналітичного обліку (відомостей, журналів). Значні суми залишків заборгованостей, зростання або їх тривалий термін є сигналом для суцільної ґрунтовної перевірки за суттю і змістом. Зменшення заборгованості може виникати внаслідок необґрунтованого її списання, як безнадійної, замість того, щоб здійснити заходи щодо своєчасного стягненню боргів. Ревізія з’ясовує причини і періоди виникнення заборгованості, визначає відповідних осіб, встановлює реальність заборгованості і заходи, які вживає підприємство для її стягнення. Реальність заборгованості перевіряється зіставленням дати виникнення і строку позовної давності, а також наявністю документів, які засвідчують дані її інвентаризації.

Перевірку заборгованості здійснюють на підставі записів на рахунках аналітичного обліку розрахунків.

Під час ревізії необхідно звернути увагу на наявність простроченої дебіторської заборгованості. Якщо під час ревізії будуть виявлені такі суми дебіторської заборгованості, доцільно їх узагальнити у відомості (табл. 8.2).

Таблиця 8.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]