Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_VGK_ZFakultet.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Де, р.220ф.№2 – “Чистий прибуток”

р.280.ф.№1 – “Баланс”

Цей показник показує, скільки прибутку приносить кожна гривня, вкладена в актив.

Рентабельність продукції визначається відношенням величини при­бутку від реалізації до собівартості реалізованої продукції

Рентабельність продукції =

Де, р.100.Ф.№2 – “Прибуток” – Фінансові результати від операційної

168іяльності;

р.040ф.№2 – “Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт,

послуг)”

Цей показник дозволяє визначити відносну величину прибутку, одержаного на кожну гривню, що була вкладена у виробництво кінцевого продукту. Рентабельність реалізації визначається співвідношенням прибутку від реалізації до виручки від реалізації (без ПДВ і акцизів). Можливий також розрахунок показників рентабельності окремих видів продукції, виробничих фондів тощо.

3. Контроль використання оборотних коштів.

У процесі вивчення фінансового стану підприємства насамперед пе­ревіряється достовірність даних про наявність коштів підприємства, ві­дображених у бухгалтерському балансі на звітну дату (квартал, півріччя, дев'ять місяців, рік), які беруться для розрахунку обігу коштів.

У балансі підприємства відображаються такі показники наявності ак­тивів, які використовуються ревізором при дослідженні використання оборотних коштів: основні засоби, нематеріальні активи, незавершені ка­пітальні інвестиції, довгострокові фінансові інвестиції тощо. Основні за­соби відображаються в балансі за фактичними витратами на їх придбан­ня, спорудження, що становить їх первісну вартість, але вона коригується на суму зносу основних засобів, що показують у активі балансу окремою статтею. Нематеріальні активи - це придбані підприємством права кори­стування землею, водою, іншими природними ресурсами, промисловими зразками, товарними знаками, об'єктами промислової та інтелектуальної власності та інші аналогічні майнові права. Нематеріальні активи відо­бражаються у балансі в сумі витрат на придбання і доведення їх до стану, в якому вони придатні для використання за призначенням. Вартість нематеріальних активів погашається списанням на витрати виробництва та обігу відрахувань за нормами, визначеними відповідно до строку їх використання. Кінцевий результат діяльності підприємства в балансі показується прибутком або збитком.

Для ревізії використання оборотних коштів вивчають такі джерела інформації: Баланс (ф.№ І); Звіт про фінансові результати (ф.№ 2); Звіт про рух грошових коштів підприємства (Ф.№ 3).

За даними активу балансу ревізор визначає наявність обо­ротних засобів підприємства. Далі необхідно перевірити виробничі за­паси, незавершене виробництво, витрати майбутніх періодів, готову про­дукцію, товари, витрати обігу на залишок товарів, інші запаси і витрати. По кожному з названих ресурсів у балансі подають фактичну їх наяв­ність, яку зіставляють із розрахунками нормативів, розроблених підпри­ємством при складанні плану економічного і соціального розвитку на календарний рік.

Контроль використання оборотних коштів у сфері виробництва і обо­роту готового продукту здійснюється із застосуванням розрахунково-ана­літичних методичних прийомів, передусім економічного аналізу і ЕОМ по підрозділах і підприємству в цілому. Під час ревізії застосовуються документальні методичні прийоми для встановлення конкретних вину­ватців негативних явищ, визначаються розміри збитків, причини безгос­подарності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]