Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пример.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.68 Mб
Скачать

Реферат

Пояснювальна записка до дипломної роботи «Оцінка екологічного стану каскаду Голосіївських ставків»: 100 с., 5 рис., 5 табл., 2 дод., 60 літературних джерел.

Об’єкт дослідження: каскади Голосіївських ставків.

Мета роботи: провести оцінку екологічного стану Голосіївських ставків.

Методи дослідження: лабораторні дослідження води за санітарно-хімічними показниками, проведення біотестування, порівняльний аналіз, обробка літературних джерел.

Результати магістерської роботи рекомендується використовувати під час проведення наукових досліджень та в практичній діяльності фахівців-екологів.

Ключові слова: екологічний стан, вищі водяні рослини, біоплато, зоофіти, макрофіти, макробентос, іхтіофауна (5 - 15 слів, називний відмінок)

ЗМІСТ

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ І ТЕРМІНІВ….

ВСТУП………………………………………………..

РОЗДІЛ І. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ: ЕКОЛОГІЧНИЙ СТАН КАСКАДІВ ГОЛОСІЇВСЬКИХ СТАВКІВ.

1.1. Загальна характеристика каскадів Голосіївських ставків…………….

1.2. Особливості формування водної і прибережно-водної рослинності каскадів Голосіївських ставків.

1.3. Особливості видового складу фітопланктону каскадів Голосіївських ставків

1.4. Екологічний стан іхтіофауни каскаду Голосіївських ставків

1.5. Різноманіття безхребетних каскаду Голосіївських ставків.

1.6. Радіоекологічна ситуація у Голосіївських ставках (розглянуто на прикладі Горіхуватського ставку №1)

1.7. Оцінка гідрохімічного стану каскадів Голосіївських ставків

РОЗДІЛ ІІ. МАТЕРІАЛИ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ.

2.1. Гідрохімічний аналіз води

2.2. Біотестування.

РОЗДІЛ ІІІ. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ.

3.1. Оцінка якості води за гідрохімічними дослідженнями

3.2. Оцінка якості води за біотестуванням

РОЗДІЛ ІV. ЕКОЛОГІЧНА ОЦІНКА ПЕРСПЕКТИВ ВПРОВАДЖЕННЯ БІОПЛАТО ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ СТАНУ ГОЛОСІЇВСЬКИХ СТАВКІВ

4.1. Екологічна оцінка перспектив використання вищих водних рослин для покращення стану Голосіївських ставків

4.2. Пропозиції щодо впровадження біоплато для очистки Голосіївських ставків

РОЗДІЛ V. ОХОРОНА ПРАЦІ……………………………..

5.1. Перелік небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які можуть виникати під час виконання виробничих процесів у гідрохімічній лабораторії…………………………………………………..

5.2. Організаційні, інженерно-технічні та санітарно-гігієнічні заходи щодо захисту працівників від небезпечних і шкідливих факторів з відповідними розрахунками засобів захисту у гідрохімічній лабораторії

5.3. Забезпечення пожежної та вибухової безпекиу гідрохімічній лабораторії ……………………………………………….

ВИСНОВКИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ……………………………

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………

ДОДАТКИ………………………………………………….

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів

НПП -

ВВР -

ВСТУП

Незаперечним є той факт, що водні об'єкти, які знаходяться на території м. Києва, зазнають надмірного антропогенного впливу. Поверхнево-схиловий стік з території міської забудови, автошляхів і залізниць, різноманітні смітники, а також рекреаційні зони з пересиченням відпочивальників сприяють потраплянню в озера значної кількості хімічних сполук.

Однією із неповторних окрас столиці України є Голосіївський ліс, на території якого знаходиться мережа струмків та ставків. Національний природний парк «Голосіївський» – один з не багатьох національних парків у світі, розміщених в столиці країни. Тим більше – НПП «Голосіївський» повністю знаходиться в межах міста Києва. Територія парку має значний рекреаційний потенціал і є цікавим об'єктом туризму. Головним елементом рекреаційного потенціалу являється каскад Голосіївських ставків. Водойми Голосіївського лісу, які утворені внаслідок загачування річкових або струмкових долин, можна віднести до трьох основних груп. Це, перш за все, Горіховатські ставки (на р. Горіховатка), Дідорівські ставки (на Дідорівському струмку) та Китаївські ставки (на Китаївському струмку). Зазначені водойми відносяться до типу дренажних або декоративно-рекреаційних. Всі вони зазнають посиленного евтрофування (збагачення води біогенами). Отже, на сьогодні існує нагальна необхідність оцінки їх екологічного стану.

Метою даної дипломної роботи є незалежна оцінка екологічного стану каскадів Голосіївських ставків за окремими показниками по кожному ставку. Це дозволить оцінити зміну якості води на протязі кожного каскаду, визначити найбільш чисті і найбільш забрудненні озера. Для досягнення данної мети необхідно виконати ряд наступних завдань:

  1. Розкрити різні складові екологічного стану Голосіївських ставків (особливості прибережної і водної рослинності, стан іхтіофауни, фітопланктону і безхребетних ставків, радіоекологічна ситуація, гідрохімічний аналіз).

  2. Взяти проби з кожного ставка в обраному каскаді.

  3. Визначити окремі параметри якості води.

  4. Провести біотестування для виявлення токсичності проб.

  5. На основі досліджень провести оцінку екологічного стану Голосіївських ставків.

Об'єкт дослідження – каскади Голосіївських ставків.

Предмет дослідження – екологічний стан каскадів Голосіївських ставків.

Для досягнення поставленої мети дослідження використовувалися такі методи дослідження:

теоретичні – вивчення і теоретичний аналіз наукової і довідникової літератури, теоретичне узагальнення матеріалу;

експериментальні - лабораторні дослідження води за санітарно-хімічними показниками, проведення біотестування,

емпіричні – спостереження за змінами показників якості води протягом каскаду;

Наукова новизна дослідження полягає в тому, що оцінено екологічний стан ставків нпп "Голосіївський", запропоновано використання біоплато з вищих водних рослин для очищення поверхневих вод.

Практичне значення дослідження полягає в тому, що його результати можна використати для покращення стану Голосіївських ставків, і, як наслідок, збільшення рекреаційного потенціалу території парку.

Особистий внесок випускника. Магістрантом здійснено основний об’єм експериментальної роботи, обробку та аналіз отриманих результатів, формулювання висновків дипломної роботи.

Публікації. За матеріалами досліджень опубліковано статті на тему"" у Вісник НАУ(№ 2012).Крім того чотири тези доповідей ("Екологічна оцінка перспектив використання вищих водних рослин для покращення стану Голосіївських ставків", "Оцінка підвищення якості рекреаційних ресурсів Голосіївських ставків", "Оцінка екологічного стану Голосіївських ставків", "Оцінка екологічного стану каскаду Оріхуватських ставків")опубліковані у збірниках тез наступних конференцій: ХІ Міжнародній науковій конференції студентів та молодих учених "Політ-2011"; ХІІ Міжнародній науковій конференції студентів та молодих учених "Політ-2012", "Наукоємні технології, 2012".