Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом Надя.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

2.8 Особливості роботи прикордонної передавальної

станції у взаємодії з контролюючими органами

На контору передач покладені наступні основні функції:

  • оформлення поїзних передавальних відомостей;

  • технічний і комерційний огляд вагонів;

  • складання актів загальної форми, оперативні донесення про затримані вагони;

  • перевірка правильного оформлення перевізних документів;

  • поставлення календарних штемпелів передаточної станції в передаточних відомостях, актах та інших документах, що засвідчують передачу вагонів, а також виправлення та примітки в цих документах;

  • порівнювання відомостей перевізних документів з даними передаточної відомості;

  • складання щодобової балансової відомості з переходу вагонів і контейнерів;

  • додержання встановлених норм часу на обробку документів;

  • сприяння митним органам у проведенні митного та іншого виду огляду.

Для засвідчення передачі поїздів, вагонів, контейнерів між Білоруською залізницею і Південно-Західною залізницею України, для обліку контролю за розрахунками за використання вагонів і контейнерів інших держав необхідна передавальна відомість, що складається російською мовою у 6-ти екземплярах.

Передаточна відомість заповнюється згідно Правил заповнення показників передавальної поїзної відомості із зазначенням в ній номерів вагонів, коду адміністрації - власності вагона, номера відправки, станції відправки і призначення, кількість місць, вага і найменування вантажу, відомості про пломби та ін. Якщо у складі поїзда є контейнер, то надається аналогічна інформація про кожний контейнер .

Після обробки документів усіма службами та внесеними змінами при відчепленні вагонів, завірена ППВ повертається в контору передач. Вагони рахуються прийнятими, а передавальна відомість вступає в силу тільки після підпису й накладання календарних штемпелів представниками сторін, здаючих чи приймаючих поїзд.

Відмову у прийнятті вантажу сторона, що приймає, оформляє актом загальної форми ГУ-23 із зазначенням причини відмови у прийнятті, а у передавальні відомості - викреслює вагон, так щоб можна було прочитати первинний текст і у графі "Примітки" вказує номер акта ф.ГУ-23. Затверджує строковим штемпелем станції.

При виникненні суперечностей, що виникають між стороною, що здає і стороною, що приймає, за основу береться ПВ, що знаходиться у розпорядженні залізниці, що здає.

У разі заміни пломб на вагонах і контейнерах на станції, за вимогами прикордонної і митної служб, ветеринарного, фітосанітарного, екологічного контролю, відомості про первинні пломби у передавальні відомості викреслюються і заносяться відомості про нові пломби.

Прикордонна транспортно-експедиційна контора виконує наступні основні функції:

  • своєчасна й якісна обробка перевізних документів на поїзда;

  • обробка витягнутих додаткових дорожніх відомостей;

  • складання оперативних докладів про затримані вагони, які не оформлені в митному відношенні;

  • складання звітів про здані вагони по кожному експедитору;

  • контроль за виконанням часу знаходження затриманих вагонів на станції з відсутністю кодів та ін.;

  • складання накопичувальної відомості по кожному експедитору за звітний період;

  • перевірка вірності заповнення в перевізних документах СМГС графи "Відправником прийняті платежі за слідуючи транзитні залізниці" й на відповідність граф додаткової дорожньої відомості і вірності їх заповнення;

  • облік простою затриманих та повернених вагонів, а також контроль за їх своєчасним відправленням.;

  • перевірка потрібної наявності додаткових екземплярів дорожніх відомостей, вірності їх заповнення.

Після прибуття поїзда оператор ПТЕК отримує вантажні документи й перевіряє наявність оплати по УЗ й іншими транзитними залізницями, наявність рахунок-фактур в парних поїздах, виконання плану формування.

На кожний состав формується в ПЕВМ ПТЕК " Довідка про транзитні вантажі" та передається в ручний ПТЕК, підшивається до супроводжувального обліку на РЦП, по ній здійснюється контроль за витягнутими транзитними додатковими доріжками.

При відсутності ДДВ складається додатковий екземпляр, штемпелюється й відправляється в ТехПД. Товарний касир ПТЕК перевіряє наявність на перевезення вантажу вантажної митної декларації. Товарний касир перевіряє в залізничних документах наявність штампів відправлення, а також нараховує на

затримані вагоНа відділ декларування покладено наступні основні функції:

  • оформлення вантажної митної декларації (ВМД) ф. МД-2 й додаткового листа до вантажної митної декларації ф. МД-3;

  • забезпечення збереження перевізних документів;

  • збереження таємниці відомостей, які знаходяться в перевізних документах й поїзної передавальної відомості;

  • своєчасна й якісна обробка перевізних документів;

  • додержання встановлених вимог часу на обробку документів та оформлення ВМД;

  • видача нарядів ДСЦ на відчеплення та причеплення вагонів;

  • оформлення актів загальної форми ГУ-23 на затримані вагони на станцію відправлення й призначення вантажу;

  • нарахування штрафів та зборів на затримані вагони;

  • ведуть облік затриманих вагонів.

При надходженні поїзних документів у відділ декларування старший агент по передаванню вантажів (старший по зміні) виконує реєстрацію цих документів в журналі обробки поїздів. Після цього старіший по зміні виконує підбірку документів на імпорт та транзит. Документи на транзитні вантажі підбираються за родом вантажів, відправникам, одержувачам, станціям відправлення вантажу, по кодам розрахунків за транзитне декларування. Документи на імпортний вантаж старший по зміні передає у вантажний відділ митниці сектора транзит для оформлення.

У документах, що залишилися на транзитні вантажі по передачі вантажів відділу декларування перевіряють рід вантажу, наявність заборони на перевезення вантажу, пункти переходу. Якщо немає заборони на транзит вантажу через територію України і у перевізних документах є всі необхідні данні, агент по передачі вантажів відділу декларування заповнює вантажну митну декларацію (ВМД), формує електронну копію (ЕК) ВМД, роздруковує її і

виводить через локальну мережу у митницю. Якщо ВМД складена на групу вагонів, то агент по передаванню вантажів повинен роздрукувати перелік вагонів на оберті ВМД форми МД-2.

Після заповнення ВМД разом з відповідними перевізними документами (ПД) агент по передачі вантажів передає інспектору вантажного відділу митниці сектору транзиту для оформлення. Інспектор сектору транзиту, оформлену ВМД та ПД передає інспектору сектору платежів для перевірки вірності нарахування платежів. Після чого завіряє правильність підрахунків своєю особистою печаткою. Після перевірки й оформлення ВМД інспектором сектора транзит і інспектором сектору платежів агент по передачі вантажів доставляє ВМД та ПД у відділ декларування для укладення перевірених ВМД у перевізні документи.

Після того, як документи на імпортний вантаж надійшли у вантажний відділ митниці сектора транзит, інспектор сектору транзит перевіряє відповідність адреси одержувача у МТН і Центральні базі даних митниці. При відповідності адрес і наявності всіх необхідних даних, інспектор митниці сектора транзиту виписує перевізну відомість, завіряє її і перевізні документи своєю особистою печаткою і повертає документи у відділ декларуванняни плату за використання та вносять її в перевізні документи.

Товари, що переміщуються через митний кордон України залізничним транспортом, підлягають митному оформленню і митному контролю у порядку, що передбачений національним митним законодавством України і дійсною технологією, яка визначає особливості митного оформлення товарів, що перевозяться залізничним транспортом.

Митне оформлення і контроль товарів проводяться у строки, що встановлюються для такого оформлення і контролю митним законодавством України.

Перевірка документів, відомостей і додаткової інформації при затримці товарів повинна бути закінчена якомога скоріше, але не пізніше: для швидкопсувних вантажів, паливо-мастильних матеріалів і вантажів, які є небезпечними для навколишнього середовища - одна доба; для інших - три доби. Перевезення товарів, митне оформлення щодо яких не завершено, від митного органу відправлення до митного органу призначення здійснюється під митним контролем. Перевезення товарів під митним контролем здійснюється залізничним транспортом у відповідності з діючими узгодженнями про перевезення вантажів у міжнародному сполученні по залізничним дорогам України, нормативним актом національного законодавства (Правилами перевезення вантажів) України, з дотриманням митного законодавства України і нинішньої технології. Залізниці зобовязані доставити товари без якої-небудь переміни упаковки або стану, крім змін в наслідок природного зносу при нормальних умовах транспортування і збереження на станції призначення і повідомити про постачання митний орган, в регіоні якого знаходиться зазначена станція К навести супроводжувальні і перевізні документи на них. Робітники залізниці не мають права видавати товари, що перевозяться під митним контролем, без дозволу митних органів.

Митне оформлення і митний контроль транзитних товарів виконується у порядку, що встановлюється для товарів, які ввозяться на митну територію України. Транзитні товари підлягають декларуванню у митному органі ввезення на територію України у відповідності до законодавства України.

Транзитні товари, митне оформлення яких не може бути виконано, або товари, які заборонені до ввезення і транзиту у відповідності до національного законодавства України, в наслідок неможливості їх подальшого прямування по території України підлягає поверненню за кордон у строк, що встановлений технологічним процесом роботи прикордонної станції (1 доба).

Посадова особа митного органу після прийняття рішення про можливість перевезення транзитних товарів проставляють направляючий штамп на всіх екземплярах транзитної декларації, а також на залізничні накладні і додатковому екземплярі дорожньої відомості, яка вилучається на вихідній прикордонній станції. Митний контроль за перевезенням транзитних товарів виконується у відповідності до законодавства України.