Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом Надя.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

8.2 Основні джерела забруднення на залізничному транспорті

Забруднення повітряного басейну викидами шкідливих речовин є однієї з найважливіших екологічних проблем на залізничному транспорті.

Щорічно в атмосферу надходить значна кількість різноманітних речовин, кожне з який деякою мірою небезпечно для живих організмів, споруджень, будинків, пам'ятників культури і т.п. атмосфера забруднюється продуктами згоряння палива, вуглеводнями, з'єднаннями важких металів, аерозолями кислот, лугів, фарб і т.п.

Річний сумарний викид шкідливих речовин в атмосферу об'єктами залізничного транспорту України в 1995-2001 р.м. склав приблизно 150 тисяч тонн без обліку смалення сипучих вантажів при перевезеннях.

Значна частина викидів (близько 85%) утвориться за рахунок спалювання

палива при експлуатації дизельного магістрального і маневрового рухомого складу, рефрижераторних потягів; на долю стаціонарних джерел приходиться 10-15% валового обсягу викидів.

Найбільш важливими джерелами забруднення атмосфери серед стаціонарних джерел є локомотивні і вагонні депо, заводи по ремонті рухомого складу і залізничної техніки, виробничі і комунальні котельні.

Джерелами утворення відходів на залізничному транспорті є всі його структурні підрозділи. Великі транспортні підприємства, до числа яких можна віднести, зокрема, локомотивні, вагонні депо, залізничні станції, заводи по ремонту залізничної техніки і їхні бази, що забезпечують, як правило, створюють і акумулюють тверді відходи (у тому числі сміття).

Аналіз розподілу викидів забруднюючих речовин в атмосферу по господарствах залізничного транспорту України.

Таблиця 9.1 - Диференціація викидів забруднюючих речовин в атмосферу

по основних підрозділах залізничного транспорту України

№ п/п

Найменування підрозділів галузі

Кількість шкідливих речовин, що викидаються всіма джерелами

забруднення, %

усього

тверді

газоподібні

і рідкі

1

Вагонне депо

16,3

10,7

17,9

2

Локомотивне депо

18,5

12,3

20,3

3

Заводи по ремонту

31,3

14,9

36,3

4

Господарство цивільних

споруд

24,1

29,1

5

Шпалопросочувальні заводи

0,2

0,2

0,3

6

Щебеневі заводи

9,6

32,8

2,6

Причиною забруднення територій залізничних колій і підприємств є витоки нафтопродуктів на шляхи і міжколійя з цистерн під час перевезень, через несправність казанів і зливальних приладів цистерн і не щільності люків,

влучення олії при екіпіруванні локомотивів, розливу нафтопродуктів на територіях складів пально-мастильних матеріалів. На ШПЗ основними забруднювачами території є сланцеві і кам'яновугільні олії, що містять у своєму складі феноли.