Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом Надя.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

2.2 Порядок митного оформлення при ввозі вантажів на

митну територію України

Митне оформлення й митний контроль товарів посадовими особами митного органа починається з прийому від працівників прикордонної станції "К" повідомлення про проходження митного кордону при ввозі товарів й

транспортних засобів на митну територію України. Працівники станції зобов'язані повідомити посадових осіб митного органа про прибутті товарів з-­за кордону представленням документів: передавальної відомості, перевізних й вантажосупроводжувальних документів, з послідуючим розписом у книгах прийому та здачі даних документів. Посадова особа митної служби реєструє документи, перевіряє представлені документи на вантажі, що ввозяться й приймає одне із послідуючих рішень:

  • про повернення товарів за кордон;

  • про проведенні митного оформлення товарів;

  • про затримку товарів, документів на них або додаткової перевірки;

  • про направлення товарів в митний орган призначення під митним контролем.

Посадові особи прикордонної митниці й прикордонної передавальної станції в порядку й у терміни, установлені Технологічним процесом роботи цієї станції, узгодженим з відповідним митним органом, проводять перевірку номерів кількості й транспортних засобів, що надходять, цілісність пломб, ЗЗП, збереження товарів (вантажів) на відкритому рухомому складі тощо. Про всі виявлені такою перевіркою невідповідності працівники прикордонної передавальної станції складають акт загальної форми, а у випадках, передбачених Правилами та міжнародними угодами, - комерційний акт.

На прохання вантажовласника в порядку, встановленими нормативно-правовими актами Держмитслужби України, повне митне оформлення товарів (вантажів) може здійснюватись безпосередньо в прикордонній митниці зі сплатою належних платежів та дотриманням положень чинного законодавства.

Транспортні засоби з товаром (вантажем), що прибули на станцію призначення й перебувають під митним контролем, розміщуються на коліях станції та перебувають під охороною залізниці. Про прибуття товару (вантажу) працівник станції призначення повідомляє митницю призначення та вантажоодержувача.

Після проведення посадовою особою митниці призначення митного оформлення товарів (вантажів) перевізні документи з відмітками про закінчення митного оформлення повертаються станції призначення та служать підставою для видачі товарів (вантажів) вантажоодержувачу.

2.3 Порядок митного оформлення й контролю товарів при

вивезенні за межі України

Посадові особи митного органа в установлені терміни роблять митне оформлення товарів й приймають рішення про випуск за кордон. Рішення митного органа засвідчується установленою відміткою ("Випуск дозволяється"). В цих же документах вказується номер вантажної митної декларації. Вказана відмітка й номер ВМД завіряються особистою номерною печаткою посадової особи митного органа.

Перевізні документи з відмітками митних органів, четвертий лист ВМД передаються на залізничну станцію для прийому товарів до перевезення.

Про прибуття товарів на прикордонну передавальну станцію працівники станції зобов'язані повідомити прикордонний митний орган наступними документами: передавальної відомості, перевізних та прикладених до них супроводжувальних документів, четвертого листа ВМД.

Митне оформлення й митний контроль товарів прикордонної митної служби виконуються в терміни, встановлені технологічним процесом роботи прикордонної станції та узгоджені з митною службою.

У разі надходження на прикордонну станцію товарів, по відношенню до яких необхідно провести додатковий аналіз, посадовою особою прикордонної митної служби на перевізних документах проставляється відповідна відмітка про затримку вантажів і зазначається причина прийняття такого рішення.

Перевірка документів, відомостей і додаткової інформації при затримці вантажів повинна бути завершена у якомога коротші строки, але не пізніше: для швидкопсувних вантажів, вантажів, що являють небезпеку для навколишнього середовища - одна доба, для інших вантажів - 3 доби.

Після прийняття рішення про випуск вантажів за кордон перевізні і товаросупроводжувальні документи повертаються прикордонній станції.

У разі надходження на прикордонну передавальну станцію товарів (вантажів), прийнятих з порушенням цього порядку, або товарів (вантажів), щодо яких необхідно провести додаткові митні процедури, посадовою особою митниці призначення робиться на перевізних документах відмітка "Пропуск заборонено" і зазначається підстава прийняття такого рішення. Відмітка завіряється відтиском особистої номерної печатки посадової особи митниці призначення, а документи повертаються працівникам станції. Запит щодо з'ясування додаткових відомостей, потрібних для митного оформлення товарів (вантажів), митниця призначення надсилає в митницю відправлення негайно після виникнення такої потреби. Митниця відправлення зобов’язана надіслати прикордонній митниці всю необхідну інформацію на запит не пізніше трьох днів, а про швидкопсувні товари (вантажі) —протягом доби після отримання запиту.

Товари (вантажі), переміщені через митний кордон України й повернуті залізницею або митним органом сусідньої держави в Україну в наслідок заборони пропуску на територію цієї держави, повертаються за перевізними документами, з якими товар (вантаж) надійшов на прикордонну сортувальну станцію України. До них додається акт митниці сусідньої держави про причину повернення. Працівники прикордонної передавальної станції відразу після прибуття такого товару (вантажу) повинні передати перевізні та супровідні документи митниці призначення та інформувати вантажовідправника через станцію відправлення. Вагони з таким вантажем до з'ясування обставин і вирішення порядку подальшого перевезення перебувають на коліях станції під охороною залізниці.