Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом Надя.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

2.4 Порядок митного оформлення й контролю транзитних

товарів

Митне оформлення й митний контроль транзитних товарів виконуються порядком, встановленим для ввезення на митну територію України товарів. Перевезення транзитних вантажів від прикордонного пункту ввозу до прикордонного пункту вивозу здійснюється під митним контролем. Транзитні товари підлягають декларуванню в митному органі ввозу на територію України у відповідності з національним законодавством. При цьому митні органи можуть визнавати засоби, потрібні для контролю та ідентифікації транзитних товарів (вантажів) і транспортних засобів, і документи, що використовуються залізницями та контрольними органами інших держав. Транзитні товари (вантажі), увезення і транзит яких заборонено чинним законодавством України, не пропускаються для подальшого перевезення і підлягають поверненню зав кордон згідно Технологічного процесу роботи прикордонної передавальної станції .

По закінченню прийому транзитної ВМД інспектор митниці проставляє відтиски митного забезпечення в установленому порядку на всіх примірниках

ВМД, накладної та дорожньої відомості та передає документи митному брокеру станції, тим самим надається дозвіл митниці на переміщення вантажів при умові доставляння в митницю призначення у визначений термін.

Транзитні товари (вантажі) можуть бути оглянуті митним органом в будь-якому пункті під час перевезення, якщо є достатні підстави вважати, що ці товари (вантажі) перевозяться з порушенням чинного законодавства. Контроль за доставкою товарів (вантажів), що переміщуються транзитом через територію України, здійснюється у відповідності до чинного митного законодавства.

2.5 Порядок передавання поїздів, вагонів, контейнерів

Приймання, здавання поїздів, вагонів і контейнерів із залізниці однієї країни на залізницю іншої здійснюється цілодобово. Час для технічного і комерційного оглядів, приймання-здавання поїздів встановлюється 40 і 60 хвилин (що випливає з графіків).

Прийнявши повідомлення про прибуття поїзда, прийомоздавальники ПКО передчасно виходять до колії прийому, з додержанням правил техніки безпеки, щоб невідкладно, після зупинки і огородження поїзда розпочати його прийняття у комерційному відношенні.

Передавання вагонів і вантажів здійснюється по передавальним поїзним відомостям або натурним листам, які оператор станції або оператор контори передачі по запиту одержують до прибуття поїзда і вручають по одному примірнику прийомоздавальникам ПКО.

Про прибуття поїзда черговий по станції сповіщає робітників станції за допомогою паркового зв'язку із зазначенням номера поїзда і номера колії прийому, додає "Обережно", якщо у поїзді є вагони з вибуховими матеріалами і негабаритними вантажами.

При одночасному прибутті поїздів черговий по станції повідомляє черговість їх обробки.

У процесі огляду технічні і комерційні агенти терміново передають номера вагонів, що підлягають відчепленню від складу, за допомогою двостороннього паркового зв'язку, маневровому диспетчеру і оператору ПТО. Після закінчення комерційного огляду складу поїзда прийомоздавальники 3-го розряду доповідають старшому по зміні ПКО, а останній доповідає оператору ПКО про завершення огляду ( упевнившись, що всі бригади ПКО закінчили огляд поїзда) і складає наряд на вагони, що відчіплюють, наряд передається маневровому диспетчеру .

У разі відчеплення вагонів від транзитного поїзда оператор станції оформляє натурний лист.

Вагони, що не прийняті відчіплюються від составу, їх номера викреслюються з передавальної відомості і подаються на колію для усунення несправності.

Приймання вантажів, що передаються у запломбованих вагонах, а також у вагонах без пломб і ЗПП, коли такі перевезення дозволені Правилами перевезення вантажів, перевозяться без перевірки місць і маси, з перевіркою цілісності і стану накладених пломб або ЗПП, відповідність відтисків на пломбах або ЗПП з даними документів (коли перевезення здійснюються у запломбованих вагонах), а також з перевіркою технічної і комерційної справності вагона.

У разі передавання вагонів в поїздах із зовнішніми пломбами, щілинами, отворами на кузовах вагонів, що слідують за справними пломбами або ЗПП і закрутками, коли такі несправності по розміру і характеру вантажу не дозволяють здійснити розкрадання вантажу дозволяється подальше слідування таких вагонів без перевірки стану вантажу і перевантаження, з додаванням до перевізних документів акта загальної форми ГУ-23, в якому докладно повинен бути зроблений опис характеру несправності, розміри заробок щілин.

Порядок передавання вантажів, що перевозяться на відкритому рухомому складі:

  • навалочні і насипні вантажі передаються з візуальним оглядом стану вантажу і перевіркою відповідності його найменування, що вказане у перевізних документах;

  • вантажі в упаковці і не упаковані на відкритому рухомому складі приймаються з перевіркою правильності навантаження і кріплення, а також з перевіркою числа місць, згідно з даними накладної, якщо є можливість прорахувати;

  • автомобілі, та інша техніка приймається з перевіркою кількості одиниць, правильності навантаження і кріплення, наявності пломб і ЗПП і знаків на них, кількості ящиків з деталями і вузлами згідно опису і по зовнішньому огляду;

  • лісоматеріали, в тому числі пиломатеріали приймаються з перевіркою правильності навантаження і кріплення, цілісності кріплення і відповідності кількості штабелів і їх висоти по даним, що зазначені у перевізних документах;

  • вантажі, що перевозяться дрібними відправками, приймаються зовнішнім оглядом вантажу і звірянням з відомостями, які зазначені в перевізних документах, а також з перевіркою числа місць і візуальною перевіркою їх стану, якщо є можливість.

Залізниця, що приймає вантаж має право відмовити у прийманні відправок , якщо:

  • вантаж відноситься до числа вантажів, що не допускаються до перевезення у відповідності зі ст. 4 СМГС, має місце обмеження в його перевезенні у відповідності з параграфом 3 ст. З СМГС або його перевезення не було узгоджено стосовно п. 3.2 СІ;

  • відсутня накладна, окремі її аркуші або додаткові екземпляри дорожньої відомості і у відповідних випадках відомості вагонів, що перевозяться маршрутами по одній накладній;

  • вагон не придатний для передавання згідно положенням ППВ;

  • відправка передається не на тій прикордонній станції, що зазначена в накладній, якщо відхилення від шляху слідування не було викликано перепоною до перевезення або якщо відхилення виникло по експлуатаційним причинам і не було узгоджено між залізницями, що беруть участь у перевезенні;

  • стан і упаковка вантажу або спосіб навантаження і кріплення вантажів, а також стан вагону, контейнера не допускають подальшого його перевезення;

  • ввезення або транзит заборонений у країну , що приймає;

  • навантаження здійснюється у період дії об'явлення всім зацікавленим

сторонам конвенційної заборони;

  • вантаж надійшов без перевізних документів або з документами, які не

оформлені відповідним чином;

  • для перевезення необхідне особливе узгодження, що не було здійснено;

  • відсутні супровідні перевізні документи, без яких подальше перевезення вантажів неможливо;

  • при передаванні вантажів, що прямує транзитом через залізниці, що вийшли з системи централізованих розрахунків, а також транзитом через залізниці, що находяться в системі централізованих розрахунків, при цьому встановлено відсутність в перевізних документах відмітки про те, що платежі за транзитну відстань проведені централізовано через експедиційну організацію (із зазначенням її найменування);

  • вагон затриманий митницею або іншими контролюючими органами;

  • вагони надійшли без пломб ( ЗПП), з недостатньою їх кількістю або з пломбами ,що не відповідають відомостям, що зазначені в передавальній відомості і накладній;

  • данні про кількість пломб (ЗПП) в перевізних документах розбігаються з фактичною наявністю на вагонах;

  • порожні вагони, що орендуються або власні, вантажовідправника (вантажоодержувача), які не мають документів;

  • нафтобензинові цистерни і інший спеціалізований рухомий склад (цистерни, бункерні напіввагони, вагони - хопери для перевезення зерна, цементу та ін.) завантажені вантажем, що не призначений для перевезення в цьому рухомому складі без відповідного узгодження з причетними залізничними адміністраціями.

Неприйняті вагони повертаються стороні, що здає протягом доби, якщо вони не затримуються до вирішення питання щодо їх подальшого прямування без повернення і охороняються працівниками ВОХР сторони, що здає.

В інших випадках Сторони керуються Правилами комерційного огляду,

технічними умовами навантаження і кріплення вантажів, міжнародними угодами і іншими нормативними документами, що беруть участь у перевезенні в міжнародному сполученні.

У разі вскриття вагону з метою митного огляду або інших видах контролю - оформляється акт вскриття вагона, встановленої форми в 3-х примірниках.

Після огляду вагон пломбується пломбами митниці, акт вскриття підписується представниками залізниці, митниці, ВОХР, що беруть участь у вскритті, один примірник акта вскриття зі знятими пломбами або ЗІШ залишається у справах станції, другий примірник додається до перевізних документів, третій примірник - передається робітникам митниці.

Порожні і вантажні вагони, де виявлені несправності кузова, рами, криши, нагрівання буксового вузла, несправності колісних пар, надресорних, шкворних, з'єднувальних балок та інші пошкодження та несправності, наявність яких не забезпечує безпеки руху і збереженість вантажів, що перевозяться, не підлягають прийому. Неприйняті вагони повинні бути відчеплені, їх номера викреслені з ППВ, завірені печаткою технічних агентів і календарним штемпелем обох сторін з поверненням стороні, що здає.

У всіх інших випадках при передаванні вагонів і контейнерів між дорогами-керуються Положеннями СМГС і СІ до СМГС.