Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом Надя.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

4.3 Комплексна розробка профілю сортувальної гірки

Профіль насувної частини гірки повинен забезпечити:

- зрушення з місця та інтенсивний розгін повноважного составу при знаходженні першого вагону біля вершини гірки;

- створення необхідного стискування зчіплювальних проборів для розчеплення вагонів;

- благо приємні умови для ефективного застосування змінної швидкості розпуску составів.

Профіль перевальної частини гірки повинен виключати можливість саморозчіплення вагонів на гірці, що досягається обмеженням сумарної крутизни ухилів насувної та спускної частин величиною 55 %.

Якщо ця вимого не додержується, то на насувній частині безпосередньо перед вершиною гірки передбачається елемент, який розташовується на підйомі 5 ‰, довжиною між тангенсами суміжних вертикальних кривих не менше 10 м .

Профіль насувної частини сортувальної гірки може проектуватися:

- перший варіант передбачає улаштування підйому перед узгоджувальною кривою горба гірки крутизною 8-10 ‰ на відстані 50 м, а попередня ділянка колії насуву (від стрілки передгорочної горловини парку прийому до початку підйому) проектується на підйомі в сторону гірки крутизною 2-2 ‰;

- другий варіант передбачає улаштування перед узгоджувальною кривою

горба гірки підйому крутизною 12–16 ‰ на відстані 100-150 м з метою підвищення ефективності розпуску составів зі змінною швидкістю та безпеки

скочування важких відчепів великої довжини, а попередня ділянка насувної частини (довжиною до 350 м) перед підйомом потрібно розташовувати на горизонтальній площині або на підйомі не крутіше 1‰, різниця крутизни цього та суміжного елементів не повинна перевищувати 25‰.

При проектуванні профілю по другому варіанту повинні бути забезпеченні зрушення з місця та інтенсивний розгін повноважного составу прийнятою кількістю (одним чи двома) гіркових локомотивів.

Сумарна крутизна узгоджувальних на горбі горки ухилів насувної та спускної частини не повинна перевищувати 55‰. Якщо при вказаних нормативах ця умова не дотримується, потрібно на насувній частині безпосередньо перед вершиною гірки передбачати профільний роздільний елемент, який розташовується на підйомі, крутизною не менше 5‰.Довжина профільного роздільного елементу (між тангенсами суміжних вертикальних кривих) повинна бути не менш 10 м. Примикаюча до роздільного елемента ділянка насувної частини проектується на вимогу забезпечення потрібної профільної висоти довжиною не менше 20 м. При цьому сумарна крутизна ухилів цієї ділянки та швидкісного елементу не повинна перевищувати 70‰.

На сортувальних гірках малої потужності при виконанні вказаних вимог підйом узгоджувальною кривою горба можна проектувати як одну ділянку крутизною 25‰.

Висота сортувальної гірки спочатку визначається як сума розрахункових профільних висот елементів повздовжнього профілю, а потім перевіряється по вимогах пробігу вагонів розрахункової вагової категорії при несприятливих умовах скочування до розрахункової точки по трасі важкої колії, котра вважається, та при скочуванні на котру сумарна питома робота с опору має максимальне значення.

Розрахункова схема повздовжнього профілю спускної частини сортувальної гірки при трьох гальмових позиціях.

Найменування та допустимі величини ухилів елементів спускної частини сортувальної гірки повинні складати:

    • швидкісний елемент спускної частини сортувальної гірки потрібна передбачати максимальну крутим, але не більше 50‰;

(3.10)

де - висота гірки;

- довжина стрілкової зони;

- довжина від граничного стовпчика до кінця гальмівної позиції;

- довжина ділянки сортувальних колій до розрахункової точки.

    • різниця між крутизною швидкісного елементу та слідую чого за ним не повинна перевершувати 25‰, при цьому пряма (в профілі) дільниця швидкісного елементу, яка обмежена тангенсами вертикальних узгоджувальних кривих, повинна мати довжину не менше 20 м.;

    • 1 ГП розташовується на ухилі не менше 12‰ , а на гірках малої потужності не менше 7‰;

    • ухил між позиційної ділянки визначається спеціальним розрахунком, але повинна дотримуватись умова і1ГПМПД2ГП,тобто ухил між позиційної ділянки повинен бути в межах від 7‰ до 12 ‰;

    • 2ГП розташовується на ухилі, який забезпечує рушання з місця розрахункових поганих бігунів, але не менше 7‰, а в холодних ІV-VІ температурних зонах не менше 10‰.

    • крутизна ділянки стрілкової зони до її кінця повинна передбачатись у межах від 1,0 до 1,5 ‰, а на крайніх пучках до 2,0 ‰ для гірок з кількістю колій до 30 і до 2,5‰ для гірок з кількістю колій більше за 30 і в холодних температурних зонах;

    • сортувальні колії за парковою гальмовою позицією розташовуються на

рівномірному ухилі крутизною 0.6‰, крім останньої ділянки довжиною 100 м, яка сумісна з виходною горловиною сортувального парку повинна розташовуватися на підйомі 2‰.

Поздовжній профіль спускної частини сортувальної гірки середньої потужності проектується згідно з вимогами забезпечення швидкості руху при додержанні всіх технічних та технологічних вимог та нормативів.

При цьому висота сортувальної гірки визначається як сума розрахункових профільних висот елементів поздовжнього профілю та перевіряється по умовам забезпечення пробігу вагонів розрахункової вагової категорії при неблагоприємних умовах роботи гірки до розрахункової точки.

Розрахункова точка приймається по розрахунковій важкій сортувальній колії на відстані 50 м від вихідного кінця паркової гальмової позиції.

За розрахункову важку сортувальну колію приймається та, на яку по маршруту скочування питома робота усіх сил опору буде максимальна.

Висота сортувальної гірки в межах її розрахункової довжини в загальному вигляді може бути визначена як сума трьох профільних висот розрахункових ділянок:

- головної ділянки (між вершиною гірки та початком гальмової позиції);

- середньої ділянки (між початком 1ГП та початком 2ГП);

- нижньої ділянки (між початком 2 ГП та РТ).

В дипломній роботі я розрахувала профіль спускної і насувної частини сортувальної гірки середньої потужності, який приведений на Додатку Г.