Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом Надя.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

6.2 Економічна оцінка роботи станції

Коефіцієнт загальноекономічної абсолютної економічної ефективності та відповідний термін окупності капіталовкладень, що визначаються за формулами

, (6.18)

, (6.19)

де - середньорічний прибуток підприємства (до сплати податків), який

очікується від впровадження проектних рішень; у випадку

здійснення заходів щодо поліпшення діяльності існуючих

підприємств враховується лише приріст прибутку за рахунок

проекту;

- капіталовкладення у здійснення проектних рішень. В суму

капіталовкладень включають купівельну вартість (або вартість

створення власними силами) обладнання та інших технічних

засобів з терміном використання більше одного року, витрати на їх

транспортування, монтаж, налагодження та інші проектно-пускові

роботи і супутні витрати, витрати на придбання (створення)

нематеріальних актів.

Величина може також бути вираженою розмірами економії поточних експлуатаційних витрат підприємства, до якої має призвести впровадження проектних розробок. Така ситуація можлива у випадку, якщо проект не передбачає прямого використання технічних засобів з ціллю

отримання грошових надходжень. У цьому випадку в формулах 6.18, 6.19 середньорічний прибуток замінюється на величину річного економічного ефекту, яка обчислюється наступним чином:

, (6.20)

де - додаткові експлуатаційні витрати,=190,048 тис.грн.;

- приріст доходу, =140469 тис.грн.;

- економія експлуатаційних витрат, =465,366 тис.грн.

тис.грн.

Тобто, коефіцієнт загальноекономічної абсолютної економічної ефективності та відповідний термін окупності капіталовкладень, розраховується за формулами

роки.

Як видно, що вже через три роки і сім місяців після введення в експлуатацію варіанту реконструкції, витрати окупляться повністю. Таким чином термін окупності витрат на реконструкцію становить 3 роки і 7 місяців.

Графік окупності проекту приведений на додатку Д.

7 Охорона праці

7.1 Заходи безпеки та санітарно-гігієнічні вимоги при проведенні робіт

на станції

Зовнішнє середовище здійснює сильний вплив на організм людини, на рівень продуктивності праці. Умови праці здійснюють прямий вплив на ступінь її ваги, напруги і втомленості. Тяжкість фізичної праці визначається раніше всього величиною витрат фізичної енергії людини в процесі роботи. У відповідності з цим можуть бути праці фізично легкі, середні і з високим ступенем важкості .

Відповідна і боротьба за зниження ступені його тяжкості, напруженості і втомленості, за підвищення працездатності людей і підвищення продуктивність їх праці.

Раціоналізація умов праці має важливе економічне значення, оскільки створює умови для ефективного здійснення трудових процесів. Вони є істотним санітарно-гігієнічним фактором, здійснюючим великий вплив на здоров’я людини, її працездатність та тривалість її життя.

До числа істотних факторів зовнішнього середовища відносяться освітлення виробничих приміщень і особливо робітничих місць. Відомо, що при роботі основна кількість інформації людиною сприймається з допомогою свого зорового апарату. Швидкість же сприйняття залежить від виду роботи, від роду джерела світла і степені освітленості. Недостатня освітленість затрудняє працю, примушує робітника перенапружувати зір, що викликає перевтому очей. Робітник, працюючий в погано освітлюваному приміщенні, відчуває почуття невдоволення своєю працею, що не може не сказатись на його працездатності, на результаті його праці.

Правильно виконане раціональне освітлення промислових підприємств має важливе значення для виконання всіх видів робіт.

Світло є важливим стимулятором не тільки здорового аналізатора, а й організму в цілому. Для людини день і ніч, світло і темрява визначають біологічний ритм - бадьорість та сон. Отже, недостатня освітленість або її надмірна кількість знижує рівень збудженості центральної нервової системи і, природно, активність усіх життєвих процесів. Встановлено, що з усього обсягу інформації приблизно 80% люди одержують через зоровий канал, тобто її якість цілком залежить від освітлення.

Раціональне освітлення є важливим фактором загальної культури виробництва. Тому для попередження виробничих травм, які часто виникають через погане освітлення, необхідно дотримуватися наступних вимог раціонального освітлення:

1 - достатня освітленість робочого місця;

2 - рівномірне освітлення;

3 - відсутність тіней, особливо рухомих, на робочій поверхні;

4 - захист від сліпучої дії джерела світла;

5 - вірний вибір напрямку світла.

Все це сприяє підтримці високого рівня працездатності та зберігає здоров’я людини, значно скорочує травматизм.

Станційні колії повинні мати освітленість, що забезпечує безпеку виконання робіт, особливо у маневрових районах і на сортувальних гірках. На сортувальних станціях найменша горизонтальна освітленість маневрових колій повинна бути – 5 лк (одиниця освітленості), а на вершині гірки, на відстані 50-80м спускної частини, гальмівних позиціях повинна бути 10 лк .

Значну роль серед зовнішніх умов праці має кольорове оформлення інтер’єра виробничих приміщень. В залежності від інших умов і характеру роботи кольорового оформлення стінок, потоків, меблів обладнання може викликати у робітника відчуття оптимізму або пригнічення, оскільки одні кольори впливають на психіку людини дратівливо, інші – заспокійливо. В кінцевому рахунку колір може або підвищувати працездатність людини і позитивно впливати на рівень продуктивності його праці, або понижує працездатність.

Також не менш важливу роль відіграє рівень шуму в робітничих приміщеннях, який створюється в процесі роботи обладнання. Виробничий шум, рівень якого перевищує установлені норми в результаті тривалої дії на людину, негативно впливає як на його фізіологічні функції, порушуючи серцеву діяльність, так і на психічні функції, притуплюючи увагу і сповільнюючи реакцію. Результатом підвищення шуму можуть бути серйозні серцево-судинні і нервові захворювання, головні болі і дратівливість, погіршення слуху і пам’яті, пониження уваги, сповільнення реакції, а отже виробничий травматизм і брак у роботі .

Станційні колії повинні утримуватися в чистоті. Споруди і пристрої в зоні роботи складача поїздів і його помічника повинні утримуватись у справному стані відповідно до встановлених норм. При виявленні несправнос­тей споруд і пристроїв, порушень габариту та інших відступів від встановлених норм складач поїздів зобов'язаний доповісти про це черговому по залізничній станції (диспетчеру ма­невровому залізничної станції). Керівники станції повинні негайно вжити заходів щодо усунення виявлених порушень.

У зимовий час місця виконання робіт повинні очищатися від снігу і намерзлого льоду та посипатися піском.

Під час розпуску составів із гірки вагони розчіплюють тільки на спеціально обладнаних місцях, де знаходиться знак "Працювати лише розчіпним важелем". Розчеплення вагонів повинно виконуватися складачем поїздів за допомогою розчіпного важеля привода автозчепу, а при його несправності — за допомогою спеціальної вилки, — важеля.

Робоча зона складача поїздів і його помічника, який за­йнятий розчепленням вагонів на сортувальній гірці і витяж­них коліях, обладнуються настилом, освітленням і піском. Місця розчеплення вагонів повинні мати рівну поверхню, ретельно очищену від сміття та сторонніх предметів.

У робочій зоні складачів (помічників складача) поїздів, за­йнятих розчепленням вагонів на сортувальній гірці і витяж­них коліях, необхідно встановлювати стелаж для зберігання у доступному місці розчіпних важелів. У відповідності до санітарно-гігієнічних вимог для складачів (помічників складачів) поїздів передбачається комп­лекс санітарно-побутових приміщень, до складу яких входять: гардеробна, душова, санвузол, приміщення для сушіння одягу, обігріву та вживання їжі.

Безпосередньо на робочих місцях у кожному маневровому районі або для кількох маневрових районів, що зна­ходяться поблизу, складачі поїздів і їхні помічники забезпе­чуються робочим приміщенням для відпочинку, обігріву та вживання їжі.

Площа приміщень та мінімальна величина температури повітря у приміщеннях повинні відповідати встановленим нормам.

У приміщенні мають бути:

  • прямий телефонний зв'язок із диспетчером маневровим залізничної станції, черговим по залізничній станції, черговим по сортувальній гірці;

  • аптечка першої допомоги із необхідними медикаментами й інструкцією з надання першої допомоги при нещасних випадках;

  • годинник.

У приміщенні повинна бути наглядна інформація:

  • витяги з технічно-розпорядчого акта станції;

  • інструкція з охорони праці для складача поїздів і його помічника;

  • схема маршрутів службових проходів складача поїздів і його помічника до робочих місць і назад та під час виконання технологічних операцій;

  • графік чергувань.

Місце роботи регулювальників швидкості руху вагонів в ожеледицю посипаються піском. Місця для запасних вагонних частин і інші пристрої розміщуються на більш широких міжколійях. Граничні стовпчики, стрілочні вказівники, перевідні механізми стрілок і поворотні бруси для кращого бачення фарбуються у встановленні кольори, дуже різко виділяються на фоні місцевості. Начальники станцій повинні вимагати від керівників інших служб, виконуючих роботу на коліях станції, термінове прибирання залишених матеріалів і деталей, слідкувати за дотримуванням габариту при розвантаженні вантажів, а також при встановленні стелажів, опор освітлювальних мереж і зв’язку.

На коліях, де розвантажуються вантажі, розташовані з порушенням габариту, виробництво маневрів заборонено.

Маневрова робота на станції повинна проводитись по встановленому технологічному процесу станції, що забезпечує безпеку руху і безпеку робітників, пов’язаних з маневрами.

Для забезпечення безпеки роботи складачів, регулювальників швидкостей та інших робітників сортувальної гірки гальмівні позиції, колії і міжколійя повинні утримуватися в порядку, гіркові локомотиви повинні бути обладнанні світлофорною сигналізацією. На витяжках, де маневри проводяться серійними поштовхами, в технічно-розпорядчому акті або в місцевій інструкції повинні бути вказані: порядок розчеплення вагонів; подання сигналів; гальмування вагонів та інші умови, пов’язані з забезпеченням безпеки робітників, виконуючих маневрову роботу.

Крім специфічних вимог безпеки, притаманних тій чи інший професії, на залізничному транспорті діють і загальні положення техніки безпеки для всіх, пов’язаних з рухом поїздів.

Перебуваючи на залізничних коліях працівники станції повинні дотримуватись таких правил:

а) головний убір не повинен заважати нормальному сприйняттю звукових сигналів, верхній одяг не повинен обмежувати рухи, взуття повинно бути на широких підборах;

б) проходити територією станції та на під’їзних коліях маршрутами, установленими технічно-розпорядчим актом станції;

в) уздовж колії проходити по узбіччю або посередині між коліями, при цьому уважно стежити за поїздами, маневровими составами та локомотивами, що рухаються, а також за відсутністю предметів, які виступають за габарит;

г) звертати увагу на пристрої та предмети між коліями (граничні стовпчики, водовідвідні лотки та колодязі, пристрої СЦБ та зв’язку тощо), щоб не спіткнутися;

д) виходячи на колію з приміщення або з-за рухомого складу, необхідно переконатися у відсутності на цій колії вагонів чи локомотивів, що рухаються;

е) переходити колію під прямим кутом, переконавшись, що в цьому місці відсутні вагони чи локомотиви, що рухаються на небезпечній відстані; не дозволяється ставити ноги на рейку між гостряком і рамною рейкою або в жолоби стрілочних переводів, переїздів та переходів, сідати на рейки, ходити всередині колії та по кінцях шпал. Забороняється переходити через колію під вагонами;

є) переходячи гальмівною площадкою вагона через колію, зайняту рухомим складом, необхідно переконатися в справності поручнів , підніжок та настилу площадки;

ж) перед тим, як сходити з гальмівної площадки, необхідно переконатися у справності підніжок, поручнів, а також у відсутності на суміжній колії локомотивів чи вагонів , що рухаються; сходити з гальмівної площадки необхідно лицем до вагона, тримаючись за поручні;

з) підніматись на гальмівну площадку вагона і сходити з неї дозволяється тільки коли вагон не рухається;

и) переходити колію перед вагонами чи локомотивами, що стоять на ній, дозволяється на відстані не менше 5 м, а проходити між розчепленими вагонами (локомотивами ) - якщо відстань між ними не менше 10 м;

і) при маневрових переміщеннях не дозволяється їхати на підніжках вагонів та локомотивів, знаходитись під час руху на даху вагона (котлі цистерни), на драбинах цистерн, на головці автозчепу чи на інших частинах вагона , стояти біля відкритих дверей вагона;

ї) не дозволяється знаходитися на відстані менше 2м від крайньої рейки колії, якою рухається поїзд з швидкістю до 140 км/год , при швидкості більше 140 до 160 км/год - менше 4 м, при швидкості понад 160 км/год - менше 5 м. Відстань від крайньої рейки колії, якою рухаються поїзди та маневрові состави меншою швидкістю, має бути не менше 2 м, а для поїздів маневрових составів з негабаритними вантажами - не менше 2.5 м

Для переходу через колії необхідно користуватися пішохідними містками, тунелями, переїздами та іншими встановленими для цієї мети місцями, а для переходу по території станції – платформами і широкими міжколійями.

При виході з приміщень на станційні колії, перед виходом із-за нерухомого составу, стрілочних постів, платформ та інших споруд, закриваючих сусідні колії, необхідно попередньо впевнитися в тому, що на іншій колії немає поїзда, що наближається, локомотива або маневрового состава.

Переходити колії необхідно під прямим кутом, попередньо переконавшись, чи немає на них поїзда, що наближається.

При переході через колії забороняється наступати на рейки і хрестовини, ступати ногою між рейкою і гостряком стрілочного переводу.

Переходити колії потрібно тільки під прямим кутом.

Для переходу на іншу сторону колії, зайнятої вагонами, необхідно користуватися гальмівними площадками вагонів.

На станціях з електрифікованими коліями забороняється:

а) підніматися на опори контактної мережі, наближатися до проводів та інших її частин, що перебувають під напругою, ближче 2 м;

б) доторкатися до електричного обладнання рухомого складу безпосередньо або через будь-які предмети;

в) підніматися на дах вагона (котел цистерни), відкривати люки (кришки) цистерн, критих та інших вагонів, а також виконувати будь-які роботи на даху вагона, котлі цистерни, вантажах і контейнерах на відкритому рухомому складі до зняття напруги, заземлення контактної мережі.

У разі виявлення обірваних проводів контактної мережі або лінії електропередачі чи звисання з них будь-яких предметів необхідно негайно повідомити про це чергового по станції або маневровою диспетчера та вжити заходи, що виключають наближення людей до місця обриву ближче 10 м.

Вантажні роботи на електрифікованих коліях, що виконуються з допомогою механізмів та пристроїв, які в процесі роботи наближаються до контактної мережі, дозволяється виконувати тільки після зняття напруги у контактній мережі та одержання письмового повідомлення про це в установленому порядку. Якщо під час роботи механізми, пристрої та люди будуть наближатися до контактної мережі на відстані від 2 до 4 м, то ці роботи можуть виконуватися тільки під наглядом спеціально призначеного та проінструктованого працівника, а якщо ця відстань більше 4 м, то роботи можуть виконуватися без особливого нагляду

Комерційний огляд поїздів і вагонів на станціях з електрифікованими коліями здійснюється згідно з Правилами комерційного огляду поїздів і вагонів