Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
106.38 Кб
Скачать

34.) Центральноєвропейська ініціатива (цєі).

Центральноєвропейська ініціатива (ЦЄІ) — регіональне угруповання країн Центральної та Східної Європи, діяльність якої має на меті налагодження багатостороннього співробітництва в політичній, соціально-економічній, науковій та культурній сферах та сприяння на цій основі зміцненню стабільності і безпеки в регіоні. До її складу входить 18 держав — Албанія, Австрія, Білорусь, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Чеська Республіка, Угорщина, Італія, Республіка Македонія, Молдова, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Чорногорія, Україна.

ЦЄІ активно співпрацює з іншими європейськими регіональними організаціями, такими як Рада співробітництва країн Південно-Східної Європи, Рада регіонального співробітництва, ОЧЕС, Рада держав Балтійського моря тощо. В реалізації своїх цілей ЦЄІ спирається на підтримку парламентарів та бізнесових кіл країн-членів через їх спеціально утворені структури. Це, відповідно, Парламентський вимір ЦЄІ та Ініціатива Центральноєвропейських торгівельних палат. Зазначені структури не входять безпосередньо до ЦЄІ і діють незалежно, здійснюючи загальну координацію через Секретаріат ЦЄІ.

35.) Міжнародна асоціація економічних наук.

(МАЕН) — об'єднання національних асоціацій економістів. Засновано 1949 в Парижі за ініціативою ЮНЕСКО. В складі об'єднання (1979) — 42 нац. асоціації, в т. ч. соціалістичних країн: НРБ, ПНР, СРР, СРСР (з 1956), УНР, ЧССР, СФРЮ. Основна мета МАЕН — сприяти поширенню економіч. знань і посиленню особистих контактів між ученими-економістами шляхом проведення дискусій, наук. конференцій, видання довідників тощо. Керівні органи — Рада, сесії якої скликаються один раз на три роки, і Виконавчий к-т. Штаб-квартира МАЕН — у Парижі.

У міжнародному житті XX століття і в міжнародних від трудової сфери — це добровільне міжнародне об’єднання профспілкових і гуманітарних навчальних закладів, навчальних і наукових центрів з різних країн. До складу асоціації входить 19 навчальних закладів країн Європи та Азії.

36.) Оон і міжнародне економічне співробітництво.

У міжнародному житті XX століття і в міжнародних відносинах істотне місце протягом останніх п'ятдесяти років грає діяльність Організації Об'єднаних Націй - ООН, члени якої користуються незалежно від своїх розмірів і військово-промислових потенціалів рівними правами і рівними можливостями. Незалежно від того, чи виступає в ООН карликове європейське князівство Монако або дві провідні світові держави: Сполучені Штати Америки і Росія, кожна держава має єдиний голос для голосування з даного питання.

Організа́ція Об'є́днаних На́цій (ООН) — міжнародна організація, заснована 24 жовтня 1945 на конференції у Сан-Франциско на підставі Хартії Об'єднаних Націй. Декларованою метою діяльності організації є підтримання і зміцнення миру і міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами світу. Головні органи ООН: Генеральна Асамблея (ГА), Рада Безпеки (РБ), Секретаріат (генеральний секретар обирається Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки на 5 років), Міжнародний Суд, Економічна і соціальна рада; Рада з Опіки; штаб-квартира розташована у Нью-Йорку.