Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
106.38 Кб
Скачать

43.) Всесвітня митна організація (вмо).

Всесвітня митна організація (ВMО) World Customs Organization(англ.) є міжурядовою міжнародною організацією зі штаб-квартирою в Брюселі, Бельгії. Членами ВМО є митні адміністрації майже всіх країн світу. Робота ВМО зконцентрована у сфері розробки міжнародних інструментів, конвенцій з питань класифікації товарів, митної вартості, правил походження товарів, митних сборів, безпеки ланцюгу постачання товарів, спрощення процедур міжнародної торгівлі, боротьби з правопорушеннями в митній сфері та незаконним переміщенням контрафактної продукції (захист прав інтелектуальної власності), а також боротьби з корупцією. ВМО приділяє особливу увагу програмам інституціонального розвитку, метою яких є надання підтримки при проведенні реформ та модернізації митних служб. ВМО розробила Гармонізовану систему опису та кодування товарів (ГС), а також адмініструє дві Угоди Світової організації торгівлі (СОТ): Угода про застосування статті VII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 р. (митна вартість) та Угода про правила визначення країни походження товарів.

44.) Загальна характеристика Європейського Союзу.

Головним завданням Європейського Союзу є організація співпраці між державами членами ЄС, а також між їх мешканцями. До найважливіших цілей Союзу відносяться: гарантії безпеки, економічного та соціального розвитку, а також охорона свобод, прав та інтересів громадян. Європейський Союз визнає національну своєрідність держав членів ЄС, їх історію, традиції та культуру. Метою спільної діяльності в галузі міжнародної політики та безпеки є зміцнення європейської цілісності, укріплення та поширення ідей миру, підвищення рівня безпеки в Європі та в світі. Виходячи з трактатів, Європейський Союз проводить спільну зовнішню політику та політику безпеки. Цими галузями є:

- Захист спільних цінностей, інтересів, незалежності та інтегральності Союзу, відповідно до постанов Хартії Об’єднаних Націй,

- Підтримання безпеки Союзу всіма можливими способами,

- Зміцнення миру та підвищення рівня міжнародної безпеки, відповідно до постанов Хартії Об’єднаних Націй, рішень гельсінської конференції ОБСЄ 1975 р. та паризької конференції 1990 р., що стосується також держав, які граничать з Європейським Союзом, - Поширення ідеї міжнародної співпраці, - Розвиток і зміцнення демократичної влади та справедливості, дотримання прав людини та основних свобод.

45.) Організація країн – експортерів нафти.

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) створена в 1960 році в епоху краху колоніальної системи. ОПЕК розвивалась у період піднесення національно-визвольних рухів, зміцнилась у боротьбі з Міжнародним нафтовим картелем та іншими нафтовими монополіями за повернення контролю над власними природними багатствами своїх країн. Союз експортерів нафти став першим об'єднанням країн, що розвиваються, які виступили одним блоком проти нафтових монополій.

Основними цілями ОПЕК, які були ухвалені на першій конференції і записані згодом у Статут ОПЕК, є:

- координація та уніфікація політики держав-членів щодо нафти;

- визначення найефективніших індивідуальних і колективних засобів захисту інтересів держав-учасниць;

- пошук засобів забезпечення стабільності цін на світових ринках та попередження раптових і небажаних коливань цін;

- забезпечення стійких доходів країн-виробників нафти, ефективного постачання країнам-споживачам;

- справедливий розподіл доходів від інвестицій у нафтову промисловість;

- охорона навколишнього середовища.