Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
106.38 Кб
Скачать

37.) Економічна і соціальна комісія для Азії і Тихого океану (ескато).

Економічна і соціальна комісія для Азії і Тихого океану (ЕСКАТО) - одна з регіональних комісій Економічної і соціальної ради ООН.

Комісія створена рішенням ЭКОСОС в 1947 р. У ній 35 країн-членів, а також 9 членів, що мають статус асоційованих, що не володіють правом голосу. Секретаріат ЭСКАТО перебуває в Банкоку (Таїланд). Комісія має 9 галузевих органів: по промисловості й будівництву, сільському господарству, торгівлі, природним ресурсам, соціальному розвитку, статистиці, народонаселенню, транспорту, судноплавству й зв'язку, а також допоміжні органи. Ці органи й організації здійснюють роботу, по-перше, по аналізі ситуації по конкретних галузевих проблемах у цьому гігантському регіоні й розробці ідей і рекомендацій, по-друге, по організації й проведенню численних нарад, симпозіумів з метою відпрацьовування проектів, програм для рішення вузлових завдань на національній і міждержавній основі. У рамках ЭСКАТО, наприклад, розроблений і реалізується проект трансазіатських залізних і шосейних доріг.

38.) Спеціальні установи оон в галузі міжнародних економічних відносин.

Спеціалізовані установи (СУ)  це міжурядові самостійні, автономні організації, пов’язані з ООН спеціальною угодою через ЕКОСОР. Спеціалізованою установою вважається лише та, що відповідає таким вимогам: 1. організація має бути утворена урядами (тобто виключаються всі неурядові організації);

2. вона повинна мати глобальний, універсальний характер (тобто виключається навіть регіональні міжурядові організації);

3. організація має діяти в певній сфері міжнародного співробітництва: економічній, соціальній, культурній, освіти, охорони здоров’я тощо;

4. вона повинна підписати угоду з ООН про співробітництво, координацію і взаємодію з нею та іншими спеціалізованими установами, що координуються ЕКОСОР.

Спеціалізованих установ є 17. Хоча всі вони функціонують в певних сферах, діапазон деяких з них достатньо широкий і багатоплановий, що ускладнює завдання їх чіткої класифікації. І все ж щодо сфер діяльності можна виділити такі групи установ:

1. Фінансові: МФВ, МБРР, МФК, МАТ, БАГІ, МФСР;

2. Економічні: ФАО, ЮНІДО;

3. Технічні: ІКАО, МСЕ, ІНО, ВПС, ВМО;

4. Соціальні: МОП, ВООВ;

5. Гуманітарні: ЮНЕСКО, ВОІВ;

Взаємовідносини між ООН та спеціалізованими установами базуються на основі укладених угод, які підписує Економічна і Соціальна Рада. У кожної такої угоди є свої особливості залежно від специфіки СУ. Однак, спеціалізовані установи ніякою мірою не є підконтрольними ЕКОСОР. Це цілком незалежні і автономні організації, які мають свої статути, структури, бюджети.

39.) Організація Об’єднаних Націй з промислового розвитку.

Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку, ЮНІДО (англ. UNIDO - United Nations Industrial Development Organization)— спеціальна установа ООН, створена у 1966 р., мета якого полягає у сприянні промисловому розвитку та прискореній індустріалізації країн, що розвиваються шляхом мобілізації національних і міжнародних ресурсів.

До складу ЮНІДО входять 171 держав. Україна є членом цієї організації з 1985 р. Головний орган ЮНІДО - Генеральна конференція.

Оперативна діяльність ЮНІДО полягає:

в наданні технічної допомоги країнам, що розвиваються у здійсненні конкретних проектів;

в розробці регіональних довгострокових стратегій розвитку.

Допоміжна діяльність ЮНІДО включає збір, узагальненя, публікацію інформації, проведення досліджень, організацію конференцій з питань промислового розвитку.