Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
106.38 Кб
Скачать

53.) Кількісні обмеження, як нетарифний засіб доступу товарів на національні ринки.

Кількісні обмеження експорту та імпорту. Вони являються традиційними методами кількісного обмеження в міжнародній торгівлі. До них відносяться квотування і ліцензування. Квотування являє собою лімітування розміру імпорту (експорту) з допомогою квот (контингентів). Квота - це встановлення у вартісному чи фізичному вираженні певного об'єму експорту (імпорту) на визначений період (рік, квартал, і т.ін.). Квотування здійснюється з метою ліквідації торгового і платіжного дисбалансу з окремими країнами; регулювання попиту і пропозиції на внутрішньому ринку; виконання міжнародних зобов'язань і досягнення взаємовигідних домовленостей.

В Україні використовують такі види квот:

- глобальні - встановлюються для товарів без визначення конкретних країн, куди вони експортуються чи з яких вони імпортуються;

- групові - для товарів з визначенням групи країн, куди вони експортуються чи з яких вони імпортуються;

- індивідуальні - для товарів з визначенням конкретної країни, куди вони можуть експортуватися чи з якої вони можуть імпортуватися.

Ліцензування - це обмеження у вигляді одержання права чи дозволу(ліцензії) від уповноважених державних органів на ввіз (вивіз) певного об'єму товарів.

На Україні використовуються такі види ліцензій:

- генеральна - відкритий дозвіл на експортні (імпортні) операції по окремому товару чи окремій країні (групі країн) на протязі періоду дії режиму ліцензування по даному товару;

- разова (індивідуальна) - одноразовий дозвіл, який має іменний характер і видається для здійснення кожної окремої операції конкретним суб'єктом ЗЕД на період, необхідний для її здійснення;

- відкрита (індивідуальна) - дозвіл на експорт (імпорт) товару на протязі конкретного періоду (але не менше одного місяця) з визначенням його загального об'єму.

54.) Податки та технічні бар’єри, як нетарифні засоби доступу товарів на національні ринки.

Внутрішні податки. Ці податки (або збори) можуть діяти замість митних ставок або поряд з ними, маючи такі ж самі протекціоністські наслідки. Проте вони можуть ефективно діяти і щодо вже завезених товарів на стадії їх торгового обороту, стаючи засобом еквівалентної (до обмежень на кордоні) дії. Держави завжди схильні під виглядом захисту своїх законних національних інтересів застосовувати заходи, які, зовні будучи «недискримінаційними», насправді дуже сильно б'ють по імпортованих товарах, видаляючи їх таким чином з національного ринку. Оскільки внутрішнім податкам бракує і прозорості, і публічного доступу, вони мають потужний негативний вплив на торгівлю, внаслідок чого вони досить-таки ефективно захищають інтереси національного ви­робника.

Під технічними бар'єрами розуміють вимоги до стандартів, систем вимірювання, якості, техніки безпеки, санітарно-ветеринарних норм, правил пакування та маркування товарів та інші вимоги, які використовуються з метою регулювання імпорту іноземних товарів. Протекціоністська функція технічних бар'єрів полягає в збільшенні витрат у виробництві та реалізації товарів, у можливості, по суті, прямої заборони на ввезення того чи іншого товару. Так, наприклад, наявна в Японії система норм і стандартів щодо легкових автомобілів виявилася майже нездоланною для автомобілів виробництва США або ЄС. Об'єктами застосування технічних бар'єрів стають, перш за все, електроінструменти та електрообладнання, металообробне та деревообробне обладнання, медичне обладнання, обладнан­ня для харчової промисловості, фармацевтичні товари, хімічні препарати, іграшки, одяг. Тільки в США діють понад 20 тис. промислових стандартів. Майже стільки ж їх в ЄС. Згідно з деякими приблизними оцінками технічними бар'єрами може бути охопленою більше третини всього торгового обороту.