Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Білет.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
334.83 Кб
Скачать

2.1. Позитивні явища в економіці

За даними ООН за 1990 рік, СРСР досяг 26-го місця по індексом розвитку людського потенціалу ( HDI = 0.920) [14]. При цьому серед країн Європи нижчі показники мали лише союзники СРСР - Болгарія, Польща, Угорщина і Румунія, Югославія та Албанія, а також Португалія [14].

У 1980 році Радянський Союз займав перше місце в Європі і друге місце в світі за обсягами виробництва промисловості та сільського господарства. Якщо в 1960 році обсяг промислової продукції СРСР в порівнянні з США становив 55%, то через 20 років, в 1980 р. - вже більше 80%. СРСР вийшов на перше місце в світі з виробництва цементу, з 1966 помітно випереджав за цим показником у розрахунку на душу населення США і Великобританію [15] [16]. У соціальному плані за 18 брежнєвських років реальні доходи населення зросли більш ніж в 1,5 рази. Населення Росії в ті роки збільшилася на 12 млн чоловік. Також мав місце введення в експлуатацію за Брежнєва 1600000000 кв. метрів житлової площі, завдяки чому безкоштовним житлом було забезпечено 162 млн чол. При цьому квартплата в середньому не перевищувала 3% сімейного доходу, правда при відсутності конкурентного ринку житла. Спостерігалися успіхи в інших областях, наприклад, в тракторобудуванні : Радянський Союз експортував трактори в сорок країн світу, головним чином соціалістичні і розвиваються [17]. Предметом гордості радянського керівництва був постійне зростання забезпеченості сільського господарства тракторами і комбайнами [18], однак врожайність зернових була значно нижче, ніж у промислово розвинених капіталістичних країнах (у 1970 р. 15,6 ц / га в СРСР проти 31,2 ц / га в США, 50,3 ц / га в Японії і Австралійський Союз 11,6 ц / га [19]), причому підвищення врожайності домогтися не вдалося - в ​​1985 році вона склала 15 ц / га. Однак було велике розходження по районах - так, в Молдавії врожайність була 29,3 ц / га, в Росії - 15,6 ц / га, в прибалтійських республіках - 21,3 - 24,5 ц / га (всі дані 1970 р.).

У той же час в 1980 році виробництво і споживання електроенергії в Радянському Союзі зросла в 26,8 рази в порівнянні з 1940 роком, тоді як у США за той же період вироблення на електричних станціях збільшилася в 13,67 рази [20]. (Що пов'язано зі значно більшою енергоємністю виробництва в СРСР на одиницю продукції).

У цілому для оцінки ефективності сільськогосподарського виробництва необхідно, зрозуміло, враховувати кліматичні умови. Проте в РРФСР валовий збір зерна (у вазі після доробки) був у півтора-два рази вище, ніж після перебудови [ коли? ] , Схожі пропорції проглядаються і в поголів'я основних видів худоби [21] [22].

2.2. Ситуація в економіці

З іншого боку, мали місце і негативні явища. Насамперед, це неухильне зниження темпів зростання, стагнація в економіці :

Однак в останні 12-15 років у розвитку народного господарства СРСР стала виявлятися тенденція до помітного зниження темпів зростання національного доходу. Якщо у восьмій п'ятирічці середньорічний приріст його складав 7,5% і в дев'ятій - 5,8%, то в десятій він знизився до 3,8%, а в перші роки одинадцятий склав близько 2,5% (при зростанні населення країни в середньому на 0,8% на рік). Це не забезпечує ні необхідних темпів зростання життєвого рівня народу, ні інтенсивного технічного переозброєння виробництва [23].

Дуже характерно, що в 1970-і роки з радянської пропаганди повністю зник гасло " наздогнати і перегнати " [джерело не вказано 343 дні] (слід, однак, відзначити, що обсяги виробництва СРСР по відношенню до США в ці роки все одно росли, див. попередній розділ).

Значним був і відставання від Заходу у розвитку наукомістких галузей [джерело не вказано 343 дні]. Наприклад, положення в обчислювальній техніці характеризувалося як "катастрофічне":

Положення в радянської обчислювальної техніки представляється катастрофічним. Наші ЕОМ випускаються на застарілій елементній базі, вони ненадійні, дорогі і складні в експлуатації, у них мала оперативна і зовнішня пам'ять, надійність і якість периферійних пристроїв - непорівнянні з масовими західними. За всіма показниками ми відстаємо на 5-15 років. ... Розрив, що відокремлює нас від світового рівня, зростає все швидше ... Ми близькі до того, що тепер не тільки не зможемо копіювати західні прототипи, а й взагалі опинимося не в змозі навіть слідкувати за світовим рівнем розвитку. [24]

Хронічною проблемою залишалося недостатнє забезпечення населення продуктами харчування, незважаючи на великі капіталовкладення в сільське господарство [джерело не вказано 343 дні] (див. Продовольча програма), примусову відправку городян на сільгоспроботи і значний імпорт продовольства.

Але раз ви заговорили про ковбасу, то я б сказала, що в якомусь "метафізичному" сенсі цей нехитрий продукт дуже точно вибраний. Не хліб, не оселедець, а саме ковбаса. Тому що вона задовольняє одну з найбільш масових потреб, і можливість її купувати - дійсно якийсь реальний поріг добробуту. ... В 80-ті роки одним із доказів того, що "так жити не можна", був саме дефіцит недорогої і якісної ковбаси. Якщо для широкої маси людей проблемою стає ковбаса, то ясно, що це глухий кут [25].

На відміну від періоду правління Хрущова, в роки застою заохочувалося розвиток особистих підсобних господарств колгоспників і робітників радгоспів, навіть з'явилося гасло "Господарство особисте - користь спільна"; також широко лунали землі під садівничі товариства городян.

На думку економіста, академіка Олега Богомолова "саме стагнація радянської економіки дала перший імпульс перебудови " [26].

3. Політика