Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
752.64 Кб
Скачать

Зміст тем дисципліни

Тема 1. Організація діяльності комерційного банку

Історія розвитку банківської справи. Функції банків України. Класифікація банків за величиною структурного капіталу. Класифікація банків за величиною активів. Типи банківської системи.

Тема 2. Формування ресурсів комерційного банку. Депозитні операції

Класифікація банківських операцій: за функціональним призначенням банку; за специфікою банківської діяльності; у відповідності до суб’єктів отримання послуг.

Загальна характеристика банківських ресурсів. Капітал банку, його структура і формування. Депозитна політика банку. Депозитні операції банків, та їх класифікація, облік. Порядок відкриття депозитних рахунків для юридичних та фізичних осіб. Документальне оформлення депозитних операцій. Методика нарахування процентів за депозитними вкладами та відображеннями їх на рахунках бухгалтерського обліку. Суть капіталізації та амортизації процентів. Характеристика договору за депозитом. Види депозитних вкладів.

Тема 3. Розрахунково-касові операції

Організація касової дисципліни банку. Характеристика кас банку. Документальне оформлення та відображення в обліку касових операцій банку. Формування синтетичної документації по касових операціях. Порядок закриття каси банку. Операції з проведення інкасації банком. Характеристика касового плану банку.

Основні принципи безготівкових розрахунків в Україні. Вимоги до оформлення розрахункових документів. Розрахунки платіжними дорученнями та платіжними вимогами – дорученнями. Розрахунки розрахунковими чеками. Розрахунки акредитивами. Розрахунки векселями. Розрахунки пластиковими картками. Перспективи розвитку розрахункових розрахунків. Суть національної системи електронних платежів.

Тема 4. Кредитні операції банків

Суть та функції кредиту, його роль в економіці. Характеристика кредитної політики банку. Класифікація кредитів банку. Суть технологічного процесу кредитування. Документальне оформлення та відображення кредитних операцій в операційному дні банку. Порядок нарахування страхових резервів на ризиковані кредитні операції банку їх документальне оформлення. Оцінка кредитоспроможності клієнта юридичної особи. Аналіз кредитоспроможності фізичних осіб.

Тема 5. Операції банків з цінни ми паперами

Банки як учасники ринку цінних паперів. Пасивні операції банків з цінним паперами.

Активні операції банків із цінним паперами. Кредитні операції банків із цінним паперами: посередницькі операції банків із первинної емісії та розміщення цінних паперів інших емітентів; брокерські операції банків із цінним паперами; депозитарна діяльність банків.

Тема 6. Операції банків з іноземною валютою

Поняття валюти, валютний курс. Операції банків з іноземною валютою та їх облік. Відкриття та ведення валютних рахунків клієнтів: характеристика банківських рахунків та облік операцій за ними особливості відкриття та ведення поточних рахунків в іноземній валюті іноземними представництвами та інвестором-нерезидента.

Порядок відкриття і ведення поточних валютних рахунків фізичними особами-резидентами і нерезидентами та облік операцій за цими рахунками.

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

Тема 1: Організація діяльності комерційного банку

Мета: формування у студентів знань про організацію діяльності комерційного банку

План

  1. Суть КБ. Його роль в економіці України. Види КБ.

  2. Порядок створення КБ. Реєстрація і ліцензування діяльності КБ

  3. Організаційна структура комерційного банку

  4. Контроль комерційних банків

  5. Злиття і ліквідація комерційного банку

  1. Суть та види комерційних банків (КБ).

Згідно із ЗУ «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.00 банк це юр особа, яка має виключне право на підставі ліцензії НБУ здійснювати у сукупності такі операції:

  • Залучати як вклади грошові кошти фізичних та юридичних осіб

  • Розміщувати вказані кошти від свого імені, на власних умовах та на власний ризик.

  • Відкривати і вести банківські рахунки фіз. І Юр осіб.

У світові практиці розрізняють такі системи побудови банківської системи:

1. однорівневу (усі банки знаходять на одному рівні СРСР)

2. дворівневу. (ЦБ і КБ)

КБ банки виконують такі Базові операції, які відрізняють їх від небанківських установ: залучення депозитів, надання кредитів, розрахунково-касове обслуговування клієнтів.

У ринковій економіці функціонують різні види банків, які класифікуються за певними ознаками:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]