Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод філософія.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
911.36 Кб
Скачать

Лекційне заняття 14 Тема: Суб’єкти суспільного розвитку: особистість та соціальні спільноти

    1. Соціальна сфера життєдіяльності суспільства. Соціально-класова структура сучасного суспільства.

    2. Суб’єкти суспільного розвитку: історія і сучасність. Поняття культурно-історичного суб’єкта, його провідна роль в соціально-класовій структурі суспільства.

    3. Овітсновні історичні форми спільнот людей. Співвідношення і специфіка понять „етнос”, „нація”, „народ” як соціально-філософська проблема.

    4. Особистість у вимірах філософського аналізу. Поняття „людина”, „індивід”, „індивідуальність”, „особистість” та їх специфічні ознаки.

    5. Особистість і народ. Понятття „пересічної”, „історичної” та „видатної” особистості. Роль особистості в історії.

2.3. Зміст семінарських

Змістовий модуль 1

Семінарське заняття 1

Тема: Філософія, її предмет і роль в суспільстві

  1. Філософія і світогляд. Структура світогляду.

  2. Світогляд як форма самоусвідомлення людини. Історичні типи світогляду.

  3. Предмет та функції філософії.

  4. Основні способи і форми буття філософії.

  5. Місце і роль філософії у сучасному суспільному житті.

Джерела: 5, 22, 30, 62, 65, 67, 68.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: філософія, світогляд, дуття, культура, світосприймання, пізнання, духовність.

Особливу увагу слід звернути на такі питання: Філософія як специфічна форма суспільної свідомості. Філософія та світогляд. Світогляд як форма самоусвідомлення людини і спосіб духовно-практичного засвоєння дійсності. Загальна характеристика світогляду, його історичних типів: міфологічного, релігійного, наукового та філософського.

Проблема виникнення філософії. Основні концепції походження філософії. Предмет, функції та завдання філософії. Основні теми філософських роздумів; світ і людина, сутність і зміст людського існування. Основні способи і форми буття філософії. Джерела та природа філософських проблем, їх зв’язок з фундаментальними проблемами людського буття. Своєрідність філософського світосприймання та пізнання. Філософія і культура. Філософія і політика. Філософія і право.

Змістовий модуль 1 Семінарське заняття 2 Тема: Антична філософія: зміст та формування основних філософських понять та напрямків

  1. Космоцентричний характер філософії стародавньої Греції. Проблеми буття у філософії Фалеса, Піфагора, Парменіда, Геракліта, Левкіппа, Демокріта.

  2. Етичний раціоналізм Сократа.

  3. Система об’єктивного ідеалізму Платона.

  4. Аристотель як систематизатор античної філософії. Сутність й характерні риси філософської системи Арістотеля.

Джерела: 5, 22, 30, 62, 65, 67, 68.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: космоцентризм, раціоналізм, ідеалізм, епікуреїзм, скептицизм, стоїцизм, антична філософія, буття, суспільство.

Особливу увагу слід звернути на такі питання: Суспільно-історичні передумови виникнення філософії. Своєрідність філософської думки стародавніх Індії та Китаю. Космоцентричний характер філософії стародавньої Греції. Пошук першоначала в античній філософії (Фалес, Піфагор, Геракліт, Протагор, Демокріт). Софісти. Класична доба античної філософії (Сократ, Платон, Аристотель, Епікур). Проблема буття людини і суспільства в античній філософії. Становлення античної діалектики. Еллінський період античної філософії (епікуреїзм, скептицизм, стоїцизм).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]