Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод філософія.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
911.36 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2 Семінарське заняття 10 Тема: Діалектика та її альтернативи

  1. Діалектика як вчення про універсальні зв’язки, зміни, розвиток. Основні історичні форми діалектики.

  2. Основні закони діалектики.

  3. Категорії діалектики.

  4. Альтернативи діалектики.

Джерела: 5, 22, 30, 62, 65, 67, 68.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: діалектика, ірраціональність, софістика, еклектика, релятивізм, догматизм, творчість, інтуїція, наука і філософія, практика, метафізика, принцип системності,

Особливу увагу слід звернути на такі питання:Діалектика як вчення про універсальні зв'язки, зміни, розвиток. Основні історичні форми діалектики: наївно-стихійна, ідеалістична, матеріалістична. Діалектика і метафізика. Діалектика Г.Гегеля і К.Маркса, їхнє співвідношення та відмінності.

Категорії діалектики (одиничне і загальне, явище і сутність, форма і зміст, випадковість і необхідність, можливість і дійсність). Поняття системи, принцип системності. Необхідність і свобода.

Основні принципи діалектики (принцип загального зв'язку, принцип розвитку). Проблема створення цілісної концепції розвитку. Діалектика єдності і боротьби протилежностей, кількісних і якісних змін, заперечення заперечення. Принцип сходження від абстрактного до конкретного і навпаки. Принцип об'єктивності істини. Діалектика і логічні суперечності. Основні типи суперечностей. Діалектичне заперечення і синтез. Циклічність змін “заперечення заперечення". Альтернативи діалектики. Поняття "негативної" діалектики (Т.Адорно, Л.Г.Маркузе). Основні риси метафізики як методу і концепції. Софістика, еклектика, релятивізм і догматизм як альтернативи діалектики.

Змістовий модуль 2

Семінарське заняття 11 Тема: Основні проблеми і характерні риси сучасної гносеології

  1. Пізнання як специфічна форма відношення людини до світу. Основні види і принципи пізнання.

  2. Суб’єкт, предмет і об’єкт пізнання.

  3. Чуттєве і логічне пізнання, їх форми.

  4. Проблема істини в філософії і нації.

  5. Роль практики в пізнанні. Структура практики та її основні форми.

  6. Рівні, форми і методи наукового пізнання.

Джерела: 5, 22, 30, 62, 65, 67, 68.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: пізнання, логічне (раціональне) пізнання, ірраціональність пізнання, творчість,інтуїція, практика, інтуїтивізм,

Особливу увагу слід звернути на такі питання:Пізнання як специфічна форма відношення людини до світу. Суб'єкт і об'єкт пізнання. Основні принципи теорії пізнання та багатоманітність його форм. Види пізнання.

Чуттєве пізнання і його форми. Логічне (раціональне) пізнання як якісно новий етап відображення. Ірраціональність пізнання. Єдність чуттєвого і раціонального в пізнанні. Пізнання і творчість. Творчість та інтуїція. Проблеми інтуїтивізму. Соціально-історична природа раціонального знання, його зв'язок із практикою. Пізнавальна діяльність як процес соціально-організованого відтворення реальності .

Проблеми істини. Об'єктивність істини. Взаємозв'язок абсолютної та відносної істини. Конкретність істини. Істина і цінність. Класична концепція істини та її альтернативи в сучасній філософії і історії пізнання (конвенціоналізм, прагматизм, логічний позитивізм).

Наукове і буденно-практичне пізнання. Рівні, форми, методи наукового пізнання.

Практика - основа і ціль пізнання, критерій істини. Структура практики. Основні форми практичної діяльності та їхня роль у розвитку цивілізації. Функції практики в процесі пізнання.

Наука як об’єкт філософського аналізу. Місце науки в системі духовної культури. Наука і філософія. Світоглядна функція наукової картини світу. Роль науки у розв’язанні глобальних проблем сучасності. Роль науки в гуманітаризації і дегуманізації життя суспільства. Особливості наукового знання. Наукове пізнання в контексті сучасної інформаційно-комп’ютерної революції.

Змістовий модуль 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]