Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДС особенная 4 к.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
282.62 Кб
Скачать

Заняття № 1 (2 год.):

Особливості порушення кримінальних справ про злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотичних засобів.

Завдання на самопідготовку:

  1. Згідно плану заняття підготувати відповіді на питання 1, 2.

  1. Вивчити увідну № 1 і з урахуванням даних, які є в наявності, визначити приводи та підстави до порушення кримінальної справи.

  2. Скласти проект відповідної постанови.

  3. Окреслити коло слідчих дій в даній справі та визначити черговість їх провадження.

Увідна № 1:

11 листопада ц.р. о 23 годині в чергову частину ЛВВС на ст. Харків-пас. зателефонувала Антоненко Катерина Михайлівна та повідомила, що у її під'їзді, розташованому в буд.3 на вул. Залізничної сидить незнайомий чоловік у непритомному стані, біля нього лежить шприц та велика дорожня сумка синього кольору. Міліціонери патрульно-постової служби Івлев та Конєв по наказу оперативного чергового майора міліції Бодрова прибули до вказаного під'їзду та дійсно знайшли чоловіка, якій на їх думку знаходився в стані наркотичного сп’яніння (мова незв’язна, зіниці звужені, запах алкоголю відсутній). Міліціонери визвали швидку допомогу та слідчо-оперативну групу. В ході огляду місця події було виявлено та вилучено: в кармані куртки чоловіка – квіток на потяг Харків-Суми на ім'я Топоркова М.А., пляшку з під ліків, місткістю 50 мл, наповнену рідиною темно-коричневого кольору із характерним запахом опію, два одноразових шприца об’ємом 5 мл., в упаковках з голками, в сумці - продукти харчування – 3 пиріжки, пляшка пива. Крім того поліетиленовий пакет із сухими роздробленими маковими головками, вагою 3 кг. 500 гр., рушник махровий, мило, білизна, паспорт на ім’я Топоркова Михайла Андрійовича, 1981 р. народження, який проживає в м. Суми, по вул. Південної, буд.15, .на підлозі - використаний одноразовий шприц з голкою зі слідами бурого кольору.

Практична робота на занятті:

  1. Розгляд 1 та 2-го питань згідно плану заняття.

  2. Обговорення привіду та підстав щодо порушення кримінальної справи.

  3. Обговорення постанови про порушення кримінальної справи.

  4. Складання плану першочергових слідчих дій та оперативно-розшукових заходів.

Заняття № 2 (2 год.)

Затримання та допит підозрюваного. Провадження допитів та призначення експертиз.

Завдання на самопідготовку:

1. Визначити підстави і порядок затримання Топоркова за підозрою в скоєнні злочину.

2. Вивчити особливості допиту підозрюваних у справах, які пов'язані із незаконним обігом наркотиків. Скласти план допиту Топоркова.

3. Вивчити порядок проведення обшуків та призначення й проведення експертиз по цій категорії кримінальних справ.

4. Ознайомитись зі змістом увідної № 2.

Увідна № 2:

Топорков М.А, який був затриманий слідчим відповідно до статті 115 КПК України, під час допиту його як підозрюваного, пояснив, що він проживає постійно в м. Суми з матір’ю. В Харків приїхав 13 жовтня ц.р. в гості до Топоркової Марії Андрійовні- бабусі, яка проживає в селищі Липці, вул. Мира, 15. Провів у бабусі відпустку і 11 листопада повертався додому. На вокзалі йому стало погано. Він пішов у найближчий під'їзд, де зробив себе внутрішньовенну ін'єкцію опію, тому що страждає на наркотичну залежність. Також Топорков пояснив, що наркотичну речовину – опій - він зробив сам з головок маку, які придбав у с. Липці.

Освідуванням Топоркова М.А. 12 листопада в 1 год. 40 хв. встановлено, що він знаходився у стані наркотичного сп’яніння, по ходу вени на лівому передпліччі є свіжі сліди ін’єкцій.

Згідно довідки експрес-аналізу, вилучені у Топоркова 5 кг. макових головок є наркотичним засобом - маковою соломкою, рідина коричневого кольору в пляшці, об’ємом 50 мл., являє собою відвар макової соломки, який містить у собі алкалоїди опію.

Допитана як свідок бабуся Топоркова пояснила, що її онук Михайло приїхав до неї 13 жовтня. В нього з собою була сумка синього кольору. Вів себе дивно, говорив, що хворіє, варив в каструлі якийсь відвар. Увечері 14 жовтня ходив в гості до їхньої родички Гаркунової Марії Андрійовни, 1930 р. народження, яка проживає у цьому ж селищі по вул. Вишневій 47. Приніс від неї кульок з маком. Цього ж вечора почистив мак, зерна залишив їй. Куди дів коробочки, вона не знає. Чотири роки тому назад Михайло був засуджений, але за що, їй не відомо.